Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Δέκα χρόνια (2006-2016) από τον θάνατο του Θράκα τραπεζίτη και συγγραφέα Δημήτρη Γερμίδη!

ΕΦΥΓΕ Ο ΕΒΡΙΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ,
ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΓΕΡΜΙΔΗΣ
 Περιοδικό "ΒΟΡΕΑΣ"-τεύχος 19

Την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006, έφυγε από τη ζωή ο Εβρίτης στην καταγωγή οικονομολόγος, τραπεζίτης και συγγραφέας Δημήτρης Γερμίδης. Η έκδοση του βιβλίου του «ΜΙΑ ΑΝΘΟΔΕΣΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΔΑ» από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ ήταν η αφορμή για να τον γνωρίσω και να με καταστήσει κοινωνό μιας ενδιαφέρουσας συνομιλίας του με τον τότε πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο, ο οποίος συμμετείχε στην κοινοπραξία της εταιρείας που ενδιαφερόταν για τη λειτουργία του χρυσωρυχείου στη Θράκη. Αντικείμενό της οι αντιδράσεις των κατοίκων για τους πιθανούς κινδύνους οικολογικής καταστροφής. Ο κ. Κυριακόπουλος ενώ αρχικώς ήταν πεπεισμένος για την ορθότητα των επιχειρημάτων του, τελικώς κάμφθηκε, όταν ο Δημήτρης Γερμίδης του είπε το εξής απλό: «Εφόσον υποστηρίζετε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, γιατί δεν προβαίνετε σε μια σαφή δήλωση –δέσμευση, προκειμένου να καθησυχάσετε τους κατοίκους της περιοχής, πως θα τους αποζημιώσετε σε περίπτωση οικολογικής καταστροφής και τη στιγμή μάλιστα που είστε τόσο βέβαιος για την απουσία κινδύνου;» Ήταν ένα επιχείρημα που προβλημάτισε έντονα τον κ. Κυριακόπουλο, ο οποίος λίγο αργότερα αποφάσισε να αποσύρει το επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον του. Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει τον τρόπο παρέμβασης του Δημήτρη Γερμίδη υπέρ του αγώνα των κατοίκων της Βόρειας Χαλκιδικής, του Έβρου και της Ροδόπης για να αποτρέψουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα που θα σήμαινε έναν διαρκή κίνδυνο για βιβλική καταστροφή της περιοχής.
Το βιβλίο του συνιστά μια αιχμηρή κριτική για τις οικονομικές και πολιτικές δομές. Να πως προλόγιζε τη συνέντευξή του στην «ΑΠΟΨΗ» τον Οκτώβριο του 2003 ο Σταύρος Παπαθανάκης:

«Στο μύθο του Μίδα προσέφυγε ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «ΜΙΑ ΑΝΘΟΔΕΣΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΔΑ» Δημήτρης Γερμίδης για να μας παραπέμψει σε συμβολισμούς και πρότυπα διαχρονικής σημασίας και αξίας, που όμως δεν είναι αυτονόητα και τις περισσότερες φορές χρειάζεται δυστυχώς να βιώσουμε βιβλικές και καταστροφικές εμπειρίες για να επανέλθουμε στην αφυπνιστική και ηθική τους δύναμη, σε κανόνες ηθικής και μιας αρμονικής συμβίωσης με τη φύση και το περιβάλλον, να ανακαλύψουμε την ομορφιά της φύσης και της ζωής μας πριν υποστούμε τις συνέπειες του δράματος και της τραγικής απόγνωσης του Μίδα. Η σκληρή πραγματικότητα της διαρκούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος με τις σειρήνες του καταναλωτικού ονείρου, της επιχειρηματικής ασυδοσίας και απληστίας να σφυρίζουν το δικό τους δαιμονισμένο σκοπό για περισσότερη ανάπτυξη και ευημερία, να υπονομεύουν, παραπλανώντας και σαγηνεύοντάς μας, τη βάση της ανθρώπινης ύπαρξής μας. Ο Θεός Πάνας έχει κουραστεί να μας προσκαλεί με τη φλογέρα του και οι περισσότεροί μας αργούμε να ακολουθήσουμε το ρεύμα του ποταμού Πακτωλού μέχρι την πηγή του σε ένα ταξίδι αυτοκάθαρσης και λύτρωσης. Σε ένα ανάλογο ταξίδι μας προσκαλεί ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Γερμίδης, ο οποίος μας εξέπληξε με τον τρόπο της γραφής του, γιατί οι μέχρι τώρα δραστηριότητές του ως ενός από τους πλέον ειδικούς στα θέματα της οικονομίας και της διαχείρισης του χρήματος είχαν δημιουργήσει την εικόνα του αυστηρού τεχνοκράτη, που τώρα μαζί με τις εσωτερικές αποκαλύψεις για τον τρόπο δράσης συγκεκριμένων οικονομικών κύκλων μας αποκαλύπτει μια άλλη πλευρά του εαυτού του, του οικονομολόγου που μεταφέρει στην εποχή μας την αρχαιοελληνική έννοια για την οικονομία, στην οποία κυριαρχεί η ηθική, για να μας χαρίσει ένα έξοχο μυθιστόρημα, ένα οικολογικό – οικονομικό θρίλερ, με μια κινηματογραφική πλοκή και εξέλιξη, με ήρωες που μέσα από την ένταση και τους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους, είτε ζουν στα όρια μιας μικρής τοπικής κοινωνίας είτε στο χαώδες χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παγκόσμια εμπορική και οικονομική πραγματικότητα, δεν παύουν να αναμετρώνται με τη μοίρα, τη συνείδηση και το πεπρωμένο τους, είναι σε μια διαρκή διαπραγμάτευση με την ουσία μυστικά της φύσης και της ζωής.
Το μυθιστόρημα αυτό μπορεί να θεωρηθεί, μας το καταθέτει άλλωστε ο ίδιος μέσα από την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, είναι ένας σταθμός, ένα ορόσημο στο δικό του ταξίδι. Με την κυκλοφορία του απέσπασε πολύ καλές κριτικές και έγινε αντικείμενο ζωηρών πολιτικών διαλόγων. Ήδη μεταφράζεται σε πέντε γλώσσες και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για κινηματογραφική καριέρα.
Η βάση του βιβλίου είναι ο αγώνας των κατοίκων της Βόρειας Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού. Είναι ένας φόρος τιμής στους απλούς, στους καθημερινούς ανθρώπους που μέσα στις καθημερινές σχέσεις τους κρύβουν ένα μεγαλείο ψυχής κι ένα μεγάλο σύμπαν συναισθημάτων.
Περισσότερα από τον ίδιο τον συγγραφέα και κυρίως μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Ένα  βιβλίο που μόνο ένας τεχνοκράτης που γνωρίζει καλά τους εσωτερικούς μηχανισμούς της οικονομίας και του χρήματος μπορούσε να συγγράψει. Έχει ταυτόχρονα κι έναν έντονο αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Δεν θα ήταν υπερβολή, αν υποστηρίζαμε ότι αποτελεί μια αιχμηρή κριτική για τις ασκούμενες οικονομικές και περιβαλλοντικές πολιτικές, μια ευκαιρία και αφετηρία για την αναθεώρηση και την επαναδιαπραγμάτευσή τους.





Μια σημαίνουσα προσωπικότητα της Θρακικής Διασποράς ήταν ο τραπεζίτης και συγγραφέας Δημήτρης Γερμίδης,γιος του στρατηγού και συγγραφέα Άγγελου Γερμίδη με καταγωγή από την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης.Τον Δημήτρη Γερμίδη είχαμε την ευκαιρία το 2003 να τον συναντήσουμε στα γραφεία της εταιρείας του CAPITAL ΑΧΕ στην Οδό Μητροπόλεως στην Αθήνα,όπου με αφορμή το βιβλίο του "Μια ανθοδέσμη για τον Μίδα" είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με άκρως αποκαλυπτικό περιεχόμενο και παρασκήνιο για τις συζητήσεις του με τον επιχειρηματία Οδυσσέα Κυριακόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου