Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

"Δε γεννιέσαι γυναίκα,γίνεσαι":Η θεωρητική θεμελίωση του φεμινιστικού κινήματος.

«Δεν γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι»
Με το βιβλίο της «Το δεύτερο φύλο»
η Γαλλίδα φιλόσοφος Σιμόν ντε Μπωβουάρ
θεμελίωσε θεωρητικά το φεμινιστικό κίνημα


«Η Σιμόν ντε Μπωβουάρ (1908-1986)» -γράφει ο κριτικός Πέτρος Παπαϊωάννου- «Γαλλίδα φιλόσοφος, μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος από τις κύριες μορφές του υπαρξισμού, μαζί με τον σύντροφο της ζωής της Ζαν Πωλ Σαρτρ. Ο υπαρξισμός αμέσως μετά τον πόλεμο είναι στη Γαλλία το πιο δυναμικό πνευματικό κίνημα. Με το πολυδιαβασμένο βιβλίο της Το Δεύτερο Φύλο (Le Deuxieme sexe) θεμελίωσε θεωρητικά το φεμινιστικό κίνημα.
»Το 1914, κυκλοφόρησε το Δεύτερο Φύλο, έργο που επρόκειτο να αφήσει εποχή για την πρωτότυπη και θεμελιωμένη αντιμετώπιση των γυναικείων προβλημάτων. Στον πρώτο τόμο (τα γεγονότα και οι μύθοι) της «Βίβλου του φεμινισμού», όπως χαρακτηρίστηκε το βιβλίο, γίνεται ένας πλατύς απολογισμός της μοίρας της γυναίκας, με βάση τα βιολογικά δεδομένα και τις πληροφορίες που προσφέρουν σχετικά μ’ αυτή οι θρησκείες, οι μύθοι, η λογοτεχνία. Για την Μπωβουάρ «η γυναίκα δεν γεννιέται αλλά γίνεται, είναι δηλαδή δημιούργημα του πολιτισμού στο σύνολό του… ένα πλάσμα ανάμεσα στον αρσενικό και τον ευνούχο». Στο δεύτερο τόμο (η βιωμένη εμπειρία) δίνεται μια ωμή περιγραφή της ζωής της γυναίκας».

«Είναι εύκολο να φανταστούμε ένα κόσμο
όπου άντρες και γυναίκες θα ήταν ίσοι…»

«Είναι εύκολο» - καταλήγει στη φεμινιστική της βίβλο!!! Η Σιμόν ντε Μπωβουάρ- «να φανταστούμε ένα κόσμο όπου άντρες και γυναίκες θα ήταν ίσοι… Μα είναι αρκετοί οι νόμοι, οι θεσμοί, τα ήθη και οι κοινωνικές μεταβολές για να γίνουν πραγματικά όμοιοι άντρες και γυναίκες; «Οι γυναίκες θα είναι πάντοτε γυναίκες, λένε οι σκεπτικιστές. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι μόλις οι γυναίκες παραμερίσουν τη θηλυκότητά τους, θα γίνουν τέρατα. Μα τότε πρέπει να υποθέσουμε ότι η σημερινή γυναίκα είναι φυσικό δημιούργημα. Επιβάλλεται όμως να επαναλάβουμε ότι στην ανθρώπινη κοινότητα τίποτα φυσικό δεν υπάρχει και ότι η γυναίκα αποτελεί ένα από τα προϊόντα του πολιτισμού. Η επέμβαση των άλλων στη μοίρα της έχει ιστορία χιλιάδων ετών. Αν αυτή η ενέργεια είχε διαφορετικό χαρακτήρα, το αποτέλεσμα θα ήταν αλλιώτικο. Η γυναίκα δεν προσδιορίζονται από τις ορμόνες ούτε από μυστηριώδη ένστικτα, αλλά από τον τρόπο που αντιμετωπίζει με το κορμί και τη σκέψη της τις ξένες συνειδήσεις και τον κόσμο. Η άβυσσος που χωρίζει το αγόρι από το κορίτσι ανοίγεται από τα πρώτα χρόνια της παιδικής ζωής. Αργότερα δεν μπορούν να εμποδίσουν τη γυναίκα να παρουσιάζεται όπως ακριβώς δημιουργήθηκε, κι έτσι θα σέρνει πίσω της το παρελθόν»

Η σημαντικότερη και αποκαλυπτικότερη μέχρι σήμερα μελέτη για τη γυναίκα
                  
«Η πρωτοποριακή», επισημαίνεται στο οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου της Σιμόν ντε Μπωβουάρ από τον εκδοτικό οίκο ΓΛΑΡΟΣ, «και κλασική πια μελέτη που έχει για την γυναίκα την ίδια απελευθερωτική δύναμη που είχε το κήρυγμα του Χριστού για τους σκλάβους.
»Η Σιμόν ντε Μπωβουάρ εξετάζει τη γυναίκα από βιολογική, ιστορική, κοινωνιολογική, ψυχαναλυτική, σεξουαλική, φιλολογική και μυθολογική πλευρά, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατωτερότητά της δεν είναι φυσικό χαρακτηριστικό, αλλά «κοινωνική κατάσταση» που κατασκευάστηκε από τους άντρες.
»Το δεύτερο φύλο, η σημαντικότερη και αποκαλυπτικότερη μέχρι σήμερα μελέτη για τη γυναίκα, δεν είναι μόνο ένα από τα ισχυρότερα όπλα στα χέρια του φεμινιστικού κινήματος, αλλά και ένα βιβλίο σοφίας, που συγκεντρώνει στις σελίδες του όλο τον πλούτο της ανθρώπινης γνώσης.

»Οι γυναίκες σ’ όλο τον κόσμο θεωρούν Το δεύτερο φύλο όχι μόνο σαν αριστούργημα και συγγραφικό επίτευγμα, αλλά και σαν μια βαθιά και μοναδική ανάλυση του τι ακριβώς σημαίνει να είσαι γυναίκα –στο σώμα, στο νου και στην ψυχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου