Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Κα­θώς το αγ­γλι­κό πο­λε­μι­κό έπλεε σι­ω­πη­λά μέ­σα στη νύ­χτα από τη νό­τια Κρή­τη με προ­ο­ρι­σμό το Το­μπρούκ της Λι­βύ­ης ο αξι­ω­μα­τι­κός Χα­ρά­λα­μπος Σει­ρα­δά­κης ήταν βυ­θι­σμέ­νος σε σκέ­ψεις.


 

 

 

 

 

 


Τι θα αντι­με­τώ­πι­ζε στη Μέ­ση Ανα­το­λή όπου είχε εντο­λή να ενι­σχύ­σει τον εξό­ρι­στο ελ­λη­νι­κό στρα­τό και να συν­δρά­μει τους συμ­μά­χους ενα­ντί­ον του Άξο­να; Το Μά­ιο 1943 ο Β’ πα­γκό­σμι­ος πό­λε­μος ήταν σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη. Είχαν πε­ρά­σει δύο χρό­νια από τη Μά­χη της Κρή­της όπου είχε πο­λε­μή­σει ενα­ντί­ον των Γερ­μα­νών αλε­ξι­πτω­τι­στών. Ήταν μία από τις πο­λυ­ά­ριθ­μες μά­χες που είχε λά­βει μέ­ρος στη ζωή του. Τι να πρω­το­θυ­μη­θεί; Ήδη σε ηλι­κία έν­δε­κα χρο­νών είχε πρω­το­πά­ρει το ντου­φέ­κι ενα­ντί­ον των Τούρ­κων στην Κρή­τη. Δεν πε­ρί­με­νε τό­τε ότι ο νε­α­νι­κός του εν­θου­σι­α­σμός θα τον οδη­γού­σε στο Μπι­ζά­νι και τη βό­ρεια Ήπει­ρο. Πο­λύ λι­γό­τε­ρο ότι θα πο­λε­μού­σε στη γαλ­λι­κή Λωρ­ραί­νη και τα Δαρ­δα­νέ­λια κα­τά τον Α΄ πα­γκό­σμιο πό­λε­μο. Τώ­ρα με το ξέ­σπα­σμα του Β΄ πα­γκο­σμίου πο­λέ­μου δή­λω­νε και πά­λι πα­ρών. Με­τά τη Μά­χη της Κρή­της τον πε­ρί­με­ναν νέ­ες πε­ρι­πέ­τει­ες στη Μέ­ση Ανα­το­λή.

Ο Χα­ρά­λα­μπος Σει­ρα­δά­κης απο­τε­λεί χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή πε­ρί­πτω­ση Έλ­λη­να αξι­ω­μα­τι­κού της γε­νι­άς του πο­λε­μι­κού έπους του 20ου αιώ­να που στρα­τεύ­τη­κε στο πλευ­ρό του Ελευ­θε­ρίου Βε­νι­ζέ­λου και της πρω­το­πο­ρι­α­κής πο­λι­τι­κής του. Συμ­με­τεί­χε ενερ­γά στους πο­λέ­μους που με­γά­λω­σαν την Ελ­λά­δα και βί­ω­σε θρι­άμ­βους και απο­τυ­χί­ες μέ­χρι τη σύγ­χρο­νη επο­χή. Η μυ­θι­στο­ρη­μα­τι­κή του δρά­ση συν­δέ­θη­κε με γε­γο­νό­τα και κα­τα­στά­σεις που κα­θό­ρι­σαν τη μοί­ρα του τό­που του. Η εξι­στό­ρη­ση της ζω­ής του απο­τε­λεί ένα συ­ναρ­πα­στι­κό όσο και γλα­φυ­ρό ανά­γνω­σμα.



Ο Χά­ρης Ξη­ρου­χά­κης γεν­νή­θη­κε και με­γά­λω­σε στα Χα­νιά. Σπού­δα­σε οικο­νο­μι­κά στο Πα­νε­πι­στή­μιο Αθη­νών και έκα­νε με­τα­πτυ­χι­α­κές σπου­δές στα Πα­νε­πι­στή­μια του Μά­ντσε­στερ (M.A. Econ.) και του Άμ­στερ­νταμ. Ερ­γά­στη­κε επί σει­ρά ετών ως ανώ­τε­ρο στέ­λε­χος στην Ευρω­πα­ϊ­κή Ένω­ση (Ευρω­πα­ϊ­κή Τρά­πε­ζα Επεν­δύ­σε­ων, Συμ­βού­λιο Υπουρ­γών, Ευρω­πα­ϊ­κή Oικο­νο­μι­κή και Κοι­νω­νι­κή Επι­τρο­πή). Δί­δα­ξε ευρω­πα­ϊ­κή πο­λι­τι­κή και επι­κοι­νω­νία στη London Academy of Diplomacy, στη Σχο­λή Δη­μό­σι­ας Δι­οί­κη­σης και στο Global Governance Institute στις Βρυ­ξέλ­λες, όπου είναι senior fellow.

Τα τε­λευ­ταία χρό­νια ασχο­λεί­ται συ­στη­μα­τι­κά με ιστο­ρι­κά θέ­μα­τα. Το Κα­μία μά­χη χω­ρίς αυτόν είναι το δεύ­τε­ρο βι­βλίο του με­τά το Χα­νιά και ΑΒΕΑ - Μία κοι­νή πο­ρεία (έκ­δο­ση Τρά­πε­ζας Χα­νί­ων, 2019).

Άρ­θρα του έχουν δη­μο­σι­ευ­θεί στην Athens Voice και τα Χα­νι­ώ­τι­κα Νέα. Μία προ­η­γού­με­νη δη­μο­σί­ευ­ση έχει τίτ­λο Communicating European Integration στο βι­βλίο Everything Flows (επι­μέ­λεια Tom Spencer, 2005).



«Πρό­κει­ται για ένα προ­σε­κτι­κά γραμ­μέ­νο αφή­γη­μα που βα­σί­ζε­ται σε πολ­λές πη­γές (…) κά­νο­ντας μία ση­μα­ντι­κή προ­σθή­κη στο σώ­μα της ιστο­ρί­ας (…). Είναι φα­νε­ρό ότι το βι­βλίο αυτό είναι απαύ­γα­σμα αγά­πης». — SirMichaelLlewellyn-Smith

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου