Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Βεβαιώσεις συμμετοχής...

...θα χορηγηθούν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που θα παρακολουθήσουν την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2015-2020",που θα γίνει το Σάββατο,6 Δεκεμβρίου 2014,στις 5 το απόγευμα,στο αμφιθέατρο του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) στη Νέα Ορεστιάδα.Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εκδήλωσης θα ανοίξει ο σχετικός κατάλογος για τις δηλώσεις παρουσίας-συμμετοχής.

"Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2015-2020".

«Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2015-2020)»
Είναι το θέμα ενημερωτικής εκδήλωσης,που θα γίνει το Σάββατο,6 Δεκεμβρίου 2014,
Στις 5 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.)

Συνδιοργανωτές η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ορεστιάδας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ορεστιάδας κ. Νικόλαος Λυμπερίδης και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ.Γιώργος Παυλίδης σας προσκαλούν στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2015-2020»,που θα γίνει το Σάββατο,6 Δεκεμβρίου 2014,στις 5 το απόγευμα,στο αμφιθέατρο του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) στη Νέα Ορεστιάδα.
Ομιλητές θα είναι οι:
-Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Σωτήρης Κουτσομήτρος και
-Η κοινωνιολόγος στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Ελένη Τσιομίδου.
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα:
-100 χρόνια (1914-2014) από τη γέννηση του Αμερικανού αγρονόμου Νόρμαν Μπόρλαουγκ, που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης, γιατί «έσωσε από την πείνα ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους» και στα
-15 χρόνια (1999-2014) από την ίδρυση των δυο Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας-Περιβάλλοντος-Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) στη Νέα Ορεστιάδα.
Συντονίζει-παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κ.Σταύρος Παπαθανάκης.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Γιώργος Αναγνώστου και Λούις Τίκας...

...με ενδιάμεσο τον Ορεστιαδίτη συμπατριώτη μας πανεπιστημιακό Γιώργο Αναγνώστου,στο πανεπιστήμιο του Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,γνωρίσαμε ένα κεφάλαιο του Αμερικανικού και παγκόσμιου εργατικού κινήματος,που αφορά στη σφαγή του Λάντλοου και τη δολοφονία του Λούις Τίκας,ο θρύλος του οποίου έφτασε ως τις μέρες μας και αποτελεί ένα σύμβολο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων σε συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης.Η συνέντευξη του Γιώργου Αναγνώστου είχε γίνει στο στούντιο της Δημοτικής Τηλεόρασης Ορεστιάδας και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα "Από τη Νίκη της Σαμοθράκης στο Σπάρτακο-Η Θράκη των παγκόσμιων προτύπων και συμβόλων",που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή,28 Νοεμβρίου 2014,στις 8 το βράδυ,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας.






Το "Αγρόκτημα Πετρωτών"...

...με την υποστήριξή του συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή διοργάνωση μιας εκδήλωσης πολύ υψηλού συμβολισμού με θέμα "Από τη Νίκη της Σαμοθράκης στο Σπάρτακο-Η Θράκη των παγκόσμιων συμβόλων και προτύπων",που πραγματοποιήθηκε χθές Παρασκευή,28 Νοεμβρίου 2014,στις 8 το βράδυ,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

"Αμοιρολόιτος" ο Λούις Τίκας...

...έφυγε,δολοφονημένος από τους μπράβους της εργοδοσίας στο Λάντλοου του Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,πριν 100 χρόνια,(1914-2014).Για τον θρύλο του Αμερικανικού εργατικού κινήματος παρουσιάζεται η συνέντευξη του Ορεστιαδίτη πανεπιστημιακού στο Οχάιο Γιώργου Αναγνώστου την Παρασκευή,28 Νοεμβρίου 2014,στις 8 το βράδυ,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας.





Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Το τελετουργικό φαγητό...

...είναι μια από τις πλέον οικουμενικές και αρχέγονες ιεροπραξίες και διασώζεται  ως τις μέρες μας όπως και στα μπαμπούγερα Καλής Βρύσης Δράμας.Η φωτογραφία είναι από το 1965 και υπάρχει στο σχετικό βιβλίο του Γιώργου Αικατερινίδη.

Το θυμιάτισμα των ζώων...

...είναι μια συνηθισμένη τελετουργική ιεροπραξία που είναι ταυτισμένη με τα μπαμπούγερα στην Καλή Βρύση Δράμας.Η φωτογραφία είναι του 1965 και υπάρχει στο σχετικό βιβλίο του Γιώργου Αικατερινίδη.

Μπαμπούγερα...

...Καλής Βρύσης Δράμας,ένα από τα αρχέγονα διονυσιακά δρώμενα δεν θα μπορούσε παρά να επιβιώνει ως τις μέρες μας στο χωριό που βρέθηκε το Ιερό του Διόνυσου,το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο.Η φωτογραφία είναι από το σχετικό βιβλίο του Γιώργου Αικατερινίδη.

Στην Καλή Βρύση Δράμας...










...ένα χαρακτηριστικό έθιμο είναι το Πασχαλινό δρώμενο για την καρποφορία της γης και την καλοτυχία των ανθρώπων.

Ο Εβρίτης γλύπτης...

...Δημοσθένης Σωτηρούδης εμπνέεται από τη Νίκη της Σαμοθράκης και δημιουργεί μια σειρά έργων.

Η Νίκη της έμπνευσης...

...δια χειρός το έργο του Εβρίτη ζωγράφου Αθηνόδωρο Ταρσούδη,που βρίσκεται στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη 'Εβρου στην Αλεξανδρούπολη.

"Η μπαλάντα του κυρ-Μέντιου"...

...και οι "Μοιραίοι",δυο από τα μελοποιημένα ποιήματα του Θράκα ποιητή Κώστα Βάρναλη θα ερμηνεύσει ο Κώστας Κούλελης στο κλείσιμο της εκδήλωσης "Από τη Νίκη της Σαμοθράκης στο Σπάρτακο-Η Θράκη των παγκόσμιων συμβόλων και προτύπων",που θα γίνει την Παρασκευή,28 Νοεμβρίου 2014,στις 8 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας.

"Τα παιδιά του Σπάρτακου"...

...παρουσιάστηκαν στον Βορέα με εικονογράφηση της ζωγράφου και εικονογράφου Ζωής Κυτοπούλου,κόρης του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης,δασκάλου και λογοτέχνη Νίκου Κυτόπουλου.

Σπάρτακος και Σουφλί...

...ενέπνευσαν τη Διδώ Σωτηρίου για να γράψει το ανολοκλήρωτο μυθιστόρημά της "Τα παιδιά του Σπάρτακου",που κυκλοφόρησε μετά από πολυετή έρευνα και επιμέλεια της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Έρης Σταυροπούλου.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ο Ορεστιαδίτης πανεπιστημιακός...

... στο πανεπιστήμιο του Οχάιο των ΗΠΑ Γιώργος Αναγνώστου μιλάει για τον θρύλο του Αμερικανικού εργατικού κινήματος Λούις Τίκας στην εκδήλωση με θέμα "Από τη Νίκη της Σαμοθράκης στο Σπάρτακο Η Θράκη των παγκόσμιων συμβόλων και προτύπων",που θα γίνει την Παρασκευή,28 Νοεμβρίου 2014,στις 8 το βράδυ,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας.Θα παρουσιαστεί η συνέντευξή του που έγινε ειδικά για το λόγο αυτό.

Λούις Τίκας:ο θρύλος...

...του Αμερικανικού εργατικού κινήματος που δολοφονήθηκε άνανδρα στη σφαγή του Λάντλοου στο Κολοράντο των ΗΠΑ πριν 100 χρόνια (1914-2014).



Και ο Ποδονίφτης...

...της Νέας Φιλαδέλφειας θα καλυφθεί από προσφυγικά σπίτια.

Στους Ποδαράδες...

Νέας Ιωνίας Αττικής αρχίζει η ανοικοδόμηση με τα σπίτια.

Στη Δραπετσώνα...

...κατασκευαστικές επινοήσεις για τις ανάγκες στέγασης της προσφυγικής οικογένειας σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα.

Ως πλύστρες...

θα εργαστούν πολλές Μικρασιάτισσες συμβάλλοντας στην επιβίωση των οικογενειών τους.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Έξω από τη Βουλή...

...βρήκαν προσωρινό καταφύγιο οι πρόσφυγες του 1922.

Στο λιμάνι του Πειραιά...

...φτάνουν οι πρόσφυγες του 1922.


Όταν λευκοί και μαύροι...

..Αμερικανοί με ηγέτη τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με τις κοινές πορείες τους τη δεκαετία του 1960 έχτιζαν μια άλλη Αμερική.

Εργατική κουζίνα...

...στη Γερμανία γύρω στα 1900.

Αστική κουζίνα...

...στο Βερολίνο το 1839.

Το λάβαρο της Σοσιαλδημοκρατίας...

...αντέχει στο χρόνο με δοκιμασίες διακυμάνσεων και μεταλλάξεων με 150 σχεδόν χρόνια πολιτικής και κοινωνικής προσφοράς που συνδιαμόρφωσε το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος.Το πλακάτ είναι από την Πρωτομαγιά του 1901.

Νυχτερινές επεισοδιακές...

...απεργιακές κινητοποιήσεις στο Βερολίνο το 1910.

Οικογένεια Τσελεπτσόγλου...

...βιώνει μια περίοδο ευημερίας και προόδου των μελών της,κάτι που ήταν κανόνας για τις περισσότερες Ποντιακές οικογένειες κατά τον 19ο αιώνα.