Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Βουβαλίσια προϊόντα και Mozzarella από τα Δίκαια Τριγώνου Ορεστιάδας στην παράδοση της Battipaglia της Νότιας Ιταλίας





















Πριν μερικούς μήνες η γέννηση ενός βουβαλιού ήταν μια εξαιρετικά ελπιδοφόρα είδηση, αφού τα γεννητούρια του έγιναν το σύμβολο της επιστροφής των νεροβούβαλων στην περιοχή του τριγώνου Ορεστιάδας, στα Δίκαια. Σαράντα χρόνια μετά την εξαφάνιση των βουβαλιών από το Τρίγωνο επέστρεψαν με τον πλέον συμβολικό και μεγαλοπρεπή τρόπο. Με την ίδρυση της εκτροφής βουβαλιών δυο δημιουργικών ανθρώπων, του Πέτρου Αργυριάδη και του Ανδρέα Θαλασσοχωρίτη. Δυο επιχειρηματίες ανήσυχοι και δραστήριοι που συνεχίζουν να επενδύουν στον τόπο τους και ειδικότερα στον πρωτογενή τομέα. Και δεν ξεκίνησαν απλώς μια μικρή αλλά έστησαν μια μεγάλη εκτροφή με 53 βουβάλια, αφού προηγουμένως είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν τις αναγκαίες σταβλικές εγκαταστάσεις και κυρίως να βρουν την κατάλληλη τοποθεσία, που δεν είναι άλλη από τον ονομαστό βιότοπο του «Σαζλίκ», στο «έλος της Ψάθας», ανάμεσα στα Δίκαια και στην Πάλλη μέχρι και τη Φτελιά. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες τα νερά και η λάσπη είναι ο αναγκαίος βιότοπος για τα βουβάλια. Θα είναι καλό θέμα για φωτογράφιση στην περιοχή και στην εκτροφή, που είναι ορατή και από τους ταξιδιώτες του κάθετου οδικού άξονα, που θαυμάζουν τα δυνατά και μεγάλα αυτά ζώα, όταν βγαίνουν πάνω στο μπαίρι για να βοσκήσουν.
Ο Πέτρος Αργυριάδης, γιός του αυτοκινητιστή Σιδέρη Αργυριάδη και αδελφός της Χριστίνας Αργυριάδη, που είχε διατελέσει αντινομάρχης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης-Έβρου, εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο με μια εκτροφή κόκκινων ελαφιών, στα οποία ήρθαν να προστεθούν και μερικές άλκες, εντυπωσιακά ζώα, που ήρθαν στην Ευρώπη μέσω Καναδά, με ειδική πτήση για Ολλανδία, και έχουν εγκλιματιστεί πλέον στο περιβάλλον των Δικαίων.
Ο Ανδρέας Θαλασσοχωρίτης είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας, που άνοιξε το ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ MADRAS και του καφέ, όπου επενδύει πολύ σοβαρά και ο υψηλός επαγγελματισμός του αναγνωρίζεται από τη Νέα Ορεστιάδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη και σε όλη την Ελλάδα.
Η συνεργασία τους αυτή μπορεί να ανοίξει νέα πεδία επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Τα βουβαλίσια προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Από το βουβαλίσιο γάλα βγαίνει η περίφημη Mozzarella, ειδικά στην Battipaglia του Ιταλικού Νότου, ένα εμβληματικό προϊόν της παγκόσμιας ιταλικής γαστρονομίας. Και ίσως στα σχέδια των δυο δυναμικών επιχειρηματιών να έρθει και εκείνη η στιγμή για να δούμε και τη MOZZARELLA DIKAION TRIGONON στα ράφια των ελληνικών και ευρωπαϊκών DELIKATESSEN! Μακάρι να το κατορθώσουν! Τους το εύχομαι ολόψυχα!
Είναι ένα από τα θετικά παραδείγματα της τοπικής επιχειρηματικότητας και σ΄ένα γκρίζο περιβάλλον ανοίγουν μια μεγάλη σχισμή για ένα λαμπερό και πολύχρωμο ουράνιο τόξο, της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της δημιουργίας!
Συγχαρητήρια πολλά!
Σταύρος Γ.Παπαθανάκης

2 σχόλια:

  1. μπραβο στον αργυριαδη συγχαρητήρια για μια τέτοια προσπαθεια για το μεγάλο αυτό βήμα πουκανη για τον τόπο του και ο παππους του που τον βλεποι απο ψηλά θα εινε πολύ χαρούμενος μέχρι και το 1970 είχε και ο δικός μου ο παππους πολα βουβάλια παρογη για κρέας και γάλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η απλή mozzarella είναι με αγελαδινό γάλα, υπάρχει όμως και η mozzarella di bufalla που είναι με γάλα βουβαλίσιο η οποία είναι ασυγκρίτως νοστιμώτερη, ανάμνηση απ΄τα χρόνια των σπουδών μας στην Ιταλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή