Το πρώτο με τίτλο «Γυναίκες και πολιτικά δικαιώματα» και με ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι δύο Θρακιώτισσες Αύρα Θεοδωροπούλου και Αθηνά Γιαννιού-Γαϊτάνου στην ανάπτυξη του φεμινιστικού κινήματος της χώρας μας, ήταν το 10ο τεύχος, που είχε κυκλοφορήσει τον Μάρτιο 2006, πριν 19 χρόνια! Το επόμενο αφιέρωμα με τίτλο «Αύρα Θεοδωροπούλου, η πρωτοπόρος του γυναικείου κινήματος» ήταν το 57ο τεύχος τον Μάρτιο 2010, με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων(1880-2010) από τη γέννηση της στην Αδριανούπολη και 90 χρόνων(1920-2010) από την ίδρυση του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας(ΣΔΓ), που με την περίφημη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ του έθετε το ζήτημα του δικαιώματος της ψήφου για τις Ελληνίδες! Θα έπρεπε να περάσουν τρεις δεκαετίες μέχρι η ελληνική πολιτεία να προχωρήσει στην καθιέρωση του δικαιώματος της ψήφου! Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!
Με πρωτοβουλία του «Βορέα» στις 8 Μαρτίου 2010, πριν 15 χρόνια, στην ιστορική αίθουσα της Παλιάς Βουλής, που λειτουργεί ως Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών μια σημαντική εκδήλωση υψηλού και πολλαπλού ιστορικού και πολιτιστικού συμβολισμού αφιερωμένη στην «Αύρα Θεοδωροπούλου, την πρωτοπόρο του γυναικείου κινήματος» με ένα εξαιρετικό πάνελ, όπου είχαμε την τιμή να ακούσουμε μια εμβληματική Ελληνίδα, την Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, που ήταν η διάδοχος της Αύρας Θεοδωροπούλου στο Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, να αναφέρεται στο ρόλο τη, την πολυσχιδή δράση και ακτινοβολία της! Μας είχε καθηλώσει όλους και όλες! Η προγραμματισμένη ομιλία δεν έπρεπε να ξεπεράσει τα 30 λεπτά και τελικά κράτησε 90! Είχαμε την αίσθηση της ιστορικότητας της ομιλίας της! Είχαμε γίνει οι μάρτυρες μιας ιστορίας 90 ετών, που άλλαξε ριζικά την κοινωνική και πολιτική θέσης της Ελληνίδας γυναίκας! Ήταν η τελευταία μεγάλη ομιλία της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, που επί 50 και πλέον χρόνια είχε πρωτοστατήσει για την κατοχύρωση της ισότητας με τον ταυτόχρονο νομοθετικό εκσυγχρονισμό με πολλούς νόμους να φέρουν τη δική της υπογραφή!
![]() |
Τα δύο εξώφυλλα είναι δημιουργικές συνθέσεις της ζωγράφου και εικονογράφου Ζωής Κυτοπούλου! |
![]() |
Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στην Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη για την γραφιστική υποστήριξη της εκδήλωσης που ήταν μια χορηγία των εκδόσεων "Παρατηρητής της Θράκης"! |
Στην ιστορική αίθουσα της Παλιάς Βουλής είχε ανακοινώσει το 1920, πριν 90 χρόνια, την απελευθέρωση της Θράκης! Συμπτωματικά την αίθουσα μας την είχε παραχωρήσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου αείμνηστος Ιωάννης Μαζαράκης-Αινιάν, ο γιος του Απελευθερωτή της Θράκης στρατηγού Κωνσταντίνου Μαζαράκη-Αινιάν!
Η εκδήλωση ήταν μια διοργάνωση του «Βορέα» με τη συνεργασία της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νότιας Ελλάδας(ΠΑΟΝΕ) και τελούσε υπό την αιγίδα του προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου Γιώργου Μηνόπουλου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου