Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Ο Χρήστος Κοζαρίδης, ο συγγραφέας του εμβληματικού βιβλίου "ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ" στο 3ο Γκιορουσμέ στη Νέα Ορεστιάδα



Πριν δέκα χρόνια το ρεπορτάζ στον «Βορέα»(τεύχος 43, Ιανουάριος 2009) για τον οδοντίατρο και ερευνητή Χρήστο Κοζαρίδη, που είχε δώσει το παρόν του στο 2ο Γκιορουσμέ των Γκαγκαβούζηδων στη Νέα Ορεστιάδα, συγγραφέας του εμβληματικού και μνημειώδους έργου του «ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ»(εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ). Με καταγωγή από το Αμμόβουνο Ορεστιάδας ο Χρήστος Κοζαρίδης μας άφησε ένα εξαιρετικό βιβλίο, που αποτελεί μια κλασική βιβλιογραφική πηγή για την πορεία των Γκαγκαβούζηδων στο χώρο και το χρόνο. Δυστυχώς ο αδόκητος χαμός του διέκοψε μια πολλά υποσχόμενη πορεία ερευνητή-συγγραφέα, ο οποίος ευνοούνταν σημαντικό και από το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα της πρόσβασης σε μια πολύγλωσση βιβλιογραφία. Η γκαγκαβούζικη υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση πάντα θα έχει σε μια περίοπτη θέση την πολύτιμη συμβολή του. Ο Χρήστος Κοζαρίδης μπορεί να μην είχε το χρόνο για να περπατήσει τους νέους δρόμους που άνοιξε, είναι όμως σίγουρο ότι αυτοί θα υπάρχουν πάντα ανοιχτοί για τους διανύσουν και να τους δοκιμάσουν οι νέοι ερευνητές που θα ακολουθήσουν. Θα έχουν, όμως, έναν σταθερό βιβλιογραφικό προσανατολισμό για να τους οδηγήσει σε νέα και ενδιαφέροντα επιστημονικά πεδία.
Το βιβλίο του Χρήστου Κοζαρίδη «ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ» είναι ένα εκδοτικό ορόσημο και μια ουσιαστική συμβολή στην ιστορική και πολιτιστική αυτογνωσία τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου