Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Για πρώ­τη φο­ρά ένα βι­βλίο πραγ­μα­τεύ­ε­ται τις τη­λε­πι­κοι­νω­νί­ες κα­τά τη Μι­κρα­σι­α­τι­κή Εκ­στρα­τεία 1919-1922.



Απο­τέ­λε­σμα εν­δε­λε­χούς έρευ­νας στα αρ­χεία της Δι­εύ­θυν­σης Ιστο­ρί­ας Στρα­τού και σε άλ­λες ιστο­ρι­κές πη­γές, ακό­μη και σε τουρ­κι­κές, η οποία έφε­ρε στο φως, με­τα­ξύ άλ­λων, τα πο­λε­μι­κά ημε­ρο­λό­για και τις εκ­θέ­σεις πε­πραγ­μέ­νων των Μο­νά­δων Τη­λε­γρα­φη­τών. O συγ­γρα­φέ­ας, με βά­ση τα τεκ­μή­ρια αυτά, σκι­α­γρα­φεί την εξέ­λι­ξη, την ορ­γά­νω­ση και τις δυ­να­τό­τη­τες της ελ­λη­νι­κής Στρα­τι­ω­τι­κής Τη­λε­γρα­φι­κής Υπη­ρε­σί­ας. Το κεί­με­νο πε­ρι­γρά­φει, με κα­τα­νο­η­τό τρό­πο, τα υλι­κά τη­λε­πι­κοι­νω­νί­ας και τα κρυ­πτο­γρα­φι­κά μέ­σα της επο­χής.

Με­τά από μια σύ­ντο­μη ανα­δρο­μή στη συμ­με­το­χή τους σε προ­η­γού­με­νες στρα­τι­ω­τι­κές εμπλο­κές, το κεί­με­νο ιχνη­λα­τεί τις δρα­στη­ρι­ό­τη­τες των Τη­λε­γρα­φη­τών σε κά­θε χρο­νι­κή πε­ρί­ο­δο της Εκ­στρα­τεί­ας, τεκ­μη­ρι­ώ­νει πλή­ρως τη συμ­με­το­χή τους στις πο­λε­μι­κές επι­χει­ρή­σεις και απο­κα­λύ­πτει άγνω­στες μέ­χρι τώ­ρα πα­ρα­μέ­τρους που σχε­τί­ζο­νται με τη δι­εύ­θυν­ση των επι­χει­ρή­σε­ων. Ανα­δει­κνύει το αγνο­η­μέ­νο έρ­γο τους για τη δη­μι­ουρ­γία υπο­δο­μών στις πό­λεις της Ιω­νί­ας, κα­τά τη δι­άρ­κεια των πε­ρι­ό­δων πο­λε­μι­κής απρα­ξί­ας και πα­ρα­θέ­τει σε ιδι­αί­τε­ρο κε­φά­λαιο τις υπο­κλο­πές των επι­κοι­νω­νι­ών από όλους τους αντι­μα­χό­με­νους, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας το ρό­λο που έπαι­ξαν αυτές στις πο­λι­τι­κές και στρα­τι­ω­τι­κές εξε­λί­ξεις.

Το σύγ­γραμ­μα ολο­κλη­ρώ­νε­ται με τα πα­ραρ­τή­μα­τα, που πε­ρι­λαμ­βά­νουν την πε­ρι­γρα­φή της άγνω­στης συμ­με­το­χής των Τη­λε­γρα­φη­τών στην κρί­σι­μη μά­χη του Σα­λι­χλί, την πα­ρου­σί­α­ση της αντί­στοι­χης Τουρ­κι­κής Υπη­ρε­σί­ας Τη­λε­γρα­φη­τών και κλεί­νει με την ιστο­ρία του Στρα­τι­ω­τι­κού Τα­χυ­δρο­μείου στη Μι­κρά Ασία.

Προ­λο­γί­ζει ο Νι­κό­λα­ος Κα­νελ­λό­που­λος, κα­θη­γη­τής Στρα­τι­ω­τι­κής Ιστο­ρί­ας στη Σχο­λή Ευελ­πί­δων, ο οποί­ος ανα­φέ­ρει με­τα­ξύ άλ­λων: « Με ενάρ­γεια ο Χρή­στος Νο­τα­ρί­δης πε­ρι­γρά­φει και ανα­λύει τη δρά­ση των Τη­λε­γρα­φη­τών κα­τά τη Μι­κρα­σι­α­τι­κή Εκ­στρα­τεία, με βά­ση κυ­ρί­ως αρ­χει­α­κές πη­γές... Η ανά χεί­ρας ειδι­κή με­λέ­τη απο­τε­λεί συ­νει­σφο­ρά στη στρα­τι­ω­τι­κή ιστο­ρία της Εκ­στρα­τεί­ας ενώ πα­ράλ­λη­λα με την αρ­μό­ζου­σα τή­ρη­ση των ανα­λο­γι­ών και την προ­βο­λή στο σή­με­ρα, πα­ρέ­χει ιδέ­ες και πα­ρα­δείγ­μα­τα προς αξι­ο­ποί­η­ση ή απο­φυ­γή για τις σύγ­χρο­νες στρα­τι­ω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις».



Ο Χρή­στος Ι. Νο­τα­ρί­δης γεν­νή­θη­κε στην Θεσ­σα­λο­νί­κη και απο­φοί­τη­σε από την Σχο­λή Ευελ­πί­δων το 1978 ως αξι­ω­μα­τι­κός Δι­α­βι­βά­σε­ων. Στη δι­άρ­κεια της στα­δι­ο­δρο­μί­ας του υπη­ρέ­τη­σε σε δι­ά­φο­ρες θέ­σεις του Ελ­λη­νι­κού Στρα­τού και του ΝΑ­ΤΟ. Με­τά την απο­στρα­τεία του, ασχο­λή­θη­κε με την έρευ­να της ιστο­ρί­ας των Δι­α­βι­βά­σε­ων. Έχει συγ­γρά­ψει τα βι­βλία «Ένας Πι­στός και Φι­λό­τι­μος Στρα­τι­ώ­της» και «Οι Δι­α­βι­βά­σεις στο Έπος του 40». Άρ­θρα του με τη­λε­πι­κοι­νω­νι­α­κά θέ­μα­τα έχουν δη­μο­σι­ευ­θεί σε τε­χνι­κά πε­ρι­ο­δι­κά. Είναι ο εθε­λο­ντής επι­με­λη­τής του Μου­σείου Δι­α­βι­βά­σε­ων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου