Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Η Μαρία Καραφωτίου για την αφιερωματική επισκόπηση του αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου για τους πολιούχους της Νέας Ορεστιάδας!

«… τῶν καί πολιούχων ἡμῶν!»

 

Της Μαρίας Καραφωτίου

 

«…των και πολιούχων ημών!», είναι μια αφιερωματική επισκόπηση για τα 50 χρόνια από τα εγκαίνια του ιερού Μητροπολιτικού ναού των Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδας από τον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Αστεριάδη, προϊστάμενο του Ιερού Ναού.

Παραμονή της εορτής του Αγίου Ευσταθίου, 19 Σεπτεμβρίου 2009 υποδεχθήκαμε τα ιερά λείψανα των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Ευσταθίου και Γεωργίου, προερχόμενα από την Ιερά Μονή Παναγίας Καλλίπετρες Βέροιας, με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδα, που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου του 1959, εορτή του Αγίου Ευσταθίου από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κωνσταντίνο.

Επίσης μετά από πολλά-πολλά χρόνια στον Ιερό Ναό βρίσκεται και η συντηρηθείσα εικόνα του Αγίου Ευσταθίου Πολιούχου Αδριανούπολης προερχόμενη από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Κάραγατς. Η εικόνα του Αγίου συντηρήθηκε από την Ιωάννα Τερεζάκη συντηρήτρια έργων τέχνης-αγιογραφίας –ξύλου-υφάσματος και μετάλλου ενώ αυτό το χρονικό διάστημα η κυρία Τερεζάκη βρίσκεται στην Ορεστιάδα γιατί έχει την ευθύνη μαζί με μουσειολόγους της νέας πτέρυγας και της επέκτασης της έκθεσης του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ορεστιάδας και περιφέρειας.

Στο 17ο τόμο των Θρακικών και στο κεφάλαιο «ολίγα περί Ανδριανουπόλεως» καθώς και σε άλλες γραπτές αλλά και προφορικές μαρτυρίες γίνεται γνωστό ότι πολιούχος Άγιος της Αδριανούπολης ήταν ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Ευστάθιος.

Στα «Θρακικά» απαντάται και η μαρτυρία ύπαρξης του τάφου του Μεγαλομάρτυρος ο οποίος βρισκόταν σε υπόγεια κρύπτη μουσουλμανικού τεμένους. Ο ιμάμης του τεμένους αυτού επέτρεπε κάθε χρόνο στις 20 Σεπτεμβρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου να επισκέπτονται τον τάφο και να προσκυνούν οι χριστιανοί.

Ιδιαίτερα οι γυναίκες προσέρχονταν σωρηδόν για να προσκυνήσουν, αναφέρει η μαρτυρία, ανάβοντας κεριά.

Το προϊόν από την πώληση των κεριών καρπωνόταν ο ιμάμης εκμεταλλευόμενος την πίστη και την ευλάβεια των χριστιανών. Ένα γεγονός ακόμα που ενισχύει την άποψη ότι Πολιούχος Άγιος της Αδριανούπολης ήταν ο Άγιος Ευστάθιος και ότι τον ευλαβούνταν πολύ οι Αδριανουπολίτες είναι ότι υπάρχουν αρκετές παλαιές εικόνες του Αγίου σε μικρό και μεγάλο μέγεθος.

Οι μεγάλες πιθανότατα να ήταν στα τέμπλα των εκκλησιών της Αδριανούπολης και των περιχώρων της.

Σε ανάμνηση και προς τιμήν του Πολιούχου Αγίου της Αδριανούπολης αφού η Νέα Ορεστιάδα αποτελεί τη συνέχεια αυτής, κτίστηκε το έτος 2008 Παρεκκλήσι του Αγίου Ευσταθίου, μπροστά στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, όπου και τοποθετήθηκε συντηρημένη πλέον η εικόνα του Μεγαλομάρτυρος που αγιογραφήθηκε το 1842 και βρισκόταν στο Κάραγατς.





Ο Ευστάθιος ήταν αξιωματικός περίβλεπτος στη Ρώμη. Στη χριστιανική πίστη προσήλθε με θαυμαστό τρόπο. Όταν κάποτε κυνηγούσε ένα ελάφι, είδε στα κέρατα του να φέρει σταυρό και άκουσε μια φωνή που τον καλούσε στην ορθή πίστη. Έτσι πίστεψε και βαπτίστηκε με το όνομα Ευστάθιος από Πλακίδας που ονομαζόταν πριν, καθώς επίσης και η γυναίκα του Τακανή σε Θεοπίστη αλλά και τα δυο τους παιδιά Αγάπιος και Θεόπιστος.

Όταν ο αυτοκράτωρ Τραϊανός έμαθε ότι ασπάσθηκε το χριστιανισμό, του αφαίρεσε τον ανώτερο στρατιωτικό βαθμό που είχε και τον εξόρισε με όλη του την οικογένεια.

Κατά την πορεία όμως, τον χώρισαν από τη σύζυγό του Θεοπίστη και τα δυο του παιδιά, το Θεόπιστο και τον Αγάπιο.

Το γεγονός αυτό πίκρανε πολύ τον Ευστάθιο. Μετά από χρόνια όταν ο Τραϊανός περιήλθε σε μεγάλη πολεμική δυσχέρεια, θυμήθηκε τον ικανότατο αξιωματικό του, Ευστάθιο.

Τον επανέφερε λοιπόν στην υπηρεσία και ο Ευστάθιος με τη γενναιότητα αλλά και τη στρατηγική που τον διέκρινε συντέλεσε κατά πολύ στην νίκη. Στο δρόμο μάλιστα, βρήκε την οικογένειά του και ένοιωσε μεγάλη χαρά. Ο διάδοχος όμως του Τραϊανού, Αδριανός, απαίτησε από τον Ευστάθιο να παραστεί στις θυσίες των ειδωλολατρικών θεών. Ο Ευστάθιος βέβαια αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να βασανιστεί αυτός και η οικογένειά του. Αλλά η αγάπη τους στο Χριστό ενδυνάμωνε την ψυχή τους στα βασανιστήρια, ενθυμούμενοι μάλιστα τους θείους λόγους, που λένε: «Μακάριος ανήρ ος υπομένει πειρασμόν ότι δόκιμος γενόμενος λήψετι τον στέφανον της ζωής, ον επηγγείλατο ο Κύριος τοις αγαπώσιν αυτόν»

Πανευτυχής, δηλαδή, είναι ο άνθρωπος που βαστάει με υπομονή τη δοκιμασία των θλίψεων. Διότι έτσι γίνεται σταθερός και δοκιμασμένος για να πάρει το λαμπρό και ένδοξο στεφάνι της αιώνιας ζωής, που υποσχέθηκε ο Κύριος σ’ αυτούς που Τον αγαπούν.

Τελικά, ο Ευστάθιος με την οικογένειά του πέθαναν μέσα σε χάλκινο πυρακτωμένο βόδι.

Ο Άγιος Ευστάθιος είναι προστάτης των κυνηγών αφού και ο ίδιος υπήρξε άξιος και λαμπρός κυνηγός.

 

 

Πληροφορίες από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου Αστεριάδη Προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου