Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗΣ



                        Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης
 
Η κοινοτική οργάνωση των Ελλήνων μεταναστών είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του μεταναστευτικού κινήματος. Οι κοινότητες παρεμβαίνουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην κοινωνική και πολιτική οργάνωση και εκπροσώπηση των μεταναστών και διαμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο των αιτημάτων και των διεκδικήσεων τόσο προς την Γερμανική όσο και προς την Ελληνική πολιτεία. Αν και ως θεσμός κουβαλάει και επιβαρύνεται από τις σκληρές εμπειρίες των δεκαετιών του ’40, του ’50, του ’60 και του ’70 με οξύτατες πολιτικές αντιπαραθέσεις, σήμερα ο θεσμός της κοινότητας περιβάλλεται από την εμπιστοσύνη όλων και επιχειρεί να επικαιροποιήσει τους στόχους σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής. Το εκπαιδευτικό πρόβλημα ήταν κυρίαρχο από την πρώτη στιγμή. Οι έντονες αντιπαραθέσεις έφεραν στα πρόθυρα του διχασμού τον μεταναστευτικό κόσμο. Το αμιγές Ελληνικό σχολείο αποδείχθηκε μια μεγάλη χίμαιρα. Τότε συγκινούσε τους μετανάστες και νοηματοδοτούσε την επιθυμία τους για την επιστροφή στην πατρίδα, γιατί έτσι πίστευαν ότι αυτό το ταξίδι θα είναι μικρής διάρκειας ενώ η ζωή είχε άλλα σχέδια γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Τριάντα, σχεδόν, χρόνια μετά όλοι μιλάνε για αναχρονισμό από τον οποίο δεν μπορούσαν εύκολα να απεγκλωβιστούν αλλά γι’ αυτό φρόντισε η δυναμική της ζωής. Τότε πολλοί πλειοδοτούσαν σε φραστικά πυροτεχνήματα και λαϊκισμούς περί πατριωτισμού, σήμερα το κόστος είναι οδυνηρό για ένα ποσοστό της δεύτερης γενιάς που δεν μπόρεσε να ενταχθεί ούτε στο ένα ούτε στο άλλο εκπαιδευτικό σύστημα και ήδη μετράει αρκετά χρόνια στην ανεργία, σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Σήμερα οι Ελληνικές Κοινότητες, χωρίς να έχουν εκλείψει παντελώς οι εστίες έντασης και αντιπαράθεσης, έχουν σαφή προσανατολισμό στην υπεράσπιση της γλωσσικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας των Ελλήνων μεταναστών και στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη γερμανική κοινωνία. Οι έννοιες της αλληλοκατανόησης και της πολυπολιτισμικής συμβίωσης έχουν μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο των συμπατριωτών μας μεταναστών και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά όταν στην πόλη της Στουτγάρδης το 55% των νέων είναι χωρίς γερμανικό διαβατήριο, οι ξένοι αντιπροσωπεύουν το 25% του συνολικού πληθυσμού, σε μερικά σχολεία στο Grundschule (Δημοτκό Σχολείο) και στο Hauptschule (Σχολείο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) το ποσοστό των αλλοδαπών μαθητών κυμαίνεται από 60 μέχρι 80-85% ενώ δεν υπάρχει σχολείο της πόλης με λιγότερο από 35% αλλοδαπούς μαθητές στη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού.
Από την ελληνική κυβέρνηση οι συμπατριώτες μας χρόνια τώρα διεκδικούν την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ενώ προς τα μέλη τους οι Ελληνικές Κοινότητες φροντίζουν να παρέχουν υπηρεσίες εξυπηρέτησης όπου αυτοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης και με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων ενισχύουν το εσωτερικό πλέγμα δεσμών συνοχής, αλληλοβοήθειας και αλληλοϋποστήριξης.

ΦΩΤΟ-ΛΕΖΑΝΤΕΣ

1)                                          Ο Γιώργος Μητρούσκας που διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας την περίοδο 2003-2004 μας δηλώνει ότι ο αριθμός των Ελλήνων στη Στουτγάρδη φτάνει τις 19000 και στην ευρύτερη περιοχή της τις 40000 ενώ υπολογίζονται σε 100000 στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης. Στις τελευταίες εκλογές σε σύνολο 2081 εγγεγραμμένων μελών ψήφισαν 1552 μέλη.
2)                                          Ο Πέτρος Αλατάκης από την Κομοτηνή, καθηγητής πληροφορικής στην IBM μαζί με τον Τριαντάφυλλο Σιντούκα από τα Πετρωτά, προγραμματιστή, έχουν την ευθύνη σεμιναρίων εκμάθησης υπολογιστή και είναι από τα τμήματα που έχουν μεγάλη ζήτηση και στις μικρές και στις μεγαλύτερες ηλικίες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου