Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Οι 8 παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της Δημόσιας Υγείας


«Οι 8 παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της υγείας δεν είναι φωτοβολίδα αλλά μέρος του προγράμματος διακυβέρνησης της χώρας κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναγέννησης του Ε.Σ.Υ.»

 

Η διαρκής ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα του τομέα της υγείας, αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ όχι απλά μία προτεραιότητα στο πρόγραμμα μας, αλλά ένα ιδρυτικό διακύβευμα. Είναι κομμάτι από την ψυχή και την καρδιά της παράταξής μας.

Ένα κράτος με καλά οργανωμένο και ανθεκτικό τομέα Δημόσιας Υγείας, έχει τα εχέγγυα για ν’ αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν, όπως πρόσφατα η πανδημία του Covid.

Η Ελλάδα δυστυχώς κατατάσσεται στην ομάδα των ανατολικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες υγείας και τις υψηλότερες ανικανοποίητες ανάγκες. Το κόστος υγείας έχει μετατοπιστεί από το δημόσιο τομέα στις τσέπες των Ελλήνων πολιτών κι αυτό έφερε ένα επιπλέον βάρος στα ελληνικά νοικοκυριά, μαζί με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Είναι αδιανόητο ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε επιλέξει ν’ ακολουθήσουμε στην πολιτική μας πορεία το δρόμο του σύγχρονου πολιτικού λόγου, με ρεαλιστικές και προοδευτικές προτάσεις για κάθε τομέα, προβάλλοντας ένα διαφορετικό πρόγραμμα διακυβέρνησης της Χώρας απ’ αυτό που υλοποιείται τώρα.

Έχοντας εργαστεί με αφοσίωση και στόχο την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καταθέτουμε 8 μεγάλες παρεμβάσεις για τη Δημόσια Υγεία, για το Ε.Σ.Υ. του μέλλοντος.

1η παρέμβαση:Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Αναβάθμιση του ΕΟΔΔΥ ώστε να σχεδιάζει και να αξιολογεί πολιτικές, να καταγράφει και να επιτηρεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού και να συνεργάζεται με τους αρμόδιους επιστήμονες και ερευνητικούς φορείς για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων.

2η παρέμβαση:Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία. Για τον σκοπό αυτό προτείνουμε:

·         Τη δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Υπηρεσίες Οικογενειακής Ιατρικής, που φθάνουν στο σπίτι μας, όταν τις έχουμε ανάγκη.

·         Έμφαση στην πρόληψη. Με ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό των παιδιών, τη σωστή διατροφή, με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και οδοντιατρική φροντίδα.

·         Ενίσχυση του προγράμματος πρόληψης«Φώφη Γεννηματά» μειώνοντας το υψηλό όριο ηλικίας.

·         Ενίσχυση τομέα της ψυχικής υγείας.

3η παρέμβαση: Η Υγεία στα Νησιά.Προτείνουμε:

·         Επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο στα μεγάλα νησιά, ενώ στα μικρότερα θα προβλέπεται μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο.

·         Για τα πολύ μικρά νησιά περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό.

·         Θέσπιση επιπλέον οικονομικών και θεσμικών κινήτρων, όχι μόνο για τις νέες προκηρύξεις θέσεων αλλά και για τους ήδη υπηρετούντες.

Παρέμβαση 4η: Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία.

Με αξιοκρατική επιλογή Διοικητών, με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες. Με τη δημιουργία ενός νέου χάρτη Υγείας, που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές.

5η παρέμβαση: Δημιουργία Σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Δημιουργούνται Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων, Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης.

6η παρέμβαση: Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.

Νέα σύγχρονα οργανογράμματα και κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες. Ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα-ανθυγιεινά, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αποδοχών.

7η παρέμβαση: Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

8η παρέμβαση: Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.

Κάλυψη του χάσματος ποιοτικής περίθαλψης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αναπτύσσοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών.

Κάνουμε πράξη τον ψηφιακό φάκελο υγείας, την ψηφιακή κάρτα, τα στοχευμένα προληπτικά προγράμματα.

Οι παραπάνω μεγάλες παρεμβάσεις μπορούν ναυλοποιηθούν με αναχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Π.Δ.Ε. και τον εθνικό προϋπολογισμό.

Είναι χρέος του ΠΑΣΟΚπου ίδρυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά κι όλων εμάς που αγωνιζόμαστε μέσα απ’ αυτό, να καταφέρουμε να το αναγεννήσουμε προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

 

Λευτέρης Χαμαλίδης

Αν. Γραμματέας Τομέα Μεταφορών

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου