Ένας ολόκληρος κόσμος είναι η ενασχόληση με το ψάρεμα
στα νερά του Άρδα και του Έβρου. Οι λάτρεις του ψαρέματος γνωρίζουν σπιθαμή
προς σπιθαμή τους δυο ποταμούς και έχουν σωστά εντοπισμένους τους ψαρότοπους,
άρα και εγγυημένες ψαριές με ανάλογα κιλά ψαριών που θα καταναλωθούν στα
τσιμπούσια της χρονιάς.
Ο Στέργιος Ματζουρίδης είναι ένας έμπειρος ψαράς.
Γνωρίζει πολύ καλά τα νερά του Άρδα από τις Καστανιές μέχρι τα
ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, πιο πάνω από την Μηλιά. Στον Άρδα το βάθος φτάνει τα
δυόμιση με τρία μέτρα. Στο φράγμα του Κυπρίνου φτάνει τα πέντε μέτρα ενώ το
μεγαλύτερο βάθος έχει εντοπιστεί σε μια τρύπα στη γέφυρα Κομάρων. «Το ποταμίσιο
νερό είναι δύσκολο και πρέπει να είσαι καλός κολυμβητής», μας λέει ο Στέργιος
Ματζουρίδης. «Ένας καλός ψαράς χρειάζεται υπομονή, αντοχή και εμπειρία»,
προσθέτει και μας παραθέτει τους τρόπους ψαρέματος που είναι το αγκίστρι, τα
δίχτυα, το πεζόβολο/τσερτμές/σατσμάς, το ψαροντούφεκο και με τα χέρια. Στον
Άρδα μπορεί να ψαρέψει κανείς κεφαλόπουλα, τούρνες, γριβάδια, σαρδέλες,
γουλιανούς, μελοκόπια, χαραμήδες, σαζανοκέφαλα, λαβράκια και πέρκες. «Τα
σαζανοκέφαλα έρχονται με το πολύ νερό από τον Έβρο και είναι ... παλαβά ψάρια
που στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τα δίχτυα πηδάνε μέσα στις βάρκες!!!
Φτάνουν τα 15 έως 20 κιλά .
Για μένα, όμως, το λαβράκι είναι ο βασιλιάς τον ψαριών», μας καταθέτει ο
Στέργιος Ματζουρίδης και μας προσκαλεί σε μια γευστική γαστρονομική πρόσκληση
εφόσον ακολουθήσουμε τη συνταγή του για ένα λαχταριστό «γριβάδι γεμιστό στον
φούρνο».




*
Γριβάδι
γεμιστό στον φούρνο
Υλικά
Ρύζι, γαρίδες, μανιτάρια, καρότο, μπέικον ή ωμοπλάτη,
κίτρινο τυρί (κασέρι), κρεμμύδι φρέσκο, μαϊντανός, μαντζουράνα, βασιλικός,
ντομάτα ψιλοκομμένη ή ντοματοπολτός, βούτυρο, πιπέρι μαύρο και αλάτι.
Εκτέλεση

Μετά το τσιγάρισμα προσθέτουμε την μαντζουράνα, το
μαύρο πιπέρι, τον μαϊντανό, τη ντομάτα, το φρέσκο βούτυρο, το κίτρινο τυρί και
το αλάτι.
Αλείφουμε το ψάρι με λάδι ελιάς μέσα κι έξω και το
αλατίζουμε με λίγο αλάτι, το γεμίζουμε και το ράβουμε. Το περίσσευμα της
γέμισης το τοποθετούμε σε πλαστική σακούλα και το ψήνουμε δίπλα στο ψάρι μέσα
στη γάστρα σε θερμοκρασία 150 βαθμών.
Όταν μετά από ώρα πάρει το ροδοκόκκινο χρώμα, είμαστε
έτοιμοι να το σερβίρουμε και να το φάμε.
*
Εμείς να ευχηθούμε στον Στέργιο Ματζουρίδη και σε
όλους τους λάτρεις του ψαρέματος στον Άρδα και στον Έβρο καλές ψαριές και
ξέρουμε ότι όσα ψάρια κι αν πιάσουν θα καταναλωθούν από μεγάλες και καλές
παρέες.
Οι ψαράδες του Έβρου





μπραβο
ΑπάντησηΔιαγραφή