Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Τόμας Τζέφερσον,ο πνευματικός πατέρας της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και εισηγητής της Αγροτικής Δημοκρατίας



Στις 7 Ιουλίου 1826, πριν 190 χρόνια, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής γιορτάζουν την πεντηκοστή επέτειο από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας τους, στο Μοντιτσέλο της Βιρτζίνια σβήνει η ζωή του Τόμας Τζέφερσον, ενός από τους πνευματικούς πατέρες αυτού του ιστορικού γεγονότος.
*
Ο Τζέφερσον γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1743 στο Σάντγουελ της Βιρτζίνια.
*
Οι γονείς του είναι ιδιοκτήτες φυτειών.
*
Σπουδάζει νομικά και γίνεται δικηγόρος
*
Γρήγορα τα εγκαταλείπει και αφιερώνεται στην πολιτική
*
Ο Τζέφερσον είναι πεπεισμένος δημοκράτης κα πολέμιος της δουλείας
*
Οι ιδέες του είναι επηρεασμένες από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό και ξεχωρίζει απ’ τους ηγέτες της εποχής του, για την αντίληψή του για την τέχνη και για την πολυμέρεια των ενδιαφερόντων του.
*
Έτσι, λοιπόν, κατατάσσεται στην πρώτη σειρά εκείνου του διανοουμενίστικου εκλεκτικισμού που είναι τυπικός για την Αμερική του 18ου αιώνα και στο πρόσωπο του Μπέντζαμιν Φράνκλιν βρίσκει τη γνησιότερη έκφρασή του.
*
Ο Τζέφερσον είναι συγγραφέας, φιλόλογος και πολιτειολόγος και ασχολείται αρκετά με την αρχιτεκτονική.
*
Σ’ αυτόν οφείλονται τα σχέδια για το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, όπως κι αυτά του σπιτιού που θα το ονομάσει Μοντιτσέλο.
*
Η πολιτική του καριέρα εξελίσσεται ραγδαία και ασταμάτητα
*
Στα 25 του αναλαμβάνει τα πρώτα σημαντικά του καθήκοντα στη διοίκηση της πολιτείας Βιρτζίνια/
*
Είναι υπεύθυνος για τη γεωργία και υποστηρίζει την ιδέα της Αγροτικής δημοκρατίας, η οποία στηρίζεται στις απόψεις του Γάλλου φιλοσόφου Ρουσώ.
*
Στον αγώνα κατά της Αγγλίας, βρίσκεται στο πλευρό των Αμερικανών πατριωτών χωρίς όμως να υποτιμά το ρόλο της αγγελικής πατριωτών χωρίς όμως να υποτιμά το ρόλο  της αγγλικής μοναρχίας.
*
Με μια σειρά κειμένων του τάσσεται υπέρ της έναρξης του πολιτικού διαλόγου
*
Είναι υπέροχα στο ύφος τους και σαφή στην στοχοπροσήλωσή τους και ιδιαίτερα το έργο το «Οι αντιλήψεις μου για τα δικαιώματα μιας βρετανικής Αμερικής.
*
Το πιο περίφημο κείμενο του Τζέφερσον είναι η διακήρυξη της αμερικανικής ανεξαρτησίας, που θα αποτελεί ορόσημο στην πολιτική φιλολογία της ΑΜΕΡΙΚΗΣ.
*
Βρίσκεται όμως σε πλήρη διάσταση με τις απόψεις του υπουργού Οικονομικών Αλεξάντερ Χάμιλτον, ο οποίος τίθεται υπέρ της διόγκωσης του ρόλου της κεντρικής εξουσίας σε βάρος της ομοσπονδίας.
*
Τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος του Τζέφερσον είναι η αναγνώριση των βασικών ατομικών δικαιωμάτων, η θρησκευτική ελευθερία, η αυτονομία των πολιτειών, η υπεράσπιση της μικρής ιδιοκτησίας και της οικονομικής πραγματικότητας του Νότου.
*
Ο ίδιος θα γράψει στην επιγραφή του τάφου του:
«Εδώ ετάφη ο Τόμας Τζέφερσον, ο συντάκτης της διακήρυξης της ανεξαρτησίας, των αρχών της θρησκευτικής ελευθερίας και ο πατέρας του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια».
*

*

*

*

*



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου