Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Από τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρεττανικό Μουσείο και τον εκπρόσωπο του φοβικού πολυπολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ σε ένα μνημείο φιλίας και υπέρβασης μιας παρέας Εβριτών, που μας δείχνει έναν άλλο δρόμο διαχείρισης των κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων!



























Γράφει και σχολιάζει ο Σταύρος Παπαθανάκης

 

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΕΒΡΙΤΩΝ ΣΤΟΝ ΒΡΕΤΤΑΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΡΙΣΙ ΣΟΥΝΑΚ

Μας ξάφνιασε θετικά και σας την παραθέτουμε, πριν τη σχολιάσουμε:

Κάποιος απ΄τα 10 εκατομμύρια των συμπατριωτών μας Ελλήνων, να έλεγε με ευγένεια στον κύριο Ρίσι Σούνακ: Αγαπητέ μου πρωθυπουργέ του «Ηνωμένου Βασιλείου» θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε και πέστε το αυτό στους «άλλους». Τον πρωθυπουργό της χώρας μας Κυριάκο Μητσοτάκη τον στείλαμε όλοι μαζί από εδώ, όπως κάναμε και τις άλλες φορές, αν ενθυμείσθε! Αν μας το ΄λεγε κάποιος ότι θα τον αντιμετωπίζατε με τόση ΑΓΕΝΕΙΑ να βάζαμε στις αποσκευές του και κάποιες… «πέτρες», απ΄τις εναπομείνασες στην Ακρόπολη μας. Για να πετροβολήσει όλους εκείνους τους αναιδείς επιλήσμονες ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ< ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ, ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠ΄ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ! Αλλά, μια στιγμή, μας ρίχνετε μιαν ιδέα… Όλα αυτά τα μάρμαρα κρατείστε τα εκεί, εν ανάγκη! Θα διαφημίζουν κι εσάς μαζί! Και τους μακρινούς σας προγόνους απ΄τη μακρινή Ινδία, λίγο το ΄χετε;

Εμείς απ΄την άλλη, θα θεωρούμε το Μουσείο σας το συγκεκριμένο: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΜΑΚΡΑΙΩΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ! Και ένα λιτό μνημόσυνο στον τάφο του σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ δεν θα έβλαπτε! Αυτά!!!

Την άλλη φορά να έρθετε με τον «κηδεμόνα» σας και δεν υπονοούμε κανένα… ν!!! Απλά, να μην είναι ναυτικός!!!

 

ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΦΙΛΩΝ ΕΒΡΙΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΣΤΕΚΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!

Τη μικρή-μεγάλη ιστορία της θα μας εξιστορήσει ένας καλός αφηγητής, που γνώριζε πολύ καλά τα πρόσωπα και τα γεγονότα της εποχής εκείνης αλλά και είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εξέλιξη της!

Δεν ήταν κάτι το συνηθισμένο, Κι ούτε μπορεί να επαναληφθεί στον αιώνα τον άπαντα. Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥΣ! Έτσι, όπως εξελίχθηκε έως τώρα, πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο, αλήθεια. Που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη των ονείρων τους, τα τελευταία χρόνια της ΕΠΤΑετίας, με ανθρώπους απ΄την ίδια τη συμπρωτεύουσα κι από όλο τον Έβρο: Διδυμότειχο-Ορεστιάδα-Αλεξανδρούπολη και με μια συμμετοχή απ΄την Κομοτηνή.

Για μια απίστευτη παρέα 8(οκτώ) ζευγαριών. Που για μισόν αιώνα ζωγράφισαν και πάνω στις… πέτρες ακόμα ανεξίτηλες ακουαρέλες με τα ωραιότερα χρώματα της Φιλίας, της αγάπης και της ανυπόκριτης, πάντα στο βωμό των πιο υψηλών ιδανικών! Με την ομοψυχία σε κάθε τομέα της καθημερινότητας μας, που με το πέρασμα του χρόνου να γίνεται και φωτεινό παράδειγμα για το μέλλον . Που χρόνο με τον χρόνο, ολοένα θα χρειάζεται, στην άγρια εποχή που ζούμε…

Ένα πολύ πολύ απτό παράδειγμα είναι και η συμφωνία που έκαναν ομόθυμα για τη συμβολική αυτή επιστολή στον πρωθυπουργό της Βρεττανίας. Πάρθηκε σε ελάχιστα λεπτά και θα πρέπει να διαβαστεί και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μην το γελάτε! ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΜΟΨΥΧΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ! Και θα τολμούσα να πω, πως υπάρχουν τα χίλια όσα εχέγγυα γι΄αυτό, αφού όλα, μα όλα, χωρίς εξαιρέσεις, όλα τα μέλη αυτής της παρέας πέρασαν από ενεργά πόστα της δημόσιας και μη ζωής, δεν χρειάζεται να τα απαριθμήσω, θα το διαπιστώσετε με την πρώτη τους ανάγνωση.

Διάλεξα ΕΝΑ απ΄τα χιλιάδες περιστατικά και θα σας περιγραφεί με τη λιτότητα και τη σεμνότητα που αρμόζει σε όλους τους. Εννοείται! Θα ‘τανε το ΄77; Θα ‘τανε το ’78; Πάντως δεν θα ‘τανε το ’21…(!).Εν πλήρη απαρτία. Όλες και όλοι τους σκεφτικοί, με τύψεις που ποικίλουν απ’ το απλό άγχος μέχρι τα πρόθυρα της κατάθλιψης. Προτείνει ο έχων το πρόσταγμα εκείνης της νύχτας: «Ρε παιδιά, για σταθείτε, να σοβαρευτούμε, τέρμα, το ΄χουμε παραχ…! Δεν νομίζετε; Μας στέλνουν οι γονείς μας από τόσο… μακριά δραχμές και… μάρκα να σπουδάσουμε, να γίνουμε σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία κι εμείς… Λοιπόν, τέρμα τα φράγκα! Η θεραπεία είναι να μην ξαναβρεθούμε για ένα, π.χ. δεκαήμερο(… «του Βοκάκιου», που παιζόταν εκείνη την εποχή στις αίθουσες της Θεσσαλονίκης…), αλλά εμείς… «παίζαμε» άλλα επιτραπέζια παίγνια, γεμάτα από αγάπη, συντροφικότητα, από μια κουλτούρα δυσεύρετη και τότε, από μια επικοινωνία ψυχών, που δύσκολα συναντάς και τώρα… ιδίως τώρα!

Όλοι συμφώνησαν πάραυτα. Το διαλύσανε… δακρυσμένοι αλλά στο σημείο αυτό, για να μην έχετε… χαζές απορίες, να πω, ότι εκείνη την εποχή, όχι μόνον κινητά δεν υπήρχαν, ούτε… σταθερά στα φοιτητικά σπίτια. Για να τηλεφωνήσεις στη θεία σου στη Στουτγάρδη, έπρεπε να στηθείς στα «κεντρικά», έστω στη «Δελφών» του ΟΤΕ, με κοκκάλινη καρτούλα προτεραιότητας και σε… 2 με 3 ώρες να «βγάλεις» γραμμή!

Για να ξαναευθυμήσετε σας λέω: σε μια απ΄τις αναμονές εκείνες… είχα «βγάλει» τις «αναερόβιες καλλιέργειες» με διάβασμα στο γόνατο, ο δε Χρήστος ο Αραμπατζής κρατούσε πάντα ένα μικρό βιβλίο, που δεν γνωριζόταν απ΄την πολλή χρήση! Ένα… έμπειρο, όμως, μάτι μπορούσε να διακρίνει τον τίτλο του: «ΑΚΙΝΗΤΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ-ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ». Καλά, δεν είναι για γέλια, το είχε μάθει απέξω κι ανακατωτά το μάθημα, αλλά το τραίναρε, για να μην τους αποχωριστεί πρόωρα!

Και ξημερώνει, που λέτε η αποφράδα εκείνη μέρα των… ριζικών αποφάσεων. Και μέχρις ενωρίς το απόγευμα όλοι ήμασταν στα καθήκοντα εφ΄ω ετάχθημεν!!! Αλλά, αλίμονο, με τις πρώτες πρώτες σκιές του σούρουπου, όλοι ανεξαιρέτως, βγήκαμε να… ελέγξουμε τα θυροτηλέφωνα των άλλων δείτε πως:

-Έλα, ο Χρήστος είμαι, τι γίνεται: Διαβάζεις;

-Διαβάζω ναι, αλλά ρε παιδί μου, την «Ακίνητη Προσθετική», άντε και τα εμφυτεύματα, την «δίνω» ένα μήνα μετά. Μέχρι τότε ποιος ζει, ποιος…!

-Έλα, κατέβα τότε, πάμε και στους άλλους!

Βέβαια, φίλες και φίλοι του Βορέα και οι άλλοι διαπίστωσαν με τη σειρά τους, ότι οι ημερομηνίες των δικών τους μαθημάτων χωρούσαν μια… ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ(του Τίμου Μωραϊτίνη, με αφηγητή τον Πέτρο Φυσσούν στη»Ραδιοφωνική Βιβλιοθήκη»)!!!

Κοντολογίς και τελειώνω,ΝΑΙ! Φαντάζεστε τι έγινε! Ώρα 9 το βράδυ, όλοι με… όλες μπροστά στον Ηρακλειώτη, τη μεγάλη καφετέρια, με καθυστερημένο τον αείμνηστο, τον αξέχαστο μας Δημήτρη Πασχαλίδη, να κατεβαίνει από το ταξί θριαμβευτικά και  με τον ταξιτζή να τον ξεπροβοδίζει μέχρι μέσα στο κατάστημα, ποιος ξέρει τι μπουρμπουάρ του είχε δώσει, ο γλυκός μας…

Αποτέλεσμα, 9 και μισή όλοι στην Αγγελάκη με διοργανωτή ποιον άλλο, τον Βασίλη τον Ζηλιασκόπουλο να κατανέμει το που θα καθίσει έκαστος-εκάστη στο στρογγυλό εκείνο τραπέζι της μιας, της ανυπόκριτης αγάπης, που άγγιζε τα όρια του πιο άδολου ρομαντισμού και με την επωδό! «Έλα, ελάτε, νωρίς ν’ αρχίσουμε, νωρίς να τελειώσουμε…»!

Και μόνο στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί και μια ατάκα του ίδιου, όταν ρωτήθηκε από συγκάτοικο του: «Τι κάνετε, ρε παιδιά, τις ελεύθερες ώρες σας; Πως… τις ξοδεύετε; Πως τις περνάτε;» Κι εκείνος: «Τις ελεύθερες ώρες διαβάζουμε, για να περνάμε τα μαθήματα μας…»!

Τέλος, για να σας κρατήσω σε μια εγρήγορση, θα σας υποσχεθώ και με την άδεια των άλλων φίλων, θα αναφερθώ μελλοντικά σε σκηνές απείρου κάλλους στις ομαδικές τους περιηγήσεις στο Περτούλι, στη Φλώρινα, στο Ελατοχώρι της Πιερίας, στη λίμνη της Κερκίνης, στην Έδεσσα, στο Μέτσοβο…

Όταν εκτός από τις ατελείωτες παρείστικες φιέστες, ο κάθε ένας τους απένειμε πτυχία στους άλλους, σαν διδακτορικά, ένα πράμα, με θέματα από όλους σχεδόν τους τομείς της καθημερινότητας τους!

Δημήτρης Πασχαλίδης-Γιώτα Μιχαηλίδου

Γιάννης Νικολαίδης-Τάνια Γραμματοπούλου

Σώτος Μπέδρελης-Έλλη Τοζακίδου

Χρήστος Μποτονάκης-Έλλη Μιχαηλίδου

Κώστας Ιωαννάκης-Βούλα Ζησίδου

Βασίλης Ζηλιασκόπουλος-Στέλλα Μανωλίδου

Χρήστος Αραμπατζής-Ρούλα Κανάριου

Τάσος Καπουκρανίδης-Δέσποινα Τζίρα

…………………………………………………………..

ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Την ίδια ώρα που στο Λονδίνο συνέβαιναν αυτά τα πρωτοφανή για τα διπλωματικά χρονικά και τις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Αγγλίας στην αίθουσα τελετών  της Τράπεζας της Ελλάδος η δισεγγονή του μεγαλύτερου μαθηματικού από τα χρόνια της κλασικής αρχαιότητας, του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, η Δέσποινα Σκούταρη, άρτι αφιχθείσα από το Λονδίνο, συγκινημένη αναφερόταν στον περίφημο παππού της! Από το βήμα μόλις είχε κατέλθει ο ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και της Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Στέφανος Γερουλάνος, ο οποίος μέσα από έναν χειμαρρώδη λόγο είχε αναφερθεί στις Ρίζες του Γένους των Καραθεοδωρή στο Μποσνάκιοϊ της Ανατολικής Θράκης και στη Νέα Ορεστιάδα Δήμου Ορεστιάδας, όπου πριν έξι χρόνια, το 2017, στο πλαίσιο του εορτασμού του ΕΤΟΥΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε εγκαινιάσει το ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΕΝΟΥΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ, μια δομή πολιτισμού υψηλών προδιαγραφών, το πιο high tech μουσείο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που φιλοδοξεί να γίνει ένα δημιουργικό εργαστήρι πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο την παραγωγή ενός υψηλού πολιτισμικού προϊόντος διεθνούς εμβέλειας και απήχησης! Μέσα στους επόμενους στόχους θα πρέπει να είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων στη μνήμη του διάσημου Argyris(Γιάννη Αργύρη), του κορυφαίου επιστήμονα του 20πυ αιώνα στον τομέα της Υπολογιστικής Μηχανικής, του οποίου την υπογραφή φέρουν πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα και κατακτήσεις της διαστημικής τεχνολογίας με τη σημαντική συμβολή του στο πρόγραμμα APOLLO της NASA! Ο ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, που είχε βρεθεί στο Μόναχο, για να βρίσκεται υπό την υψηλή εποπτεία του θείου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Που εκείνη την περίοδο μεσουρανούσε στο Πανεπιστήμιο MAXIMILIAN-LUDWIG υπό την ιδιότητα και του GEHEIMRAT(ΑΦΑΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ)! Ο Γιάννης Αργύρης διέφυγε τη σύλληψη από τους ναζί και μέσω της Ελβετίας βρέθηκε στην Αγγλία, που έδινε τον μεγάλο αγώνα της κατά της επικράτησης της ναζιστικής Γερμανίας του Αδόλφου Χίτλερ! Ο John Argyris έδωσε μια άλλη δυναμική στις έρευνες για την επιχειρησιακή αναβάθμιση των αεροσκαφών της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας(RAF) και πολύ σύντομα τα αποτελέσματα θα ήταν εντυπωσιακά! Σε μια εκδήλωση προς τιμήν του John Argyris στο Αυτοκρατορικό Κολλέγιο(Imperial College) του Λονδίνου, που οφείλουμε να αναλάβουμε ως Δήμος Ορεστιάδας, ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ως Ελλάδα, ειδική πρόσκληση θα αποστείλουμε στον Βρεττανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, με όποιαν ιδιότητα κι αν έχει εκείνη τη χρονική στιγμή! Ο ελεύθερος κόσμος οφείλει πολλά στην Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων και σε επιστήμονες του επιπέδου του John Argyris ακόμη περισσότερα για τη σωτηρία και την εξέλιξη του!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΚΑΙ JOHN ARGYRIS(ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ) ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ!

Έχουμε φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο διαχείρισης και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια άλλη διαπραγμάτευση και προβολή της περιοχής μας σε ένα ευρύτερο εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον! Αυτό πλέον θα πρέπει να είναι το μέτρο και το κριτήριο για όσα θα πρέπει να ακολουθήσουν!

 

Η ΟΜΟΝΟΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΧΘΟΥΣ ΔΙΧΑΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Όλα αυτά προϋποθέτουν ευρύτερες συναινέσεις, συγκλίσεις και υπερβάσεις, τις οποίες έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και σε πολλές εκφάνσεις της δείχνει ότι τις έχει κατακτήσει και είναι πολύ μπροστά από την πολιτική και τους πολιτικούς! Κόμματα και πολιτικές δυνάμεις που βολεύονται και εξυπηρετούσαν τις πολιτικές επιδιώξεις τους μέσα από τον διαρκή και διχαστικό κατακερματισμό των δυνατοτήτων και των δυνάμεων του ελληνικού λαού, θα πρέπει να αναγνώσουν ξεκάθαρα τα μηνύματα της κοινωνίας και των καιρών! Απαιτούνται υπερβάσεις που θα απελευθερώσουν τεράστιες δυνάμεις που έχει ο λαός μας! Αυτή τη νέα πορεία στο μέλλον μπορούν να τη σηματοδοτήσουν και να τη νοηματοδοτήσουν τα κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις!

Δυστυχώς, ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος παραμένει ένα αξεπέραστο ταμπού, που τέμνει και διαχωρίζει την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα!

Εδώ και χρόνια προσπαθώ να διοργανωθεί πάνω στους Μεταξάδες Διδυμοτείχου ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ!

ΕΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ «ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΛΦΟΥ» ΤΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ΜΙΑ ΡΑΨΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥΕΜΦΥΛΙΟΥ ΣΠΑΡΑΓΜΟΥ, ΜΙΑ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ!

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ!

Είναι μια μεγάλη πρόκληση που θα αλλάξει πολλά σε πολλά επίπεδα!

Να θυμίσω ότι μετά τον Γράμμο και το Βίτσι η φονικότερη μάχη είχε γίνει στους Μεταξάδες Διδυμοτείχου!

Η πορεία των φίλων Εβριτών που κρατάει 50 και πλέον χρόνια, μέσα από τις απώλειες της, τις συγκλίσεις της και τις υπερβάσεις της, κρύβει ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ ΑΞΙΑΚΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ, που μας δείχνει το δρόμο για να τον ακολουθήσουμε! Μπορούμε να το κάνουμε!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου