Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

HELLENICA ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ "ΦΙΛΙΑ"



Τα Hellenika και οι Ελληνο-Γερμανικές Ενώσεις «Φιλία»


Μια σημαντική επίσης παράμετρος της ελληνικής παρουσίας στη Γερμανία αποτελεί η ύπαρξη των πάρα πολλών Ελληνο-Γερμανικών Ενώσεων «Φιλία» που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των πνευματικών ανθρώπων και σημαινουσών προσωπικοτήτων της Γερμανικής κοινωνικής – οικονομικής –πολιτικής και πολιτιστικής ζωής. Ψυχή όλου αυτού του φιλελληνικού ρεύματος, που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε από την Ελληνική πολιτεία, ήταν η πανεπιστημιακός Ισιδώρα Καμαρινέα –Ρόζενταλ, η οποία επιμελούνταν την έκδοση των Hellenika, που πρωτοκυκλοφόρησαν πριν 48 χρόνια το 1964 και φιλοξένησαν καταπληκτικές συνεργασίες. Δεν ήταν μόνον η Ελληνική πολιτεία που δεν κατανόησε το εύρος και τη σημασία των ενώσεων αυτών αλλά και το μεταναστευτικό κίνημα δεν μπόρεσε να αποκτήσει οργανικούς δεσμούς και να τους αναπτύξει απευθυνόμενο στο κατ’ εξοχήν φιλελληνικό κομμάτι της Γερμανικής κοινωνίας που συγκινείται και είναι υπερήφανο για την αρχαιοελληνική κλασική παιδεία του. Για χρόνια στο χώρο αυτό δραστηριοποιήθηκε ο συμπατριώτης μας από τις Φέρες Δημήτρης Κοσμίδης που ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Εβριτών Στουτγάρδης και για μια περίοδο πρόεδρός του.



Τα Ηellenika και οι Ελληνο-Γερμανικές Ενώσεις «Φιλία»
 

ΦΩΤΟ ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Α      Σε μια εκδρομή των σπουδαστών της Σχολής του Εθνικού Ωδείου το 1938 η Ίσιδώρα Καμαρινέα- Rosenthal διακρίνεται δεύτερη από τα αριστερά, Πέμπτη είναι η Δέσπω Διαμαντίδου και έκτος ο ποιητής Κώστας Θρακιώτης.
 
Β      Πρώτος από αριστερά ο Δημήτρης Κοσμίδης δεύτερος ο αρχισυντάκτης της WΑIBLINGER KREISZEIZUNG Richard Roter και ο καθηγητής αγροτικής οικονομίας Γ. Μαθιουδάκης.
 



Γ.      Ο λογοτέχνης Johannes Poethen ήταν επί σειρά ετών υπεύθυνος λογοτεχνίας του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού SDR, πρόεδρος της Λογοτεχνικής Εταιρείας της Βάδης Βυρτεμβέργης, μέλος του PEN Club και πρόεδρος της Ελληνο Γερμανικής Ένωσης «Φιλία» με  έδρα την Στουτγάρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου