Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΜΕ ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ Η ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ

Γεωμετρικά σχήματα και σύμβολα κυριαρχούν στο ψηφιδωτό δάπεδο του περίφημου τρικλίνιου, που ήρθε να αναδείξει η αρχαιολογική σκαπάνη στο λόφο της Αγίας Πέτρας Διδυμοτείχου, που είναι πλέον ταυτισμένη με τη Ρωμαϊκή Πλωτινόπολη συην αρχαία Θράκη του 2ου μ.Χ. αιώνα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αρχαιολόγο Ματθαίο Κουτσουμανή στην τομή Ζ προς τα βόρεια της ανασκαφής αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο και τμήματα τοιχογραφίας, η οποία χρονολογείται περί τα τέλη του 2ου με αρχές 3ου μ.Χ. αιώνα. Η ανασκαφή συνεχίστηκε και φέτος με πιστώσεις του Δήμου Διδυμοτείχου. Στη βόρεια πλευρά της κεντρικής παράστασης, όπου σημειωτέον έχουμε την εντυπωσιακή προσωποποίηση  του Θεού Έβρου ποταμού μαζί με την Πλωτίνη, στο όνομα της οποίας έχτισε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός την πόλη σε ένα στρατηγικό σημείο για τον έλεγχο της κοιλάδας του Έβρου, αποκαλύφθηκαν δυο βοηθητικά δάπεδα με γεωμετρικά σχήματα και σύμβολα και πέλτες.
Η ανασκαφή συνεχίζεται δυτικά του τοίχου κατά μήκος της δυτικής παρειάς της τομής Ζ και θα προχωρήσει μέχρι το επίπεδο της κεντρικής παράστασης. Μέχρι σήμερα έχει αναδειχθεί το ανατολικό τμήμα του τρικλίνιου, γύρω στα 70 τετραγωνικά ενώ με την ολοκλήρωση των εργασιών θα αναδειχθεί η συνολική του έκταση που υπολογίζεται στα 130 με 140 τετραγωνικά μέτρα. Στο λόφο της Αγίας Πέτρας έχει ανασκαφεί έκταση 830 τετραγωνικών μέτρων κι όπως όλα δείχνουν αυτό είναι ένα μικρό μέρος του αρχαιολογικού χώρου που κρύβει στα σπλάχνα του ο λόφος και σιγά σιγά μας αποκαλύπτει σπάνιας ομορφιάς αρχαιολογικούς θησαυρούς εκπέμποντας μηνύματα για ταχύτερη και ουσιαστικότερη υποστήριξη των ανασκαφικών εργασιών.
Μαζί με τον αρχαιολόγο Ματθαίο Κουτσουμανή συνεργάζονται οι:Έφη Παπαϊωάννου-αρχαιολόγος, Χρήστος Κεκές-αρχαιολόγος, Χρήστος Βασιλείου-εργατοτεχνίτης και ως εργατικό προσωπικό οι Φώτης Καλιαλάκης, Γιώργος Κεμαλάκης, Αντώνης Καραπιπέρης, Ηλίας Καραπιπέρης και Δημήτρης Βαρσάμης. Ο αναπληρωτής καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ( Δ.Π.Θ.) Νίκος Λιανός έχει αναλάβει την αρχιτεκτονική αποτύπωση και τη μελέτη κατασκευής των στεγάστρων ενώ ο συντηρητής Διονύσης Καπιζιώνης τη μελέτη αποκατάστασης του ψηφιδωτού.
Η μελέτη των νομισμάτων πρόκειται να μας δώσει πιο ακριβείς πληροφορίες για τη χρονολογία του κτιριακού συμπλέγματος και των αλλεπάλληλων φάσεων χρήσης και παρεμβάσεων.
Ολα συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι σε βάθος χρόνου η Πλωτινόπολη θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη ανασκαφή στο χώρο της Θράκης.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου