Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ, Η ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Μια ακόμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας για το θέμα το κέντρου κράτησης των παράνομων μεταναστών του Φυλακίου, το οποίο επεκτείνεται με εξπρές διαδικασίες καθώς με νόμο έχει αποκτήσει το καθεστώς δομής εθνικής εμβέλειας και σημασίας κι όλα αυτά ερήμην της τοπικής κοινωνίας, η οποία υφίσταται εδώ και χρόνια τη βίαιη χειραγώγησή της. Ακόμα ηχούν οι σειρήνες για τις αναπτυξιακές προεκτάσεις του έργου προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις των κατοίκων αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πρωτοβουλιών και πράξεών τους. Έτσι φτάσαμε στη νομοθετική πρωτοβουλία για ένα έργο εθνικής σημασίας, που ως διαδικασία θέτει στο περιθώριο τις τοπικές και περιφερειακές εκπροσωπήσεις. Χειρότερη εξέλιξη δεν θα μπορούσε να υπάρξει.
Με ευθύνη της τοπικής, περιφερειακής και εθνικής πολιτικής εκπροσώπησης δεν έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος για τη διαχείριση ενός πολυσύνθετου και πολύπλοκου φαινομένου, που δημιουργεί πρωτόγνωρες καταστάσεις, η διαχείριση των οποίων απαιτεί γνώση, τεκμηρίωση, επιμόρφωση, εκπαίδευση, στελεχιακό δυναμικό, δομές. Αυτή θα έπρεπε να είναι η μέριμνα και η φροντίδα τους. Αντί να οργανωθούν όλα αυτά και να προετοιμαστεί η τοπική κοινωνία, επιχειρείται ο βάναυσος εκβιασμός και βιασμός της.
Το προτείναμε και το επαναφέρουμε για μια ακόμη φορά. Θα πρέπει να μιλήσουν όλοι ανοιχτά, δημόσια και υπεύθυνα για το τι εννοούν μεταναστευτική πολιτική σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου