Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Παύλος Γεωργιάδης:Η φωτιά δεν στοίχισε μόνο το ζωτικό χώρο της φύσης στο Δάσος της Δαδιάς. Το βιος των ανθρώπων της υπαίθρου στο Δήμο Αλεξανδρούπολης τσακίστηκε.

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία και οι αυτοδιοικητικές εκλογές υποβάθμισαν τη σημασία της ζημιάς που δημιούργησε η μέγα-πυρκαγιά που κατέκαψε το Νότιο Έβρο πριν δύο μήνες.
Η φωτιά δεν στοίχισε μόνο το ζωτικό χώρο της φύσης στο Δάσος της Δαδιάς. Το βιος των ανθρώπων της υπαίθρου στο Δήμο Αλεξανδρούπολης τσακίστηκε. Οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη εξαϋλώθηκαν. Η ανετοιμότητα και η επιτελική ανεπάρκεια που είδαμε πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την καταστροφή δεν μας αφήνουν περιθώρια πανηγυρισμών. Αντίθετα, πρέπει να αντλήσουμε τα απαραίτητα μαθήματα από τη μεγαλύτερη πυρκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος, ώστε να κατανοήσουμε το πώς φτάσαμε ως εδώ, και το τί δεν πρέπει να συνεχίσουμε. Μόνο έτσι, πιστεύω, θα είμαστε πιο προετοιμασμένοι και πιο συγκροτημένοι μπροστά στην επόμενη λαίλαπα.

Από την πρώτη στιγμή, όσο ακόμη οι φλόγες καταπίναν τον τόπο μας, ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης - Petros Kokkalis άκουσε με ενδιαφέρον την αγωνία μου για αυτό που συμβαίνει. Προς τιμήν του, αποφάσισε να φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ύψιστο όργανο εκπροσώπησης των πολιτών και λήψης αποφάσεων στην ΕΕ. Εκεί θα βρίσκομαι την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, για να μοιραστώ όλα όσα ζήσαμε αυτό το τραυματικό καλοκαίρι, μαζί με μία ομάδα ανθρώπων της περιοχής. Τον Στέργιο Ηλιόπουλο, Περιφερειακό Σύμβουλο Έβρου. Τον Γιώργο Χατζηγεωργίου, πρόεδρο της πληγείσας Κοινότητας Άβαντα. Τον Πασχάλη Χριστοδούλου, πρόεδρο των μελισσοκόμων του Έβρου. Τον Δημήτρη Αδαμίδη, ελαιοπαραγωγό της εταιρείας Konos. Το Ναθαναήλ Ρήγας, αντιστράτηγο ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος και Επίτιμο Συντονιστή Επιχειρήσεων. Και τον Χρήστο Γιορδαμλή, Γενικό Δ/ντη της εταιρείας Prisma Electronics και Πρόεδρο του Σύνδεσμος Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Έβρου.
Δίπλα μου στο πάνελ θα είναι ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας καθ. Δημήτρης Κουρέτας, για να μεταφέρει τη δική του οπτική για ό,τι συμβαίνει στην περιοχή του. Καθώς επίσης και ο Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος, Δ/ντης Έρευνας στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων στον ΕΛΓΟ Δήμητρα. Όπως και οι Νίκος Γεωργιάδης και Θάνος Γιαννακάκης από το WWF Greece. Καθώς και οι ευρωβουλευτές/εισηγητές του Ευρωπαϊκού Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης César Luena και Jutta Paulus.
Στην συζήτηση φέρνω 17 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας στην αναγέννηση των δασικών οικοσυστημάτων και τις σχέσεις ανθρώπου-φύσης, καθώς και την καταγραφή που έκανα κατά τη διάρκεια των 17 ημερών του πύρινου φαινομένου.
Κυρίως, όμως, πηγαίνω ως ντόπιος που πέρα από τον ήχο των εκσκαφέων, των αλυσοπρίονων και των ερπυστριών της “ανάπτυξης”, ακούει τον ψίθυρο της Αναγέννησης και της Συμβίωσης. Αναπόφευκτα, η παρουσία μου και ο λόγος μου θα πατήσει πάνω στο έδαφος της κριτικής σκέψης αλλά και της φροντίδας, θέτοντας τα απαραίτητα ερωτήματα για το πώς ακριβώς οραματίζεται η ίδια η ΕΕ το μέλλον την εποχή της Ανθρωπόκαινου, τη στιγμή που βλέπουμε τους τόπους μας να χάνονται μπροστά στα μάτια μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου