Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

"Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΟΜΠΑΜΠ"-ΜΙΑ ΑΦΡΙΚΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Από ένα Σενεγαλέζικο χωριό η Κεν Μπουγκούλ φτάνει στην Ευρώπη.Ξεκινάει το πανεπιστήμιο και καταλήγει στα μπαρ. Ευαίσθητα και ρεαλιστικά μας περιγράφει τι ακριβώς σημαίνει, να είσαι μαύρη και όμορφη ανάμεσα σε λευκούς. Από τα πανάρχαια χρόνια το χωριό της βρίσκεται κάτω από τη σκιά του προστατευτικού μπαομπάμπ, του δέντρου πιθηκόψωμου.Στην αναζήτηση για ένα καλύτερο μέλλον η Κεν πηγαίνει στην πόλη και παίρνει μια υποτροφία για σπουδές στην Ευρώπη.Με μεγάλη ευαισθησία περιγράφει τα βλέμματα στο δρόμο,τη διαρκή εναλλαγή από την απόρριψη στη λαγνεία. Σιγά σιγά της γίνεται καθαρό: η γυναίκα χρησιμοποιείται ως καταναλωτικό προϊόν. Απελπισμένη και χρησιμοποιημένη αναζητά την αναγνώριση, όπου πιο εύκολα μπορεί να τη βρει: στα νυχτερινά κλαμπ, στα μπαρ. Εκεί ακριβώς μεταμορφώνεται σε μια φιλόσοφο της μαύρης και γυναικείας κουλτούρας.Αναμετριέται με τον εαυτό της και την υποκρισία του περιβάλλοντός της.
Όταν η Κεν επιστρέφει στο χωριό της μετά από μια συγκλονιστική κατάρρευση, κάθεται κάτω από το γυμνό μπαομπάμπ, που βρίσκεται στην είσοδο του κατεστραμμένου και ερημωμένου χωριού.
Το Κεν Μπουγκούλ είναι το ψευδώνυμο, πίσω από το οποίο βρίσκεται μια Σενεγαλέζα πολιτικός. Για μήνες το μυθιστόρημα βρισκόταν στην κορυφή του καταλόγου των best seller της Δυτικής Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου