Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

OKTOBERFEST - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


Σε λίγες μέρες, πάντα τον μήνα Σεπτέμβριο ξεκινάει με την παραδοσιακή παρέλαση το περίφημο Oktoberfest στο Μόναχο της Βαυαρίας, η μεγαλύτερη γιορτή του κόσμου, αφού οι επισκέπτες κάθε χρόνο ανέρχονται σε έξι εκατομμύρια. Στη hightech πόλη, με επιχειρήσεις στην πρωτοπορία της καινοτομίας, δεν ξεχνούν τη σχέση τους με την παράδοση, που την καλλιεργούν, την ενισχύουν και, το βασικότερο, την αξιοποιούν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα παράδειγμα το Oktoberfest, που παγκοσμίως είναι γνωστό και ως η γιορτή της μπίρας. Έτσι στο τελετουργικό της είναι το άνοιγμα της μπίρας από τον δήμαρχο της πόλης Christian Ude, που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της γερμανικής μητρόπολης την τελευταία εικοσαετία.
Το Oktoberfest λαμβάνει χώρα στο λιβάδι της Θηρεσίας (Theresienwiese), που πήρε το όνομά του από την πριγκίπισσα Θηρεσία του Sachsen-Hildburghausen, την οποία παντρεύτηκε το 1810 ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄. Η γαμήλια γιορτή τους πριν 202 χρόνια σηματοδοτεί την πρώτη διοργάνωση του Oktoberfest.
Στον ίδιο χώρο κυριαρχεί το αρχιτεκτονικό μνημείο η “Αίθουσα της Δόξας”, ένα έργο του Λέο Φον Κλέντσε, ο οποίος ανέλαβε να υλοποιήσει το όραμα του Λουδοβίκου Α΄ με τη δημιουργία κτιρίων και μνημείων επηρεασμένων από το κάλλος της κλασικής Ελλάδας και τους μύθους της Γερμανίας. Μπροστά από το αρχιτεκτονικό βρίσκεται το καλλιτεχνικό μνημείο. Το άγαλμα της Bavaria. Είναι η λατινική έκφραση για τη Βαυαρία. Η Bavaria είναι μια συμβολική γυναικεία μορφή και κοσμική ηγεμόνας της Βαυαρίας που εμφανίζεται ως μια προσωποποιημένη αλληγορία για το καρτικό μόρφωμα της Βαυαρίας σε διάφορες μορφές και εκδηλώσεις. Στις πλαστικές τέχνες το κολοσσιαίο μπρούντζινο άγαλμα θεωρείται ένα από τα γνωστότερα και συνιστά τη μνημειώδη αποτύπωση της Βαυαρίας. Κατασκευάστηκε μετά από εντολή του βασιλιά Λουδοβίκου Α΄ (1786-1868) τα χρόνια 1843-1850 και αποτελεί μια ενότητα με την “Αίθουσα της Δόξας”. Μετά τα κολοσσιαία μπαρόκ αγάλματα του 17ου αι. είναι το πρώτο παράδειγμα του είδους της του 19ου αι. και από τα χρόνια της αρχαιότητας είναι το πρώτο κολοσσιαίο άγαλμα, που έγινε από χυτό μπρούντζο. Ήταν και παραμένει ένα τεχνικό επίτευγμα. Ο επισκέπτης μπορεί να εισέλθει στο εσωτερικό του αγάλματος και μέσω μιας περιστρεφόμενης σκάλας να φτάσει μέχρι το κεφάλι απ' όπου μπορεί να έχει τη θέα του λιβαδιού της Θηρεσίας και της περιοχής της πόλης που το περιβάλλει. Έχει ύψος 18,2 μέτρα και βάρος 87,36 τόνους. Είναι έργο του γλύπτη Λούντβιχ Σβάνταλερ. Στα εγκαίνια του 1850 ο Λουδοβίκος Α΄ είπε το περίφημο: “Ο Νέρων κι εγώ είμαστε οι μοναδικοί που κάναμε κάτι τόσο μεγάλο, κι από την εποχή του Νέρωνα κανείς άλλος.”
Το Oktoberfest ανοίγει με την παρέλαση που προσελκύει δεκάδες χιλιάδες θεατές. Είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα χαρακτηριστικό της σχέσης των Βαυαρών με την παράδοσή τους. Μετά της ολοκλήρωσή της ο δήμαρχος της πόλης ανοίγει το πρώτο βαρέλι μπίρας για να ξεκινήσει η γιορτή και να αρχίσει η κατανάλωση αμέτρητων τόνων μπίρας και που θα τελειώσει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου Είναι η μεγαλύτερη γιορτή του κόσμου, αφού την επισκέπτονται περί τα έξι εκατομμύρια επισκέπτες που φτάνουν γι' αυτό το σκοπό από τη Γερμανία, την Ευρώπη και απ' όλο τον κόσμο. Είναι ένα παράδειγμα για την αξία και την αξιοσύνη του λαϊκού πολιτισμού, που υπό όρους μπορεί να δώσει θεαματικά αποτελέσματα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας ανεξαρτήτως μεγέθους. Το Oktoberfest είναι η καλύτερη υπογράμμιση της δυναμικής του πολιτισμού στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο.
Όλες αυτές τις μέρες τα πάντα στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας κινούνται στους ρυθμούς του Oktoberfest. Μια άκρατη διάθεση και ατμόσφαιρα διονυσιασμού διαχέεται σε όλη την πόλη στις ανοιχτές και κλειστές μπιραρίες της. Με πιο ονομαστή τη “Χόφμπροϊ-Χάουζ” στην καρδιά της παλιάς πόλης (Altstadt), την οποία, βεβαίως, οι επισκέπτες μπορούν να την επισκέπτονται όλο το χρόνο και να παίρνουν μια γεύση από αυθεντικό βαυαρέζικο περιβάλλον. Αυτό ακριβώς ήθελαν να ζήσουν οι ηθοποιοί Τέλι Σαββάλας και Ομάρ Σαρίφ, τους οποίους συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός του Δημήτρη Σούλα. Οι φωτογραφίες συνιστούν αδιάψευστα τεκμήρια της ατμόσφαιρας του Oktoberfest, του τρόπου και της σχέσης των Βαυαρών με τη μπίρα.












































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου