Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ;

Γιατί εσχάτως έχει καταγραφεί μια ανησυχία με αφορμή τις υπό εξέλιξη διεργασίες περί συγκρότησης κι ενός δευτέρου ψηφοδελτίου από το χώρο της συντηρητικής παράταξης στο δήμο της Αλεξανδρούπολης; Ποιός φοβάται και ανησυχεί για την εμφάνισή του; Αν διαβάσουμε, μάλιστα, ένα σχετικό δημοσίευμα, για τον συντάκτη του η εξήγηση είναι προφανής: θέλουν, όσοι το απεργάζονται, να πλήξουν τον νυν δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη για τη στάση του στο θέμα της επένδυσης του χρυσού και γι αυτό επιχειρούν να τον τιμωρήσουν! 
Πολύ βολική ερμηνεία που σίγουρα διευκολύνει τους επικοινωνιακούς και πολιτικούς χειρισμούς του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη.Μόνο που ο συντάκτης του δημοσιεύματος παραβλέπει μια υποβόσκουσα συγκρουσιακή κατάσταση στο εσωτερικό των κυρίαρχων παρατάξεων στο δήμο της Αλεξανδρούπολης τα τελευταία είκοσι χρόνια, πριν το χρυσό, μ' αποτέλεσμα ο δήμος ν' αλλάζει χέρια, να περνάει από τη μια παράταξη στην άλλη, επειδή οι ενδοπαραξιακές αντιπαραθέσεις είχαν ξεπεράσει κάθε όριο και φραγμό. Από την υποψηφιότητα του Λευτέρη Γιοφτσίδη έτσι εξελίσσονται τα πράγματα κι έτσι συνέβησαν όταν είχαμε το δίπολο Γιώργου Αλεξανδρή-Χρήστου Κούρτη και στη συνέχεια Βαγγέλη Λαμπάκη-Γιώργου Αλεξανδρή. 'Αρα, στο δήμο Αλεξανδρούπολης υπάρχει εύφλεκτο υλικό προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.
Το θέμα του χρυσού είναι υπαρκτό και θα έχει σίγουρα τις όποιες επιπτώσεις του. Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να γίνουν τζάμπα μάγκες-ήρωες, χωρίς κόστος, να "συγκρούονται" με τα συμφέροντα και να μην πληγώνονται, τότε τι σόι αγώνας είναι αυτός που δεν έχει θύματα; Και στο τέλος πως θα ηρωποιηθούν κάποιοι χωρίς να γίνουν "θύματα";
Κι αν δηλαδή δεν υπήρχε ο "κακός χρυσός" εδώ στον Έβρο και στη Ροδόπη και τη Θράκη θα ζούσαμε εντελώς σε ειδυλλιακές καταστάσεις εικονικής πολιτικής πραγματικότητας αποστειρωμένης και αμόλυντης από τα συμφέροντα;
Και τι μας προτείνουν, δηλαδή, να είμαστε υπέρ των όποιων "τοπικών" συμφερόντων και δήθεν κόντρα στα ξένα συμφέροντα; Να είμαστε ικανοποιημένοι από το ρέον μαύρο χρήμα της τοπικής διαφθοράς και διαπλοκής; Και να εξαγνίζονται στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ οι κατέχοντες της Θράκης, που χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για τον πλουτισμό τους, επειδή τώρα είναι κατά της επένδυσης του χρυσού;
Σίγουρα θα επανέλθουμε στο θέμα. Πρέπει να γίνει καθαρό προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας κατά του χρυσού δεν θα δώσει συγχωροχάρτι στην τοπική νομενκλατούρα που χωρίς τη δική της εμπλοκή δεν θα γίνονταν τα ποικίλα "εγκλήματα" σε βάρος των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας.
Για να επανέλθουμε στις αμιγώς δημοτικές τοπικές πολιτικές εξελίξεις. Ο Βαγγέλης Λαμπάκης δεν έχασε πόντους από τη στάση του στο θέμα του χρυσού. Το ύφος και η εκφορά του πολιτικού του λόγου έχουν δημιουργήσει σε επίπεδο κυβέρνησης ποικίλα ζητήματα, οπότε μπορούμε να πούμε ότι τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο υπάρχει ένα κλίμα έντονης παρασκηνιακής αμφισβήτησής του.Κι αυτό φαίνεται ότι θα είναι το πιο καθοριστικό στις διεργασίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί χωρίς να είναι διασφαλισμένη η οποιαδήποτε έκβασή τους. Είναι πολύ νωρίς ακόμη και θα πρέπει να μπουν γερά στο παιχνίδι τοπικοί παράγοντες που είναι σε θέση να διαχειριστούν σύνθετες καταστάσεις.
Πολλά επίσης θα κριθούν από το πως θα πορευθούν οι πολυκατακερματισμένες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Τι θα κάνει κι ο ΣΥΡΙΖΑ που σ' αυτή τη φάση έχει τον πρώτο λόγο στιε πέραν του κέντρου δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της αριστεράς; Και κυρίως ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα σηκώσουντο βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης όπου εκεί ο Βαγγέλης Λαμπάκης έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
Έχουμε μπροστά μας μέρες και μήνες έντονων πολιτικών διεργασιών και εξελίξεων.
Τις παρακολουθούμε, τις καταγράφουμε και τις σχολιάζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου