Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ "ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ" ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΠΟΤΑΜΟ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗ ΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 80 ΧΡΟΝΙΑ!

Το "επεισόδιο" στο Πύθιο μας επιτρέπει μια άλλη ανάγνωση των χειρισμών και των ενεργειών της ελληνικής πλευράς καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα όσα δηλαδή συνέβησαν στο ποτάμι τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013, όταν το εργολαβικό συνεργείο επιχείρησε την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του ρήγματος στο παρέβριο ανάχωμα, είχαμε την αντίδραση της περιπόλου του τουρκικού στρατού μ' αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες μέχρι νεωτέρας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την ανησυχία των κατοίκων του Πυθίου, οι οποίοι διεκδικούσαν επίμονα τα τελευταία χρόνια την προκήρυξη του έργου, το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιπλημμυρική θωράκιση του χωριού.
Στη συνέχεια το θέμα ανέδειξε και η ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, χθες Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013, και πήρε άλλες διαστάσεις και προεκτάσεις φτάνοντας μάλιστα και στην εμπλοκή των κεντρικών υπηρεσιών του ελληνικού  υπουργείου Εξωτερικών καθώς όπως μεταφέρθηκε στην Αθήνα καταλογίζονταν ευθύνες για το ζήτημα του χειρισμού στο υπουργείο Εξωτερικών και στον γραμματέα Αποκεντρωμένης Δοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθανάσιο Καρούντζο.Το ακριβές είναι ότι η αναφορά αφορούσε για το ποιός εκπροσωπεί τη χώρα και την κυβέρνηση στην περιοχή.Είναι βέβαιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών δεν είχαν ενημερωθεί κι αυτό συνέβη μετά τη δημιουργία του "επεισοδίου". Η όλη διαδικασία είναι ποικιλοτρόπως διδακτική και αναδεικνύει ένα μείζον θέμα συνεννόησης, το οποίο θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων διοίκησης συνεργασία, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν παρόμοια "επεισόδια" που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες εξελίξεις.Η ασφαλής διαχείριση ανάλογων θεμάτων επιβάλλει την τήρηση των πρωτοκόλλων και των κανονισμών και των προβλεπόμενων διαδικασιών. Η ελληνο-τουρκική συμφωνία προβλέπει την αλληλοενημέρωση για να ακολουθήσουν οι εργασίες μετά από δέκα μέρες. Τώρα μέσα σε ένα κλίμα καλώς εννοούμενης συνεργασίας με την γνωστοποίηση του αιτήματος σε δυο μέρες μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες. 'Ετσι έχουν τα πράγματα, κι αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου