Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, εμφανίστηκε στην Αλεξανδρούπολη η Καναδική πολυεθνική εταιρεία χρυσού Ελντοράντο που διεκδίκησε τη δημιουργία μεταλλείων χρυσού στο Πέραμα.
Πέρασαν από τότε, 35 περίπου χρόνια και η εταιρεία έχοντας απέναντι τη τοπική κοινωνία, απέτυχε μέχρι τώρα στον στόχο της. Μεταλλεία χρυσού δεν έγιναν στο Πέραμα.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ελντοράντο έφυγε μεν, όμως είναι αρκετά κοντά μας.
Στο Γκρούμογκραντ της Βουλγαρίας και σε απόσταση μόλις 60 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή, η εταιρεία αυτή έχει μεταλλείο χρυσού.
Εκεί το ποτάμι Γκουμοβίτσα, δέχεται τα τοξικά απόβλητα του μεταλλείου και τα μεταφέρει στον Άρδα ποταμό. Έτσι, ναι μεν δεν έχουμε στον Ν. Έβρου μεταλλεία χρυσού, έχουμε όμως τα τοξικά απόβλητα χρυσωρυχείου της γειτονικής χώρας.
Η Ελντοράντο έκανε εξορύξεις σε θέσεις που είναι έξω από την αρχική θέση που έλαβε έγκριση. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε, εγκρίνεται από επιστήμονες που αμείβονται από την εταιρεία. Οι κάτοικοι της περιοχής, φτωχοί αγρότες, νομίζουν ότι θα γίνουν πλούσιοι.
Όμως στο Γκρούμογκραντ, το κατάλληλο υλικό για εξόρυξη χρυσού τελειώνει. Από την πλευρά της όμως η εταιρεία θέλει να «αναπτύξει» και άλλο την περιοχή. Για το λόγο αυτό, προσπάθησε να λάβει έγκριση για μεταλλείο χρυσού στις περιοχές της Σόφιας και της Φιλιππούπολης. Επειδή απέτυχε εκεί, διάλεξε το χωριό Ροζίνο στην περιοχή του Ιβαΐλοβγκραντ, για νέο μεταλλείο χρυσού, σε μια θέση που είναι δίπλα σε παραπόταμο του Ασπροπόταμου της Βουλγαρίας. Ο εν λόγω παραπόταμος, ενώνεται στην πορεία του με το Διαβολόρεμα του Ν. Έβρου και καταλήγει ως Ερυθροπόταμος στην περιοχή του Διδυμοτείχου. Έτσι έχουμε δυο ποτάμια της Βουλγαρίας, να μεταφέρουν στη χώρα μας τα τοξικά απόβλητα των μεταλλείων χρυσού.
Ήδη ενεργοί πολίτες του Ν. Έβρου με οικολογική ευαισθησία, δραστηριοποιούνται επώνυμα, και το Δημοτικό Συμβούλιο του Διδυμοτείχου πρώτο έλαβε αρνητική απόφαση για τα μεταλλεία χρυσού της γειτονικής χώρας.
Αναμένουμε αποφάσεις των μαζικών φορέων, καθώς και τις αποφάσεις όλων των Δήμων του Ν. Έβρου, μαζί με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατ. Μακεδονίας Θράκης, ώστε να απαιτήσουμε όλοι μαζί από την κυβέρνηση, να προσβάλει την αδειοδότηση της μελέτης χρυσού στο γειτονικό κράτος, η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους στο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, με βέβαιες τις οικονομικές επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν.
Αλεξανδρούπολη 27-2-2024, Γιώργος Δεμερίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου