Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΜΠΑΖΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΜΠΑΖΙΛ ΖΑΧΑΡΟΦ, ΤΟΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ "=ΜΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΖΟΥ!


\

Σύμφωνα με τον εκδότη του «Βορέα» Σταύρο Παπαθανάκη, για πρώτη φορά οι ανταποκρίσεις του Έρνεστ Χέμινγουεϊ για το δράμα του Θρακικού Ελληνισμού δημοσιεύτηκαν σε Θρακικό έντυπο το 1988. Ο έρωτας του Αμερικανού νομπελίστα λογοτέχνη για την Τερέζα τον έφερε στη Θράκη το 1922 κι έτσι πέρασε η μακάβρια πορεία του Θρακικού Ελληνισμού στην παγκόσμια λογοτεχνία.


 



Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σωτηρία Μαραγκοζάκη αναφέρθηκε σ’ αυτή τη θρυλική μορφή της ελληνικής διασποράς, στην οποία οφείλει τη ζωή της η «Τερέζα», η ηρωίδα του ομώνυμου μυθιστορήματος του Φρέντυ Γερμανού που θα πρωταγωνιστούν στο δικό της μυθιστόρημα που το περιμένουμε με ενδιαφέρον καθώς η Σωτηρία μας έχει δώσει αξιόλογα δείγματα της λογοτεχνικής γραφής της.










 

Με τη συνεργασία της Δημοτικής βιβλιοθήκης Άρζου και του δραστήριου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Άρζου την Πέμπτη, 20 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η προβολή ενός ενδιαφέροντος βιογραφικού –ερευνητικού ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του «Μυστηριώδους Έλληνα της Ευρώπης, Μπαζίλ Ζαχάροφ», αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας του σκηνοθέτη Άγγελου Αμπάζογλου. Στον Μπαζίλ Ζαχάροφ "οφείλει"την ύπαρξή της η Τερέζα ηρωίδα του ομώνυμου μυθιστορήματος του Φρέντυ Γερμανού, αυθεντικά γράμματα της οποίας έφτασαν στα χέρια της Εβρίτισσας δημοσιογράφου και πεζογράφου Σωτηρίας Μαραγκοζάκη ενώ για τις ανταποκρίσεις από τη Θράκη του Αμερικανού λογοτέχνη Έρνεστ Χέμινγουεϊ μίλησε ο εκδότης –διευθυντής του «Βορέα» Σταύρος Παπαθανάκης.

..................................................................................................................................................................

Το ρεπορτάζ είχε δημοσιευτεί στον "Βορέα"(τεύχος 51) τον Σεπτέμβριο 2009, πριν 15 χρόνια

 

\


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου