Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

"Μια εθνική προσφορά-αποστολή η δημιουργία του Μουσείου Γένους Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα...", έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών ο συγγραφέας-ιστορικός ερευνητής Νικόλαος Ι,Κουφός!








 



Και συνεχίζει: "...μια γνήσια πατριωτική υπηρεσία η εργασία των εθελοντών που το κρατάνε ανοικτό και επισκέψιμο στο κοινό".

Η επίσκεψη του έγινε η αφορμή για ένα γεγονός υψηλού και πολλαπλού συμβολισμού, αφού χάρη στο βιβλίο του για τον επίσκοπο της Ουγγροβλαχίας ο γενάρχης των Καραθεοδωρή συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον μέγα ευεργέτη και χορηγό του μετά από 210 και πλέον  χρόνια στη γη της Θράκης! Για 10 χρόνια ο ιατροφιλόσοφος Στέφανος Καραθεοδωρής κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του χάρη στις χορηγίες του επισκόπου Ιγνάτιου, που ουσιαστικά διαχειριζόταν το "ταμείο" των εσωτερικών μηχανισμών του Γένους, που αναλάμβανε τη χρηματοδότηση των σπουδών των προικισμένων παιδιών του! Στη δε Πίζα είχαν συγκεντρωθεί οι τότε υπότροφοι φοιτητές για να μπορεί να παρακολουθεί τις σπουδές τους ο επίσκοπος, όπως το είχε ορίσει ο Ιωάννης Καποδίστριας! Μια καταπληκτική ιστορία για τις αστείρευτες και τεράστιες δυνατότητες τουΓένους:ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-ΙΓΝΑΤΙΟΣ-ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ! Συγκλονιστικό το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της Θράκης!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου