Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

"Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΕΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΑ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ-Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ":ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ,ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ



                     


Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες 29.03.2013

Δήλωση για την Task force Κύπρου

Ο Ευρωβουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών της Γερμανίας (FDP) και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) Γιώργος Χατζημαρκάκης, έκανε την παρακάτω δήλωση: 

Με αφορμή την ανακοίνωση του Προέδρου της Κομισιόν κ. Μπαρόζο για τη δημιουργία Ομάδας Τεχνικής Βοήθειας (Task Force) για την διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο, θέλω να επισημάνω την εκτίμησή μου πως δεν συντρέχει κανένας λόγος να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή.

Στην απόφαση του Eurogroup κανείς δεν αναφέρει πως αντιμετωπίζει προβλήματα δυσλειτουργίας το Κυπριακό Κράτος. Αν δεν κάνω λάθος το πρόβλημα είχε σχέση με τις τράπεζες. Επιπλέον, σύσσωμη η ηγεσία της Ευρώπης έχει ομολογήσει πως δεν είναι ίδια τα προβλήματα Ελλάδας και Κύπρου, αλλά εντελώς διαφορετικά.
Συνεπώς, μία Task force Κύπρου η οποία μάλιστα “θα  συνεργάζεται στενά με την Task Force για την Ελλάδα” - όπως είπε ο Πρόεδρος - δεν γίνεται αντιληπτό, ποιο λόγο ύπαρξης έχει και τι ακριβώς θα εξυπηρετήσει.

Η Κύπρος έχει στελέχη και οργανωμένο κράτος, δεν έχει ανάγκη ένα Δούρειο Ίππο για την προώθηση ποικίλων συμφερόντων. Εξάλλου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ανακοινώσει επίσημα πως προχωρεί στη σύσταση Ειδικής Ομάδας Διαχείρισης της κρίσης και είμαι πεπεισμένος ότι με αυτή την πρωτοβουλία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Διαθέτει τεχνοκράτες, εμπειρογνώμονες και πολιτικούς στο Νησί όσο και διεθνώς, οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν την Κυπριακή Task Force και ευχόμαστε όλοι να φέρει γρήγορα θετικά αποτελέσματα για την ανάκαμψη της Κυπριακής Οικονομίας. 

Δυστυχώς, η εμπειρία της Task Force στην Ελλάδα δεν έχει καταγράψει, μέχρι σήμερα, μετρήσιμα αποτελέσματα βελτίωσης και αναβάθμισης της Ελληνικής Διοίκησης που να οφείλονται στην παρουσία της. Βέβαια, παράγει τριμηνιαίες εκθέσεις ιδεών, ως παρατηρητής, επισημαίνοντας προβλήματα που γνωρίζει κάθε Έλληνας πολίτης, αλλά φαντάζομαι πως αυτό δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχει επιτυχία το πείραμα.
Ίσως, γιατί τα στελέχη της δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πλήρως την ελληνική πραγματικότητα ή για άλλους λόγους που δεν έχει γίνει δυνατό να γνωρίζουμε, αφού δυστυχώς, παρά την επιθυμία μας, δεν έχει ποτέ παρουσιάσει ούτε μία αναφορά δράσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολύ δε περισσότερο, δεν έχει  συντελέσει στην βελτίωση και αναβάθμιση της Ελληνικής Διοίκησης.   
Τέλος, ούτε ο Κυπριακός λαός δείχνει να έχει ανάγκη “τεχνικής βοήθειας” για να διαχειριστεί την κρίση. Η συμπεριφορά των Κυπρίων πολιτών με το άνοιγμα των τραπεζών, αποτέλεσε παγκόσμιο παράδειγμα για την υποδειγματική ψυχραιμία, την αξιοπρέπεια, την ωριμότητα και την ικανότητα να διαχειρίζονται ακραίες συνθήκες.  Είναι οξύμωρο να θέλουμε να βοηθήσουμε εκείνους που πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για μας”.    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου