Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΕΝΤΟΝΗ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ-ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Η έντονη φημολογία περί επικείμενης υποβάθμισης του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας προκαλεί αναστάτωση στους εργαζόμενους, στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για περιορισμένο ωράριο λειτουργίας και μόνο τις ώρες που λειτουργούν οι υπόλοιπες υπηρεσίες. Μετά θα είναι κλειστό και δεν θα έχουν πρόσβαση σ'  αυτό οι πολίτες.Όσοι από τους πολίτες της Νέας Ορεστιάδας και των χωριών της θα αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου δημιουργώντας προβλήματα τόσο στους ασθενείς, οι οποίοι μαζί με την ταλαιπωρία τους θα υφίστανται και επιπρόσθετα έξοδα για τις μετακινήσεις τους, όσο και στο νοσοκομείο, το οποίο θα επιβαρύνεται με περιστατικά που δεν θα χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης και θα αντιμετωπίζονταν στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την υποβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες του Δήμου Ορεστιάδας υπηρεσιών υγείας και χρονικά, πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, προσδιορίζεται για την αρχή του νέου έτους. Αυτό, λένε οι εργαζόμενοι, δεν θα πρέπει να το επιτρέψουν οι τοπικοί φορείς και η αντίδρασή τους θα πρέπει να είναι άμεση και καθολική. Ήδη από την αρχή του νέου έτους θα υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό διοικητικό πλαίσιο και περιβάλλον, το οποίο κακώς έχει προκύψει και οι δυο δήμοι, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, οφείλουν να συντονίσουν τα βήματα και τις ενέργειές τους ώστε να επανέλθει το υφιστάμενο θεσμικό καθεστώς της διοικητικής αυτονομίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του Βορείου Έβρου, το οποίο καταργείται από 1ης Ιανουαρίου 2013!
Όπως τονίζουν σε υπόμνημά τους οι εργαζόμενοι των Κέντρων Υγείας Δικαίων και Ορεστιάδας προς τη διοίκηση του νοσοκομείου Διδυμτείχου, "παρ'  όλες τις αντιξοότητες αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού, υλικών, χώρων κ.λ.π., το Κ.Υ.Ο. κατάφερε να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και να κατακτήσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων της περιοχής...Επίπεδο παροχών υγείας που θα ήταν ακόμη καλύτερο αν όλα αυτά τα χρόνια είχαμε την δέουσα προσοχή των διοικούντων όσον αφορά τα λειτουργικά μας προβλήματα, τις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών".
Πράγματι, τα στατιστικά στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Ετησίως στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας έχουμε δεκάδες χιλιάδες ιατρικές πράξεις, αφού μόνο οι παρουσίες στα τακτικά παθολογικά ιατρεία θα φτάσουν με το τέλος του 2012 περί τις 90.000! Η αλήθεια των αριθμών για την προσφορά του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας σε όλο της το μεγαλείο. Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζουμε, μιλάνε από μόνα τους για το βαθμό εμπιστοσύνης των κατοίκων στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Ορεστιάδας που οικοδομήθηκε σε μια πορεία τριάντα ετών. Αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά η κεντρική υπηρεσία και σύμφωνα με την αξιολόγησή τους, μετά το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας, το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας είναι το δεύτερο πανελλαδικά σε προσφορά προς τους κατοίκους της περιοχής ευθύνης του.
Η προοπτική υποβάθμισης του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας θα είναι μια αρνητική εξέλιξη μείζονος σημασίας για το Δήμο Ορεστιάδας και αναμένεται να συναντήσει την καθολική αντίδραση των τοπικών φορέων. Το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας είναι στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής συνώνυμο με την αναβάθμιση των παρεχόμενων προς αυτούς υπηρεσιών υγείας. Είναι ένα παράδειγμα-πρότυπο για όλη την Ελλάδα για την επιτυχία του θεσμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας ( Ε.Σ.Υ.), που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους της παραμελημένης περιφέρειας. Αυτό το υγειονομικό παρελθόν δεν μπορεί να είναι ούτε το παρόν ούτε το μέλλον μας. Κι αυτή την προσφορά του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας θα φροντίσουμε να την αναδείξουμε όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου