Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου.

ΕΡΩΤΗΣΗ :  Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου στην Π.Ε. Έβρου

02/02/16
Προς  τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Κλειστό παραμένει το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, παρότι η έναρξη λειτουργίας του ήταν προγραμματισμένη για το 2015.  
 Πιο αναλυτικά, η παραλαβή των κτιριακών εγκαταστάσεων του Μουσείου πραγματοποιήθηκε το 2009 και είχε προγραμματιστεί η έναρξη λειτουργίας του το 2013. Επειδή όμως, οι μουσειολογικές και μουσειογραφικές εργασίες δεν είχαν έγκαιρα ολοκληρωθεί, δόθηκε παράταση δύο ετών, έως το 2015. Παρότι διανύουμε ήδη το 2016 το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου παραμένει κλειστό.
Εδώ να σημειώσουμε ότι η παραλαβή του κτηρίου ολοκληρώθηκε παρά τις σοβαρές κακοτεχνίες, που παρουσίαζε ήδη από την κατασκευή του, και για τις οποίες δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία ολοκληρωμένη πρόνοια για την αντιμετώπισή τους. Αποτέλεσμα των κακοτεχνιών είναι η εισροή υδάτων από την οροφή σε κάθε βροχή και το συχνό πλημμύρισμα των υπογείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχαιότητες σε τμήμα της έκθεσης καλύπτονται με μουσαμά για προστασία από τα νερά που εισρέουν από την οροφή! Από τα νερά και την υγρασία έχουν υποστεί ζημιές τοίχοι και τμήματα των ψευδοροφών, ενώ κίνδυνος υπάρχει για τη λειτουργία των ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων και του αντίστοιχου εξοπλισμού. Επιπλέον, είναι συχνές οι πτώσεις τμημάτων της εξωτερικής όψης του κτηρίου (μάρμαρα διακόσμησης, κάγκελα κ.λπ.) με αποτέλεσμα η πρόσβαση στο κτήριο να είναι επικίνδυνη, ενώ από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε έως και σήμερα εργαζόμενος.
Όλες οι μέχρι τώρα εργασίες για την υλοποίηση της μουσειολογικής μελέτης εκτελούνταν από έκτακτο προσωπικό, του οποίου οι συμβάσεις έχουν πλέον λήξει και σήμερα είναι απολυμένοι. Το προσωπικό αυτό όμως μόνιμες ανάγκες καθώς, κρατούσαν τον χώρο σε μία αξιοπρεπή κατάσταση, με όποια μέσα διαθέτανε, ενώ παράλληλα συγκέντρωσαν και κατέγραψαν στις αποθήκες του μουσείου αρχαιότητες από την ευρύτερη περιοχή του Διδυμοτείχου, που ήταν διάσπαρτες σε "προσωρινές" αποθήκες ή στο ύπαιθρο, έργο σημαντικότατο για την προστασία αυτών των αρχαιοτήτων.
Σήμερα, ακόμα και αν ανοίξει σύντομα το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, όπως εικάζεται, θα είναι μόνο στα χαρτιά εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για στελέχωση του με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι στο Διδυμότειχο υπηρετεί μόνο μία αρχαιοφύλακας, η οποία έχει την ευθύνη για τις αυτοψίες και την παρακολούθηση εργασιών σε όλο το βόρειο Έβρο.
Είναι φανερό ότι η παραπάνω κατάσταση είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, που συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πολιτική συνειδητής υποβάθμισης και απαξίωσης και αυτού του μουσείου, πριν καν ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό, αλλά και πολιτική που θέλει τους εργαζόμενους και στον τομέα αυτό να είναι όμηροι συμβάσεων, να μην έχουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου, με την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων επιδιορθωτικών έργων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων ώστε να εξασφαλιστεί το άνοιγμα και η ομαλή λειτουργία του.
Οι Βουλευτές: 
Σάκης Βαρδαλής
 Γιάννης Δελής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου