Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Η Βάδη Βυρτεμβέργη και το σενάριο της Μαύρο-Κόκκινο-Πράσινης κυβερνητικής συμμαχίας με φόντο το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα!

Η Βάδη Βυρτεμβέργη και το σενάριο της Μαύρο-Κόκκινο-Πράσινης κυβερνητικής συμμαχίας με φόντο το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα!
Οι χθεσινές εκλογές στα τρία γερμανικά κρατίδια (Βάδη Βυρτεμβέργη, Ρηνανία Παλατινάτο και Ζάξεν Άνχαλτ) ήταν ένα σοκ για την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που είδε το κόμμα της, την CDU (Χριστιανό-Δημοκρατική Ένωση),να υφίσταται μια μεγάλη εκλογική καθίζηση με κερδισμένο το κόμμα της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία»(Alternative fuer Deutschland),που εκπροσωπείται πλέον στα κρατίδια της Σαξονίας, του Βρανδεμβούργου, της Θουριγγίας, του Αμβούργου, της Βρέμης, της Βάδης Βυρτεμβέργης, της Ρηνανίας-Παλατινάτου και στο Ζάξεν Άνχαλτ. Αν συνεχιστεί η δυναμική αυτή, είναι βέβαιο ότι στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές το κόμμα της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία»(AfD) θα είναι στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Η πιο μεγάλη επιτυχία ανήκει στους Πράσινους που με πλεονέκτημα την προσωπικότητα και την ακτινοβολία του απερχόμενου πρωθυπουργού της Βάδης Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν πήραν ξεκάθαρη πρωτιά, γεγονός που ενισχύει το προφίλ τους ως μιας υπεύθυνης δύναμης διακυβέρνησης, αφού διεκδικούν για δεύτερη συνεχόμενη θητεία την πρωθυπουργία σε ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα κρατίδια της Γερμανίας.
Στη Στουτγάρδη σχηματίζονται οι διαπραγματευτικές ομάδες των κομμάτων και θα δούμε, αν τελικώς ο Πράσινος Κρέτσμαν θα γίνει αυτή τη φορά πρωθυπουργός και με την υποστήριξη των Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Ελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι κατόρθωσαν αυτή τη φορά να μπουν στο τοπικό κοινοβούλιο.
Οι εξελίξεις στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης είναι προφανές ότι θα επηρεαστούν από τις κεντρικές επιλογές κι εδώ τον πρώτο λόγο θα τον έχει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μάλλον εκτιμάται ότι θα ήθελε να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα της συνεργασίας με το κόμμα των Πρασίνων, αν τα πράγματα δυσκολέψουν σε επίπεδο συσχετισμού δυνάμεων στην επόμενη Ομοσπονδιακή Βουλή, οπότε σε περίπτωση εισόδου της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» θα χρειαστεί και άλλους εταίρους πέρα από τους Σοσιαλδημοκράτες. Αυτό σημαίνει ότι θα ευνοηθεί το σενάριο της δεύτερης θητείας του Πράσινου Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο οποίος είναι από τις ηπιότερες και πλέον αποδεκτές προσωπικότητες  και το πολιτικό του εκτόπισμα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα στενά όρια του χώρου του. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα κατηγορήθηκε ακόμη και για υφαρπαγή των αξιών και θέσεων του χριστιανοδημοκρατικού χώρου!
Για τους παραπάνω λόγους εκτιμώ ότι ο Βίνφριντ Κρέτσμαν είναι πολύ κοντά σε ένα εξαιρετικό επίτευγμα, να είναι για δεύτερη συνεχόμενη φορά ένα Πράσινος πρωθυπουργός στο κρατίδιο. Όταν τέλη της δεκαετίας του 1970 και αρχές του 1980 είχαμε την εμφάνιση των οικολογικών πρωτοβουλιών, ούτε οι πιο ευφάνταστοι και ονειροπόλοι της εποχής δεν μπορούσαν να φανταστούν μια τέτοια εντυπωσιακή εξέλιξη στο πρότυπο κρατίδιο της σταθερότητας και της ευημερίας και της συντηρητικής ηγεμονίας με εμβληματική φιγούρα τον τότε πρωθυπουργό Λόταρ Σπετ.
Η άνοδος της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», που πολιτικά χωροθετείται δεξιότερα των κομμάτων της Ένωσης, δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU),είναι εντυπωσιακή και καταγράφεται μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της! Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα κλασικό ακροδεξιό ή φιλοναζιστικό κόμμα, γιατί θα ήταν μια εύκολη προσέγγιση και απάντηση σε ένα πολιτικό φαινόμενο, που φαίνεται να αναπτύσσεται ραγδαία μέσα στην τελευταία τριετία και πιο συγκεκριμένα ως αντίδραση στην ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης του ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013.Το γερμανικό μοντέλο ευημερίας κλυδωνίζεται και σημαντικά τμήματα του πληθυσμού απειλούνται με κοινωνική περιθωριοποίηση. Η μεταναστευτική πολιτική διχάζει τη γερμανική κοινωνία. Το PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Ευρώπης) κινητοποιεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Η απειλή της ισλαμοποίησης όπως και τα κόστη και οι συνέπειες της πολυπολιτισμικής πολιτικής είναι κυρίαρχα θέματα για την κοινή γνώμη της Γερμανίας. Κι αυτά τέμνουν όλο το πολιτικό σύστημα, με εξαίρεση τους Πράσινους, που έχουν μια πιο ανοιχτή και φιλομεταναστευτική πολιτική. Μην ξεχνάμε ότι πριν λίγα χρόνια ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ο οικονομολόγος και τραπεζίτης (στο προεδρείο της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Τράπεζας) Τίλο Σάραζιν, πυροδοτούσε μια έντονη συζήτηση και αντιπαράθεση με το βιβλίο του «Deutschland schafft sich ab”(Γερμανία υπό κατάργηση),το οποίο είναι «ένα από τα δημοφιλέστερα πολιτικά βιβλία στη γερμανική γλώσσα». Στη συνέχεια ήρθε και το επόμενο βιβλίο του με τίτλο «Europa braucht nicht den Euro”(Η Ευρώπη δεν χρειάζεται το ευρώ).
Αυτά τα θέματα δεν είναι εύκολα. Είναι πρωτόγνωρα. Ο πρώην γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Χάϊνερ Γκάϊσλερ, ένας από τους βαθύτερους γνώστες της γερμανικής πολιτικής ελίτ, έφτασε να κατηγορεί το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU)ότι φέρνει τη χώρα σε κατάσταση πανικού με την αντιμεταναστευτική  και ξενοφοβική ρητορική του.
Πολλά πράγματα αλλάζουν δραματικά στην Ευρώπη και τον κόσμο. Οι πολιτικές ηγεσίες θα κριθούν από τον τρόπο και από το βαθμό διαχείρισης αυτού του παγκόσμιου φαινομένου.
Είναι σαφές ότι το μεταναστευτικό θα είναι το πρόβλημα του 21ου αιώνα.
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η όξυνσή του μα βρήκε ως Ελλάδα με τη λιγότερη δυνατή προπαρασκευή.
Οι ιδεοληψίες υπάρχουν για όσους στην πατρίδα μας και αλλού θα ήθελαν  να ασκούν μια πολιτική ανεύθυνου λαϊκισμού. Οι δυνάμεις της ευθύνης και της διακυβέρνησης θα κριθούν από την διαχειριστική επάρκεια και ανταπόκρισή τους. Έρχονται μήνες και χρόνια δοκιμασίας. Και «οι καλοί οι καπετάνιοι στις φουρτούνες φαίνονται». Και η θάλασσα έχει να μας φέρει ακόμη πολλά…

Σταύρος Παπαθανάκης

voreasmagazin@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου