Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΟΥ ΟΡΜΕΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ



Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πλημμυροπαθών κατοίκων του Ορμενίου Τριγώνου Ορεστιάδας που είδαν τα σπίτια, τα μηχανήματα και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τις πρωτοφανείς πλημμύρες του περασμένου Φεβρουαρίου, αφού έξι μήνες τώρα δεν έχουν αποζημιωθεί και θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αντιλήψεις, αγκυλώσεις, διαδικασίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Άλλωστε οι πλημμύρες στον Έβρο είναι ένα ανά τακτά έτη επαναλαμβανόμενο φυσικό φαινόμενο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ταχύτατες διαδικασίες αποζημίωσης και αποκατάστασης, όταν οι πλημμυροπαθείς έχουν άμεση ανάγκη υποστήριξης κι όλα τα επίπεδα διοίκησης και διαχείρισης θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε πραγματικό χρόνο, όταν για τον κόσμο και η ελάχιστη βοήθεια μπορεί να είναι μεγάλη ανακούφιση και ψυχολογική τόνωση σε τραγικές στιγμές.
Χωρίς άλλο θετική η πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Καραγιάννη που υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας για το άνοιγμα του υπ’ αριθμόν 5351057646395 λογαριασμού στην Τράπεζα Πειραιώς για τους πλημμυροπαθείς του Ορμενίου.

Με τις πολλές βροχές διαπιστώθηκε ότι στα παλιά νεκροταφεία υπάρχει πρόβλημα με την υποχώρηση του πρανούς με κίνδυνο να παρασυρθούν αρκετά από τα μνήματα. Τώρα που ο καιρός το επιτρέπει, καλό είναι να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες τεχνικές εργασίες. Αυτό επιβάλλουν τα ταφικά μας έθιμα και ο στοιχειώδης προς τους νεκρούς μας σεβασμός, που είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της λαϊκής μας λατρείας και του πολιτισμού μας από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου