Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ 1958


1 σχόλιο:

  1. ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ (5/5/2013)

    Αρχιμ. Αντωνίου Παπαθανασίου



    Μέγα Σάββατο απόγευμα 4.30 μ.μ. δίνεται το σύνθημα αναχώρησης και το SAOS II αφήνει πίσω του την Νύμφη του Θρακικού, την του Αλεξάνδρου πόλη, και κατευθύνεται προς την πανέμορφη Σαμοθράκη μας. Μεταξύ των επιβατών και ένας ρασοφόρος, ο γράφων αυτές τις γραμμές μεταβαίνει εκεί με ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου μας, αλλά και με την ευγενή πρόσκληση του π. Αθανασίου Σουλτάτου, αδελφού εν Χριστώ, Εφημερίου της ευλογημένης Ενορίας του Αγίου Μοδέστου Αλωνίων για την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία αλλά και την Ιερά Πανήγυρη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.



    Το πλοίο διασχίζει τα καταγάλανα νερά του Θρακικού Πελάγους και μετά από 2 περίπου ώρες δένει στο λιμάνι της Καμαριώτισσας. Αυτοκίνητα και επιβάτες συναγωνίζονται να εγκαταλείψουν το πλοίο ανταμώνοντας τους δικούς τους ανθρώπους που τους περίμεναν. Χαρωπά πρόσωπα σμίγουν με τους συγγενείς και εύχονται ο ένας στον άλλον «Καλή Ανάσταση». Ο π. Αθανάσιος με διακρίνει μέσα στο πλήθος και με ασπάζεται χαρούμενος, παραδίπλα η πρεσβυτέρα του με την μικρή τους κόρη, Χριστίνα. Τι χαρά πράγματι όταν ανταμώνει κανείς με φιλικά του πρόσωπα! Είναι το προμήνυμα της χαράς της Αναστάσεως, που καλούμεθα οι Χριστιανοί να γιορτάσουμε. Είναι η χαρά που σκορπά η πηγή της πραγματικής χαράς, ο Αναστάς Κύριος, η Σταυροαναστάσιμη Αγάπη.

    Σε λίγο φθάνουμε στον προορισμό μας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Μοδέστου, όπου όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο και κοσμοϊστορικό γεγονός της Αναστάσεως του γλυκυτάτου μας Κυρίου, που για χάρη μας ενηνθρώπισε, εδίδαξε και τέλος ωδηγήθηκε στον διά Σταυρού θάνατον και έδωσε τον Εαυτό του «λύτρο αντί πολλών».

    Στις 11.00 την νύχτα αρχίσαμε την «Παννυχίδα» σύμφωνα με το Τυπικό και στις 12 τα μεσάνυχτα ψάλλαμε τον νικητήριο παιάνα, το «Χριστός Ανέστη...» στο προαύλιο του Ιερού Ναού, στην συνέχεια τον Όρθρο και την Πασχαλινή Θεία Λειτουργία. Στο τέλος της πνευματικής πανδαισίας επακολούθησε η πατροπαράδοτη «μαγειρίτσα» και το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών.

    Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στις 6.00 μ.μ. ετελέσαμε τον Πανηγυρικό Εσπερινό της Αγάπης στο εορτάζον Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου στον κάμπο των Αλωνίων, μετά το πέρας του οποίου ομάδα νέων με σαντούρια και άλλα μουσικά όργανα τραγούδησε το πατροπαράδοτο τραγούδι του Αγίου Γεωργίου.

    Την κύρια ημέρα, Δευτέρα του Πάσχα, το πρωί ήρθαμε και πάλι στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου στις 7.30 π.μ. ξεκίνησε ο Όρθρος της Εορτής και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον γράφοντα, ενώ εκτός του Ναού άνθρωποι τής ενορίας άρχισαν τις προετοιμασίες για το βράσιμο του «κουρμπανιού»[1].

    Γύρω στο μεσημέρι χαρήκαμε τα εδέσματα που με τόσο κόπο ετοιμάσθηκαν και έτσι ξεκίνησε ένα πατροπαράδοτο πανηγύρι με καλομαγειρεμένο φαγητό και ζωντανή μουσική με λαούτα και βιολιά που θύμιζαν σε μας τους μεγαλύτερους το παλιό όμορφο καιρό. Έτσι μας βρήκε το λιόγερμα στο Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου να ζούμε την παράδοση του λαού και την αναβίωση αυτού του πανηγυριού που για 35 περίπου χρόνια ήταν θαμμένο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου.

    Την Τρίτη τού Πάσχα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση αυτού του ταξειδιού μου στην πανέμορφη Σαμοθράκη. Στις 2.00 μ.μ. το SAOS II άφηνε πίσω του το λιμάνι της Καμαριωτίσσης με προορισμό και πάλι την του Θρακικού Νύμφη.

    Ευχαριστώ τον Σεβ. Μητροπολίτη μας πού με την πατρική του ευλογία και ευχή μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω λίγες στιγμές χαράς κοντά στους νησιώτες αδελφούς μας.

    Ευχαριστώ τον εν Χριστώ αδελφό π. Αθανάσιο Σουλτάτο και την οικογένειά του για την αγάπη τους και την απλόχερη φιλοξενία τους.

    Τέλος, ευχαριστώ τον κ. Κωνσταντίνο Νικολαΐδη, ο οποίος μου παραχώρησε τις όμορφες φωτογραφίες, τις οποίες και παραθέτω.



    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


    [1] βραστό κρέας που παρατίθεται σε πανηγύρεις Αγίων, κυρίως του Αγίου Γεωργίου.














    ΑπάντησηΔιαγραφή