Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Ο Δήμος Ορεστιάδας έχει το καλύτερο συνεδριακό κέντρο στον Παραδοσιακό Μύλο Πετρωτών και την τελευταία 10 χρόνια δεν έχει πραγματοποιήσει καμία διεθνή δράση!

 Το να διαθέτεις ένα από τα καλύτερα συνεδριακό κέντρο στον Παραδοσιακό Μύλο Πετρωτών Τριγώνου Ορεστιάδας και επί δέκα χρόνια να μην έχεις πραγματοποιήσει ούτε μια διεθνή διαπεριφερειακή διαβαλκανική δράση, τότε είναι ακέραια η ευθύνη για την μη αξιοποίηση του! Το συνεδριακό κέντρο έχει όλο τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για τη διοργάνωση διεθνών συναντήσεων. Αυτός ήταν άλλωστε ο κεντρικός αρχικός σχεδιασμός που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Είναι προφανές ότι για τις δομές αυτές δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος αλλά ανάγκη από μια στρατηγική διαχείρισης, η οποία ακόμη και μα το περίφημο φανάρι του Διογένη να την ψάξουμε, δεν θα τη βρούμε! Κι όμως θα μπορούσαν τα πράγματα και για τον Παραδοσιακό Μύλο των Πετρωτών να έχουν εξελιχθεί διαφορετικά!

Σταύρος Παπαθανάκης

....................................Ο παραδοσιακό μύλος Πετρωτών

και το Τρίγωνο ως περιοχή

εφαρμογή πιλοτικών πρωτοβουλιών διασυνοριακής συνεργασίας

 

 

Ο παραδοσιακός μύλος Πετρωτών μετά την αναπαλαίωσή του, αφού είχαν προηγηθεί αρκετά χρόνια μη λειτουργίας και παύσης των όποιων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, απέκτησε μια νέα χρήση και έγινε και πάλι ένας πυρήνας, ένα κέντρο υπερτοπικής εμβέλειας όπως ήταν στα χρόνια της ακμής του. Την εξέλιξη αυτή την πιστώνονται οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες, το τεχνοκρατικό και διοικητικό προσωπικό του Συμβουλίου Περιοχής 6ης Εδαφικής Περιφέρειας που φρόντισαν να αξιοποιήσουν τις δράσεις και τα χρηματοδοτικά μέσα της κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER και να δημιουργηθεί ένας από τους καλύτερους συνεδριακούς χώρους του νομού Έβρου. Έχουν ήδη φιλοξενηθεί ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και ειδικότερα διασυνοριακού ενδιαφέροντος, για τις οποίες προσφέρεται η περιοχή που έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να αναδειχθεί σε ένα προνομιακό χώρο άσκησης και εφαρμογής πιλοτικών πρωτοβουλιών διασυνοριακού περιεχομένου. Ο ιδιαίτερος και μοναδικός τριεθνής διασυνοριακός χαρακτήρας του Τριγώνου μπορεί να γίνει το πλαίσιο για την προώθηση και ανάπτυξη πολυεπίπεδων συνεργασιών και σχημάτων εταιρικού – κοινοπρακτικού χαρακτήρα. Η διεύρυνση των σχέσεων πολιτικού – οικονομικού – πολιτιστικού περιεχομένου είναι η αναγκαία συνθήκη για την εμπέδωση ενός κλίματος πολιτικής σταθερότητας και αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των λαών και των χωρών, θα πρέπει να είναι μια προτεραιότητα. Η ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία, η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να προωθούνται συστηματικά και να είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ποικίλα προγράμματά της ενθαρρύνει αυτούς τους στόχους και στην επίτευξή τους θα πρέπει να ανταποκριθούν οι τοπικοί περιφερειακοί φορείς, οι οποίοι θα πρέπει να ξεφύγουν από τα καταναλωτικά στερεότυπα τύπου δημοσίων σχέσεων και δεξιώσεων.


 

 


Με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και την διαρκώς επεκτεινόμενη κοινωνία της πληροφορίας διανοίγονται καινοτόμα πεδία ευρύτατων συνεργασιών σε νέους τομείς και κυρίως στον τομέα επικοινωνίας, η αξιοποίηση του οποίο στις νέα συνθήκες θα διευκολύνει την πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα, με στόχο τη διάχυση και εξάπλωσή τους προκειμένου να συμβάλουν κατά τρόπο θεαματικό στη διαμόρφωση μιας συναντίληψης και κοινής αίσθησης των πραγμάτων, ώστε η κοινή γνώμη των τοπικών κοινωνιών να είναι σε θέση να παρακολουθήσει τη δυναμική των πρωτόγνωρων εξελίξεων και τη νέα πραγματικότητα.

Στο πνεύμα της εποχής ένας ρεαλιστικός στόχος θα ήταν η δημιουργία ενός Διασυνοριακού Πολυπολιτισμικού Δικτύου ( INTERREGIONAL BALKAN MULTICULTURAL NETI.B.M.C.N.) με έδρα τα Πετρωτά Τριγώνου με στόχο την ίδρυση μιας τράπεζας δεδομένων, η οποία θα περιέχει τα βασικά χαρακτηριστικά της κοινωνικής – οικονομικής – πολιτιστικής πραγματικότητας των διασυνδεόμενων περιοχών, που συνεχώς και σε καθημερινή βάση θα τροφοδοτείται με επίκαιρα στοιχεία και πληροφορίες, ώστε να επιτελείται ο σκοπός της αλληλοενημέρωσης και κατανόησης από την πλευρά των κατοίκων και των φορέων τους των εξελίξεων που συντελούνται στις όμορες περιοχές. Θα χρησιμοποιούνται οι τρεις γλώσσες των όμορων κρατών (Ελληνική – Βουλγαρική – Τουρκική) και οι δυο από τις πλέον διαδεδομένες ευρωπαϊκές γλώσσες (π.χ. Γερμανικά, Αγγλικά) ενώ μέσω της διασύνδεσής της με κάποιες από τις εν λειτουργία ηλεκτρονικές πύλες θα αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία, δεδομένα και πληροφορίες της όσο το δυνατόν περισσότεροι χρήστες  των διαδικτύων από τα πιο διαφορετικά σημεία του πλανήτη.

..................................................................................................................................................

Το παραπάνω κείμενο είχε δημοσιευτεί στον "Βορέα"(τεύχος 2) τον Ιούλιο του 2005, πριν 15 χρόνια, στο πλαίσιο του αφιερώματος "ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΤΗΤΑ: πρόκληση-πρόσκληση ή απειλή".







 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου