Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ, ΤΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ, ΕΓΙΝΕ ΤΟ1872, ΠΡΙΝ 140 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝ.ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗΣ

Στο βιβλίο του "ΛΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ", το οποίο θεωρώ ότι είναι Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ο αείμνηστος Κώστας Θρακιώτης γράφει: "Τα Αναστενάρια έγιναν γνωστά στο ευρύτερο ελληνικό κοινό απ΄τους Βορειοθρακιώτες κατοίκους του Κωστί, που έπειτα απ΄το βίαιο εκπατρισμό τους απ΄τη γενέθλια γη ήρθαν να ριζώσουν στα χώματα της Ανατολικής Μακεδονίας. Επρόκειτο για ένα περίεργο έθιμο, όπου μερικοί άνθρωποι χόρευαν πάνω σ΄αναμμένα κάρβουνα χωρίς να καίονται τα πόδια τους. Η τελετή γίνεται στις 21 του Μάη, ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Η γιορτή, αληθινό θρησκευτικό πανηγύρι, έχει και προεόρτια και μεθεόρτια.Κλείνει μέσα της μια ενδιαφέρουσα ιεροπραξία και μυσταγωγία και βασίζεται σε μια τελετουργική ζωοθυσία, στην ένθεη έκσταση των μυστών Αναστενάρηδων και στην πυροβασία τους.
Η παλαιότερη και διεξοδικότερη περιγραφή του εθίμου έγινε απ΄τον καθηγητή της Μεγάλης του Γένους Σχολής Αναστάσιο Χουρμουζιάδη σε κάποιο του λόγο που εκφώνησε το 1872 στην ίδια σχολή. Η ομιλία αυτή δημοσιεύτηκε τον άλλο χρόνο σε ξεχωριστό φυλλάδιο με 28 σελίδες. Η γλώσσα του είναι η γνωστή "λογία" αρχαϊστική καθαρεύουσα, που παρ΄όλη την ακαμψία της έχει στιγμές χαριτωμένες όταν διανθίζεται από λαϊκές εκφράσεις, διατυπωμένες όχι με λιγότερο χιούμορ.Η γενική περιγραφή των Αναστεναρίων δεν προερχόταν από αυτοψία, "αλλά εξ όσων παρ' αρχιερέων και ιερέων και άλλων" κατόρθωσε να μάθει ο Α.Χ. Η αξιοπιστία του σήμερα θα μπορούσε να ήταν προβληματική, αν δεν είχαμε νεότερες και σαφέστερες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν κατηγορηματικά συμπληρώνοντας τις αρχικές μαρτυρίες του σοφού καθηγητή.
Αρχιαναστενάρης γίνεται πάντα ένα πρόσωπο σεβαστό και ευυπόληπτο.Κατά τον Χουρμουζιάδη μάλιστα "ο αυστηρότερον και αγιώτερον βίον επιδεικνύμενος".Αυτός είναι ένας ιδιότυπος ιερουργός, μάντης,εξορκιστής,βροχοποιός,θεραπευτής.Αυτός εξομολογεί τους πατριώτες του, βλογάει το γάμο τους, τους προστατεύει σε κάθε οικογενειακή χαρά ή θλίψη τους και τέλος αυτός είναι ο αρχιτελετάρχης στις ειδικές τελετές των Αναστεναρίων και του Καλόγερου που έχουν ευετηριακό χαρακτήρα, για την "καλοχρονιά" και τη γονιμότητα της γης και των ανθρώπων, την αύξηση των κοπαδιών, για τηνυγεία και την αποτροπή κάθε κακοδαιμονίας.
Με αφορμή αυτή την επέτειο οι Θράκες, ειδικότερα της Δράμας, έχουν κάθε λόγο να αναδείξουν την προσφορά του καθηγητή της Μεγάλης του Γένους Σχολής Αναστασίου Χουρμουζιάδη και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη διεθνή προβολή και ανάδειξη ενός από τα πλέον αρχέγονα εθίμου-δρώμενου της φωτιάς που σηματοδοτεί την αυγή του παγκόσμιου πολιτισμού.











































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου