Ο Λάκης Παπάς, ανταποκριτής μας στην ομογένεια του Νέου Κόσμου, μας έστελνε άλλοτε τηλεγραφικώς άλλοτε ταχυδρομικώς, ανάλογα με το επείγον του θέματος, την ανταπόκρισή του.Σήμερα το πρωί μας είχε τηλεφωνήσει και κάθισα εγώ στο ακουστικό του τηλεφώνου για να μου υπαγορέψει τη μεγαλειώδη νίκη του Τζιμ Λόντου επί του παγκόσμιου πρωταθλητή Σίκατ.
"Μετά λυσσαλέον και αποφασιστικόν αγώνα 1 ώρας και 22 λεπτών ο Έλλην γίγας τανύσας την υπεράνθρωπον δύναμίν τουεκάρφωσε τας ωμοπλάτας του πρωτοπαλαιστού επί της παλαίστρας, εις το Μπολ Παρκ της Φιλαδέλφειας. Ο ακατάβλητος Έλλην εστέφθη αυτός παγκόσμιος πρωταθλητής 1930.Τα βάρη ανηγγέλθησαν ως εξής:Σίκατ 217 ( πάουντς ), Λόντος 201, διαιτητής ο κύριος Βόλοου, διορισθείς υπό της αθλητικής επιτροπής Πενσυλβανίας".
Σημείωσα βιαστικά για να προλάβω πριν πέσει η γραμμή.Η γραμμή όμως είχε γεμίσει παράσιτα και σφυρίγματα πριν ολοκληρώσει την ανταπόκριση και τώρα περιμέναμε να μας ξαναπάρει, όπως είχαμε συμφωνήσει, για να ολοκληρώσει την περιγραφή της "τιτανομαχίας".
Ο Τζιμ Λόντος ήταν ο λαϊκός ημίθεος των απανταχού ξενιτεμένων Ελλήνων. Μέσα από τις νίκες του, νικούσαν και αυτοί την κακιά τους μοίρα που τους είχε ξεσπιτώσει.Με τις νίκες του στερεώνονταν καλύτερα στον ξένο κόσμο, έσβηνε ο φόβος τους, για τα μαύρα "Ξένα".
Αυτά γράφει στο βιβλίο του "ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΒΑΡΚΑΡΗΔΕΣ"ο Θανάσης Σκρούμπελος.
...................................................................................................................................................................
Ο θρυλικός Ελληνοαμερικανός παλαιστής της ελεύθερης πάλης είχε γεννηθεί το 1897 στο Κουτσοπόδι του Άργους και πέθανε στις 19 Αυγούστου 1975.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Χρήστος Θεοφίλου.Πολύ μικρός μετανάστευσε στην Αμερική και ασχολήθηκε με τα αγωνίσματα ελεύθερης πάλης όπου και διακρίθηκε.
Το 1933 οργάνωσε τον δεύτερο κατά σειρά αγώνα του ( ο πρώτος ήταν το 1929 με αντίπαλο τον Πολωνοαμερικανό Καρλ Ζυμπρσκο ) με αντίπαλο τον Ρωσοπολωνό γίγαντα Κόλα Κοβριάνι, τον οποίο και νίκησε ξεσηκώνοντας κύματα εθνικού ενθουσιασμού.
Για τη μεγάλη αυτή νίκη ο μεγάλος του ρεμπέτικου Μάρκος Βαμβακάρης του έγραψε το παρακάτω τραγούδι σε ρυθμό ζεϊμπέκικου:
"Πάρ' την αιμοβορία σου, και τράβα στην πατρίδα σου, αγαπητέ Κοριάνι, που σ΄έστειλε ο Λόντος μας σε μακρινό σεργιάνι. Ήρθες απ' την πατρίδα σου το ζόρικο να κάνεις, κι ο κόσμος αν δεν σε γλύτωνε, κόντεψες να πεθάνεις. Έτσι λοιπόν ο Λόντος μας, βρέθηκε παληκάρι, κι όλος ο κόσμος τον αγαπά, του Άργους το καμάρι".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου