Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Γιάννης Μπαμπουρδάς, από το Θεραπειό Τριγώνου Ορεστιάδας, ο πατριάρχης της δικής του δυναστείας,που μετράει στην τοπική δημοτική παράδοση τέσσερις ενεργές γενιές και δυο από τους προπάτορες του 19ου αιώνα










Ο μπαρμπα-Γιάννης Μπαμπουρδάς έχει πολλούς λόγους για να καμαρώνει για την ξεχωριστή οικογενειακή παράδοση που έχει δημιουργήσει, αφού σήμερα τέσσερις γενιές της είναι ενεργές στη τοπική και εθνική μουσική σκηνή, ενώ ο ίδιος είχε τα ακούσματα και τα πατήματα των προπατόρων του 19ου αιώνα. Στα δύσκολα χρόνια του Εμφύλιου είχε το προνόμιο ως βιολιτζής να μαθητεύσει κοντά στο θρύλο των τοπικών οργανοπαιχτών, τον κλαριντζή Αθανάσιο Ματζάρη, ο οποίος στην κυριολεξία είχε δημιουργήσει τη δική του «σχολή»! Ο μπαρμπα-Γιάννης Μπαμπουρδάς υπηρετεί τη δημοτική μουσική παράδοση 70 και πλέον χρόνια και μαζί με τον γιο του Παναγιώτη Μπαμπουρδά αποτελούν ένα κεφάλαιο στη μουσική παράδοση του Βορείου Έβρου και έχουν συνυπάρξει σε πολλές συναυλίες αλλά και στη δισκογραφία. Ο εγγονός του Δημήτρης Αγγελίδης είναι καταξιωμένος μουσικός παραγωγός στην Αθήνα και ο δεκάχρονος δισέγγονος του από την κόρη του Παναγιώτη μαθαίνει αρμόνιο και αποκτάει τη μουσική παιδεία, που θα τον βοηθήσει στην εξέλιξη του. Οικογένειες με παράδοση τριών γενεών έχουμε και άλλες και κάποιες από αυτές θα ευτυχήσουν να έχουν κάποια στιγμή και την τέταρτη διευρύνοντας τις ρίζες τους στο δέντρο της δημοτικής μουσικής του Βορείου Έβρου. Ο μπαρμπα-Γιάννης Μπαμπουρδάς μπορεί να υπερηφανεύεται για τη δική του μουσική δυναστεία των τεσσάρων γενεών με τις ρίζες στον 19ο αιώνα που θα έχει τη δική της θέση στην ιστορία των δημοτικών δικτύων του Βορείου Έβρου, όπου ο μουσικολόγος-ερευνητής έχει κάνει σπουδαίες καταγραφές και το υλικό του θα τον οδηγήσει σε μια νέα επικαιροποίηση τους.
Ο μπαρμπα-Γιάννης με το ούτι του και τον γιο του Παναγιώτη Μπαμπουρδά σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη-παρουσίαση πριν 25 χρόνια στην εκπομπή μου στην ΕΡΑ Νέας Ορεστιάδας.
Σταύρος Γ.Παπαθανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου