Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Η ΜΟΡΦΩΣΗ - ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Πολλές φορές, σφαλουν πολλοί, θεωρώντας "μορφωμένο", όποιον κατέχει πτυχίο πανεπιστημίου ή ζει πλούσια ή πάλι όποιον έχει μια ανώτερη θέση.
Κάθε άλλο παρά ένα πτυχίο ή μια θέση κατατάσσει τον άνθρωπο στους μορφωμένους, αν δεν έχχει τα παρακάτω βασικά προτερήματα.
-Μορφωμένος είναι αυτός που αντιλαμβάνεται την κατάσταση των άλλων, που εξηγείται απλά και καθαρά.Ο άνθρωπος εκείνος που ελέγχειθ τις πράξεις του και μένει ήρεμος και στις δυσκολότερες στιγμές.(Δεν είναι μορφωμένος ούτε καν στο δρόμο της μόρφωσης, ο άνθρωπος ο φαντασμένος, ο ύπουλος, που ενδιαφέρεται μόνο για το άτομό του).
-Είναι μορφωμένος αυτός που με αυτοκυριαρχία, αγωνίζεται σ' όλη του τη ζωή για το καλό των άλλων και πρόθυμα προσπαθεί για την αλληλεγγύη.(Δεν λέγεται μορφωμένος αυτός που αφήνεται έρμαιο ή εγωιστικά απασχολείται μόνο για τα δικά του προβλήματα).
-Αυτός που συμμετέχει και αγωνίζεται για τις αξίες που οδηγούν την ανθρωπότητα στην καλύτερη κοινωνία είναι όχι μορφωμένος αλλά και πραγματικός αγωνιστής.Αυτός που μπροστά στις απάνθρωπες και βάρβαρες πράξεις δεν μένει αδιάφορος. (Δεν λέγεται "μορφωμένος" ο φιλόδουλος, ο κόλακας, ο συμφεροντολόγος, το παράσιτο-άνθρωπος αδιάφορος μπροστά στην βαρβαρότητα (όπως τα βασανιστήρια, ο πόλεμος, η δυστυχία), αυτός κοιτάζει μόνο την καλοπέρασ'η του).
Ενα από τα κυριότερα γνωρίσματα του ανθρώπου με μόρφωση, είναι η συμπεριφορά του και ο τρόπος που αγωνίζεται για το καλύτερο αύριο όλων και ιδιαίτερα ο τρόπος που κάνει την κριτική του. Ο άνθρωπος ο φαντασμένος και ο τυφλός στα πάθη του, είναι ανίκανος για καλή και εποικοδομητική κριτική, οπότε όσα διπλώματα και αν έχει, δεν του χρησιμεύουν σε τίποτε κι έτσι δεν μπορεί να ονομαστεί "μορφωμένος".
-Η ορθή κριτική επιτυγχάνεται με την πείρα, τη σοβαρότητα της σκέψης και την ευρύτητα του πνεύματος.Καλή κριτική μπορεί να κάνει αυτός που δεν είναι έρμαιο στα πάθη του και τα μίση του.
Υστερα απ' όλα αυτά βλέπουμε ότι ο μορφωμένος άνθρωπος δεν είναι απαραίτητο να έχει πτυχία ή θέσεις, αλλά να συγκεντρώνει τα χαρίσματα-γνώσεις, αισθήματα και θ΄ληση για έναν αγ΄λωνα που να βλέπει στο καλό των ανθρώπων.
Ενας εργάτης με τη θέλησή του, είναι σε θέση να μορφωθεί όπως κι ένας καθηγητής.Και οι δύο όμως, θα είναι στην κυριολεξία μορφωμένοι, αν στην πορεία τους προς τα μπρος, θέτουν πάνω απ΄ όλα τις ανθρώπινες αξίες.
Γι' αυτό ακριβώς, δεν υπάρχουν πτυχία που μορφώνουν, αλλά άνθρωποι που μορφώνονται, με σκοπό να συμβάλλουν στην πρόοδο της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου