Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ






Ο κόσμος των κοινωνικά αποκλεισμένων έμοιαζε ως κάτι πολύ μακρινό κι έξω από την κοινωνική μας εμπειρία, πως δεν μας αφορούσε και γι’ αυτό ήταν πολύ βολικό να τον παραβλέπουμε και να τον αγνοούμε.
Τώρα και γι’ αυτό το ζήτημα θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο θέασης και προσέγγισης. Το κοινωνικό τσουνάμι που χτυπάει με μανία την ελληνική κοινωνία παρασέρνει στο διάβα του τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές, παραδόσεις και αντιλήψεις. Τα στρώματα των νεόπτωχων αυξάνονται δραματικά διαμορφώνοντας μια άκρως απειλητική ατμόσφαιρα για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, οι αντοχές της οποίας θα δοκιμαστούν ακόμη σκληρότερα.
Πολλά πράγματα θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ως κοινωνία, οικονομία και πολιτική, σε όλα τα επίπεδα, από το ατομικό ως το συλλογικό.
Παρατηρώντας τον τρόπο οργάνωσης των ομάδων κοινωνικού αποκλεισμού στις γειτονιές του Διδυμοτείχου, δεν ανακαλύπταμε μόνο τις παθογένειες του κοινωνικού περιθωρίου αλλά κι ένα αξιακό πλαίσιο που χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει τους φτωχούς όλου του κόσμου: μαζί με τεράστια κοινωνικά προβλήματα και αδιέξοδά τους οι φτωχοί είχαν ως δικό τους μηχανισμό αυτοπροστασίας ένα δίκτυο σχέσεων και δεσμών αλληλεγγύης που τους επέτρεπε περιθώρια αξιοπρέπειας και μια δυνατότητα όχι μόνο να υπερασπίσουν αλλά και να αλλάξουν τη ζωή τους.


                                            Πρόχειρη υπαίθρια κουζίνα





Τα φρεσκοτηγανισμένα ζυμάρια είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση 
και πάνω απ’ όλα
 με ελάχιστο κόστος μπορείς να ταΐσεις πολλούς ανθρώπους







 Η αλληλεγγύη της φαμίλιας και των φτωχών 
παραμένει ένας ισχυρός κώδικας 
σε όλες τις περιθωριοποιημένες και 
αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες.
* * * *



 Ήθελαν να μας δείξουν τις συνθήκες διαβίωσής τους.









Η λίρα η χρυσή ήταν και παραμένει
ένα διαχρονικό σύμβολο 
οικονομικής ευμάρειας και ισχύος








Η ομορφιά ήταν και είναι ένα διαβατήριο μετάβασης 
που επιτρέπει την αισιοδοξία και την ελπίδα 
για μια καλύτερη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου