Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΡΜΑΤΕΝΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Ο παραδοσιακός φούρνος ήταν σημαντικός στη λειτουργία του κάθε αγροτικού νοικοκυριού. Συνήθως ήταν μια κατασκευή, μικρότερη ή μεγαλύτερη, που ήταν εκτεθειμένη στα καιρικά φαινόμενα. Τα σπίτια που είχαν τον τρόπο τους, τον είχαν μέσα σε έναν μικρό οικίσκο, που συνήθως είχε έναν ενιαίο χώρο ή ένα ακόμη δωμάτιο. Όταν ψήνονταν τα ψωμιά ή τα φαγητά μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.Οι παραδοσιακοί φούρνοι που γίνονταν με πλίνθους ( "κιρπίτσια" ), αποδείχτηκαν ανθεκτικοί και θα κρατούσαν οι περισσότεροι μέχρι σήμερα, αν δεν έπεφταν θύματα της επέλασης του τσιμέντου.
Ο Πολυχρόνης και η Συρματένια Δαλτσίδου στο Σπήλαιο Τριγώνου Ορεστιάδας φρόντισαν με τον καλύτερο τρόπο για τη διατήρηση της πατρικής κληρονομιάς. Ήταν ο φούρνος που είχαν φτιάξει η θεία "Τσιτσία" και ο θείος Δημήτρης Παπαδάκης.Σήμερα, βέβαια, ο φούρνος δεν χρησιμοποιείται αλλά είναι τόσο καλά φροντισμένος, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ψήσει κανείς τα παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα της Θράκης. Ο Πολυχρόνης και η Συρματένια, που μένουν λίγα μέτρα πιο κάτω, έχουν οργανώσει το σπιτικό τους με τρόπο ζηλευτό καθώς έχουν αυτάρκεια προϊόντων, τα οποία απολαμβάνουν τα μέλη της οικογένειας όπως οι φίλοι και οι επισκέπτες της. Τα βαρέλια είναι τακτοποιημένα με το κρασί από το αμπέλι τους και γεμάτες οι νταμιτζάνες με το τσίπουρο για να περάσει ο χειμώνας όπως ταιριάζει σε ένα τυπικό σπίτι της θρακικής υπαίθρου.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου