Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ



1958-2012
ΤΑ «ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ», ΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
Στο Βελγικό Κέντρο Κόμικς, στο Μουσείο ΤΕΝ-ΤΕΝ, στις Βρυξέλλες, μπορεί ο επισκέπτης να ενημερωθεί για τη δημιουργία και την πορεία τους.


Πολλά τα δημοσιεύματα και τα αφιερώματα στον ελληνικό και διεθνή τύπο για τα περίφημα γαλάζια ανθρωπάκια, τα «στρουμφάκια», μια εμπνευσμένη δημιουργία του καρτουνίστα Πιέρ Κάλιφορντ, γνωστότερος  με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Πεγιό, πριν ακριβώς πενήντα τέσσερα χρόνια, το 1958. Είτε στο χαρτί είτε στη μικρή οθόνη έχουν κερδίσει τους μικρούς φίλους τους και έχουν δημιουργήσει γενιές φανατικών αναγνωστών και τηλεθεατών.
Για όσους θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα υπάρχει μια πλούσια βιβλιογραφία. Όσοι όμως βρεθούν στην πρωτεύουσα του Βελγίου, στις Βρυξέλλες, έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Βελγικό Κέντρο Κόμικς, το οποίο είναι γνωστό στον κόσμο ως Μουσείο Τεν Τέν, και βρίσκεται στην οδό Rue de Sable 20, σε ένα αναπαλαιωμένο βιοτεχνικό κτίσμα, στο στιλ της Αρτ Νουβό, που κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας Φ. Χορτί, κοντά στην περίφημη και έναν από τους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης στην πλατεία Grand Place. Τα αντικείμενα της έκθεσης αντανακλούν το κύριο μέρος της ιστορίας του κόμικ στο Βέλγιο. Για τους λάτρεις αυτού του λογοτεχνικού είδους να υπογραμμίσουμε ότι η βιβλιοθήκη διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές κόμικς στον κόσμο.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου