Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

"...ΟΤΑΝ Ο ΠΟΛ ΠΟΡΤΕΡ ΧΑΣΤΟΥΚΙΖΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΕΥΜΕΝΙΣΕΙ ΤΟΥ ΧΑΡΙΖΕ ΠΕΡΙΔΕΡΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ..."

 ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ" ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ" ΗΡΘΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ Ο ΞΕΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΑΓΝΟΟΥΣΕ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΔΕΟΥΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟ "ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΡΤΕΡ". ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΠΡΙΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.


Του Εκδότη

Ο εξευτελισμός του Έλληνα υπουργού στις Βρυξέλλες, το χαστούκι του Πόρτερ στον Στέφανο Στεφανόπουλο, το καθεστώς της υποτέλειας, ο δανεισμός και το τέρας του χρέους, η εθνική μας αξιοπρέπεια και η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους ως μείζονος θέματος για την ουσία και την ποιότητα της δημοκρατίας.


Βαθιά ήταν η ταπείνωση που αισθάνθηκε ο Έλληνας υπουργός από τον τρόπο που τον υποδέχτηκαν και τον ανέκριναν οι ομόλογοί του και ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τα στοιχεία  που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση. Ανάλογα ήταν τα συναισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων που δεν θέλουν να ταπεινώνονται οι εκπρόσωποί τους και να πληγώνεται η εθνική υπερηφάνεια και αξιοπρέπειά τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που χρέη και δανεισμός δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον με αρνητικές συνέπειες και για τα εθνικά μας θέματα. Το καθεστώς της υποτέλειας είχε πρωτίστως οικονομικό υπόβαθρο. Η οικονομική εξάρτηση οδηγούσε στην πολιτική και εθνική εξάρτηση. Πολύ σωστά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνέδεσε το θέμα του χρέους με τη δυνατότητα υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων αλλά κανένα χρέος δεν θα κάμψει το φρόνημα και το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.
«Μια από τις μεγαλύτερες πληγές της χώρας μας» -γράφει στο βιβλίο του «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα –Πλαίσια και συνέπειες της υποτέλειας» ο πολύτιμος συνεργάτης του «Βορέα», ιστορικός και συγγραφέας Περικλής Ροδάκης- «και ταυτόχρονα μια από τις περισσότερο σταθερές της υποτέλειάς της στους ξένους στάθηκε ο δανεισμός. Και δυστυχώς για τη χώρα μας, η εθνική της ελευθερία είναι συνδεδεμένη με αυτόν τον δανεισμό».
Χαρακτηριστικό το απόσπασμα του βιβλίου του για την «αποστολή Πόρτερ» που είναι ταυτισμένη με το «Δόγμα Τρούμαν», το οποίο σηματοδοτεί την αμερικανική παρέμβαση στις ελληνικές υποθέσεις :
«Με την άφιξή της ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Μακ Βι, καλεί τον Τσαλδάρη και του δηλώνει ωμά και έξω από τα δόντια:
«Η Ουάσιγκτον επιθυμεί ο κ. Πόρτερ να συνεργασθεί με μια πιο αντιπροσωπευτική κυβέρνηση. Καταλαβαίνω τη θέση σας, αλλά αν θέλετε να σας βοηθήσουμε να σέβεσθε ζητήματα που αφορούν την αμερικανική πολιτική ευθιξία, έναντι ζητημάτων, τα οποία επηρεάζουν την αμερικανική κοινή γνώμη».
Γλώσσα ωμή και ύφος αφέντη προς δούλο. Ο Τσαλδάρη με τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής βάζει την ουρά στα σκέλια και υποκύπτει στις αξιώσεις του αφεντικού! Την επομένη υποβάλλει την παραίτησή του και σχηματίζεται η κυβέρνηση Μαξίμου!
Την αποστολή Πόρτερ την αποτελούν ο Πολ Πόρτερ που είναι επικεφαλής και φέρνει το βαθμό του πρεσβευτή αι τα μέλη της: Λεσλ Ρουλ υπάλληλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φράνσις Λίνκολν ειδικός για θέματα οικονομικής ανασυγκρότησης, Στέφενς Άιλς εισαγγελέας της Ουάσιγκτον, Τζον Φιλς μηχανικός, Πριντς Χάντσον για τα αγροτικά προβλήματα και οι : Ουίλιαμ Ρόστρι, Ντίλον Κλίντον κ.ά.
Σ’ αυτούς τους υπαλλήλους ενός ξένου κράτους υποτάσσονται τα πάντα. Τα υπουργεία ανοίγουν τα χαρτιά τους. Οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί ενός ξένου κράτους υποτάσσονται τα πάντα. Τα  υπουργεία ανοίγουν τα χαρτιά τους. οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας σπεύδουν να κάνουν λεπτομερειακές αναφορές, θαρρείς και ήσαν δεκανείς του αμερικανικού στρατού.
Η αποστολή Πόρτερ περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα. Και μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα, ο Πόρτερ φέρεται σαν αρχηγός κάου-μπόι στους υπουργούς ενός «ελεύθερου» κράτους! Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος στην εφημερίδα «Βήμα» (8-4-76) και στις συνέχειες με τον τίτλο «Από τον Τρούμαν στον Κίσινγκερ», γράφει χαρακτηριστικά :
«Ο Πολ Πόρτερ αφού γυρίζει από τη Β. Ελλάδα περιοδεύει και στην Πελοπόννησο. Αισθάνεται τέτοια αυτοπεποίθηση, που δεν διστάζει να βάζει τις φωνές σε υπουργούς και να φέρεται κατά σκαιότατο τρόπο σε ανώτερους κρατικούς λειτουργούς. Είναι μάλιστα κοινό μυστικό, ότι πάνω σ’ έναν καυγά με τον υπουργό Συντονισμού για θέματα φορολογίας, σήκωσε το χέρι και άστραψε ένα ηχηρό χαστούκι στο καλοξυρισμένο μάγουλο του υπουργού, που ταράχτηκε τόσο, που έβαλε τα κλάματα. Χωρίς άλλη λέξη, ο διοπτροφόρος Πόρτερ εγκατέλειψε το γραφείο και γύρισε στο ξενοδοχείο του». (Υπουργός Συντονισμού την εποχή αυτή ήταν ο Στ. Στεφανόπουλος).
Και συνεχίζοντας ο Σ. Θεοδωρόπουλος γράφει:
«Μετά λίγες μέρες ο Έλληνας υπουργός για να εξευμενίσει τον «προστάτη» του χάρισε στη σύζυγό του ένα διαμαντένιο περιδέραιο»!
*
*   *

Υπήρξαν όλη αυτή την περίοδο άκρως υποτιμητικά και απαξιωτικά σχόλια σε βάρος της χώρας μας. Την ίδια στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χερ Σόιμπλε που προχωρούσε σε ανεπίτρεπτες σε βάρος της χώρας μας δηλώσεις το κατά τα άλλα έγκριτο SPIEGEL παρουσίαζε τον κατάλογο των γερμανικών απαιτήσεων, στις οποίες όφειλε να ανταποκριθεί η υπό χρεοκοπία ελληνική οικονομία! Το μήνυμα ήταν ωμό και ξεκάθαρο. Ή ανταποκρίνεστε στις απαιτήσεις μας ή εκτίθεστε σε μια πρωτοφανή κερδοσκοπία.
Δεν στρουθοκαμηλίζουμε κι ούτε αγνοούμε την πραγματικότητα. Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δεδομένη. Χρειάζονται τομές και ανατροπές. Και προφανώς η επιδείνωση όλων των δεικτών της ελληνικής οικονομίας δεν έγινε ερήμην της πολιτικής ελίτ και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Με τη δική τους συγκατάθεση είχαμε πρακτικές δημιουργικής λογιστικής προκειμένου να προωθήσουν το ευρωπαϊκό πολιτικό αρχιτεκτόνημά τους. Επέτρεψαν μια ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση με χώρες –μέλη πολλών ταχυτήτων και τεράστιες οικονομικές ανισότητες μεταξύ κρατών και περιφερειών προς όφελος της οικονομικής ελίτ που αισθάνεται την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια αποκλειστική λέσχη συγκεκριμένων συμφερόντων και όχι ως ένα οικονομικό και πολιτικό οργανισμό των λαών και των περιφερειών της Ευρώπης. Η νεοφιλελεύθερη οικονομική σχολή ευθύνεται για την αποθέωση του μανιακού καπιταλισμού με τις ανεξέλεγκτες καταστροφικές κερδοσκοπικές δυνάμεις τους. η ασυδοσία των ακραίων δυνάμεων της αγοράς, του χρηματιστηριακού τραπεζικού κεφαλαίου μας οδήγησε σ’ αυτή την άκρως επικίνδυνη κατάσταση. Κι αντί να εξαχθούν τα ορθά συμπεράσματα, παρατηρούμε να εξελίσσεται μια τεράστια επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης με στόχο τις συνέπειες τις κρίσης να τις πληρώσουν οι λαοί και όχι αυτοί που την προκάλεσαν. Οι οπαδοί του περιορισμού του κοινωνικού κράτους υποστηρίζουν με εντυπωσιακή δόση κυνισμού και πάλι σκληρές νεοφιλελεύθερες οικονομικές επιλογές.
Είμαστε υπέρ του διαλόγου για μεγάλα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης. Οι συνθήκες αυτό απαιτούν. Η κρίση δεν είναι μόνο εισαγόμενη. Είναι κυρίως εσωτερική. Απλώς σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας οικονομικής κρίσης επιταχύνθηκε η εκδήλωσή της. Το πελατειακό και αναξιοκρατικό κράτος έχει τελειώσει προ πολλού. Οι συνέπειές του θα είναι παρούσες για πολλές δεκαετίες. Υπάρχει οξύτατο πρόβλημα με το ασφαλιστικό μας σύστημα που γίνεται δραματικότερο υπό το βάρος του δημογραφικού προβλήματος. Από την κατασπατάληση των εθνικών και κοινωνικών πόρων θα πρέπει να περάσουμε σε ένα μοντέλο που θα στηρίζεται στην ομορφιά της δημιουργίας και στην υπεροχή της παραγωγής προϊόντων υψηλής αισθητικής και ποιότητας. Το αίτημα για αξιοκρατία παντού αποκτάει δυναμική κοινωνικής και πολιτικής ανατροπής. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να γίνει ένα ανοιχτό προσκλητήριο προς όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Και πάλι με οδηγό την ιστορία και τον πολιτισμό μας θα αναζητήσουμε πυξίδα και προσανατολισμό σε έναν κόσμο ραγδαίων αλλαγών και αβεβαιοτήτων. Ένα ταξίδι στο παρελθόν στα χρόνια της κλασικής αρχαιότητας στην Αθήνα θα μας βοηθήσει στην αναζήτηση παραδειγμάτων και προτύπων. Η ελληνική κοινωνία οφείλει να αντλήσει μέσα και τρόπους για μια νέα εθνική συμφωνία, συνοχή και αλληλεγγύη. Γιατί στο κάλλος του πολιτισμού και στην σοφία των νόμων, κατά τα πρότυπα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, θα πρέπει να αναζητηθεί ο ελληνικός δρόμος για την ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
  ΒΟΡΕΑΣ,ΤΕΥΧΟΣ 56,ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου