Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Άγγελος Κανταρίδης, ο νεότερος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της "Δημοτικής Επαναφοράς"



Ο Άγγελος Κανταρίδης, φοιτητής στο Τμήμα Γλώσσας-Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης(ΔΠΘ) στην Κομοτηνή, είναι ο νεότερος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος όχι μόνο για το συνδυασμό της «Δημοτικής Επαναφοράς» με υποψήφιο δήμαρχο Ορεστιάδας τον Χρήστο Καζαλτζή, αλλά και για το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων! Μένει να δούμε, αν το ηλικιακό πλεονέκτημα θα το διατηρήσει και στη συνέχεια και δεν υπάρξει κάποιος άλλος νεότερος υποψήφιος δημοτικός ή τοπικός σύμβουλος. Πάντως, η προγιαγιά του Αθηνά, που ζει στην Πλάτη Τριγώνου, είναι χαρούμενη που είδε τον δισέγγονο της να ασχολείται με τα κοινά. Και κυρίως να έχει μια γεμάτη ζωή κοντά στους δικούς της ανθρώπους και να μπορεί να τους λέει τραγούδια και ιστορίες από την Μπάρα. Όσα δεν μπόρεσε να δει ο άντρας της, Χαρίσης Κανταρίδης, που εκτελέστηκε στα πέτρινα χρόνια του Εμφύλιου πολέμου, καταδικασμένος από Έκτακτο Στρατοδικείο στη Δράμα, χωρίς να υπάρχει κάποιος δίπλα του, για να μπορέσει να φροντίσει την ταφή του, όπως επιβάλλουν τα ταφικά μας έθιμα και η λατρεία των νεκρών μας. Και το δυστύχημα είναι ότι ποτέ δεν βρέθηκαν τα οστά του, για να τα φέρουν στο χωριό, στην Πλάτη Τριγώνου Ορεστιάδας, στον τόπο του, να «ησυχάσει η ψυχή του».
Ιστορίες τραγικές με πολύ πόνο και θλίψη. Πληγές που δεν κλείνουν εύκολα και δεν πρόκειται να επουλωθούν στις ψυχές των βασανισμένων και ταλαιπωρημένων ανθρώπων, όσα χρόνια κι αν περάσουν!
Τεράστιο θέμα ο Εμφύλιος, που 70 χρόνια(1949-2019) μετά τη λήξη του, παραμένει ένα θέμα ταμπού για το σύνολο των ελληνικών δυνάμεων.
Οι δημοτικές εκλογές είναι μια άσκηση στη δημοκρατία, όπου μαζί με τον διάλογο και τις έντονες αντιπαραθέσεις, απαιτούνται  ρήξεις και ανατροπές αλλά και συναινέσεις και κυρίως μια γόνιμη και εποικοδομητική στάση από όλες τις πλευρές. Σ΄αυτή την κατεύθυνση θα περίμενα πιο προωθημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες από τον ¨Κλεισθένη», αλλά και αυτό ακόμη το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει πολλές πρωτοβουλίες των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών. Οι μικρές και κατακερματισμένες κοινωνίες είναι που δεν έχουν την πολυτέλεια των άγονων αντιπαραθέσεων και του διαχωρισμού των δυνάμεων τους, που συνθλίβονται στις Συμπληγάδες Πέτρες ενός παρωχημένου εμφυλιοπολεμικού κλίματος, που δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα, παρά καθυστερήσεις, αγκυλώσεις και αναχρονισμούς, που δεν έχουν καμία θέση και αξία στην εποχή μας.
Μακάρι οι νέοι άνθρωποι να αφήσουν πίσω τους αυτό το παρελθόν αλλά και παρόν, που υπονομεύει το μέλλον του τόπου και τη δική τους μοίρα και ζωή!
Σταύρος Παπαθανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου