]
Η αντιπαροχή δεν αποτελεί πλέον λύση, όπως συνέβη το διάστημα 1950-1980. Έκανε πλουσιότερους τους οικοπεδούχους και έδωσε δυνατότητα στέγασης με προσιτό κόστος, Έδωσε δουλειά στους άνεργους και στους μηχανικούς. Μεγάλος κερδισμένος το κράτος, που έλυσε το στεγαστικό πρόβλημα αδαπάνως. Μεγάλοι χαμένοι η διατήρηση της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και η ποιότητα ζωής στο κέντρο των πόλεων.
Η πολυκατοικία της αντιπαροχής δεν είναι ούτε «καλή», ούτε «κακή». Ναι, ανεγέρθηκαν θλιβερές πολυκατοικίες, αλλά ανεγέρθηκαν και εξαιρετικές σε ποιότητα και αισθητική.
Βέλτιστη λύση για το στεγαστικό πρόβλημα σήμερα αποτελεί η αξιοποίηση του στεγαστικού αποθέματος για τη διασφάλιση αναβαθμισμένων, νέων κατοικιών.
Τα
επόμενα 100 χρόνια θα αποτελέσουν πρόκληση για τις πόλεις. Τα
κτήρια πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν στις επιπτώσεις της
κλιματικής αλλαγής, στις διακυμάνσεις του κόστους ενέργειας
και στις ανάγκες ενός πληθυσμού που γερνάει. Η τεχνολογία και οι
ειδικοί υπάρχουν. Αποφάσεις χρειάζονται.
Ο Άγις Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1966 στη Θεσσαλονίκη. Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του ΑΠΘ, έκανε στη συνέχεια το μεταπτυχιακό του σε Εξοικονόμηση Ενέργειας και Προστασία Περιβάλλοντος στο Cranfield της Βρετανίας και μετά το Διδακτορικό του στο ΑΠΘ. Από το 1998 είναι καθηγητής ενεργειακών συστημάτων στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και από το 2013Διευθυντής του Εργαστηρίου Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών.
Δραστηριοποιείται ερευνητικά στα πεδία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του ενεργειακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού κτιρίων και των οικονομικών και πολιτικών διαστάσεων της ενέργειας. Έχει διευθύνει περισσότερα από 65 ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 165 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Αμβούργου στη Γερμανία και υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2012 ως το 2022 ήταν Editor in Chief του International Journal of Sustainable Energy, ενώ από το 2022 είναι Associate Editor στο Energy and Buildings.
Διετέλεσε μέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Από τον Αύγουστο του 2019 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ Α.Ε.
Είναι παντρεμένος από το 2001 με τη Μαριάννα και έχουν δύο παιδιά, τον Μιχάλη και τη Βασιλίνα.
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1936 στη Δράμα. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΑΠΘ. Δούλεψε για μια δεκαετία ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Δυτική Μακεδονία. Στη συνέχεια εκπόνησε το διδακτορικό του στο Άαχεν της Γερμανίας. Μετά τη Μεταπολίτευση επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου και εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (1976). Διετέλεσε Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής (1988-1994), Αντιπρύτανης (1994-1997) και Πρύτανης (1997-2003). Συγκλητικός για 15 συνεχόμενα χρόνια.
Για το έργο του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από το Πανεπιστήμιο του Κάρολου της Πράγας το 1998, «για την καλλιέργεια των γραμμάτων και του ανθρωπισμού σε παγκόσμια κλίμακα». Τιμήθηκε ακόμη από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την απονομή του «μεγάλου σταυρού αξίας» σε «αναγνώριση των διακεκριμένων υπηρεσιών που προσέφερε στην ανάπτυξη των ελληνογερμανικών επιστημονικών σχέσεων». Είναι η μεγαλύτερη διάκριση που μπορεί να αποδοθεί σε μη Γερμανό πολίτη.
Εκτός των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και των πολυάριθμων επιστημονικών δημοσιεύσεων, έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Ιανός και δύο δοκίμιά του με τίτλους Μετά το Αμφιθέατρο (2000) και Με μολύβι και χαρτί (2004).
Από τις εκδόσεις Επίκεντρο έχουν εκδοθεί τα βιβλία Καλειδοσκόπιο μιας εποχής – όπως την έζησα (2021), Η αιωνιότητα της στιγμής (2022) και Πρόσφυγες και εκπαίδευση(2023).
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής από το 2003. Διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (2004-2006) και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου (2006-2008).
Είναι παντρεμένος, από το 1964 με τη Βιολέττα και έχουν δύο παιδιά, τον Άγι και τη Χάρις-Όλγα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου