Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Μια Γαλλίδα Πετρωτοώτισσα μετανάστρια τρίτης γενιάς πολιτεύεται με την «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν στην περιφέρεια της Βρετάνης!



 






Έτσι ονομάζεται πλέον το άλλοτε «Εθνικό Μέτωπο» που είχε ιδρύσει ο ακροδεξιός πολιτικός Σαν Μαρί Λεπέν και μ΄αυτή την κίνηση η Μαρίν Λεπέν θέλησε να ρετουσάρει την εικόνα και το σκληρό ακροδεξιό προφίλ, προκειμένου να προσεγγίσει και άλλα κοινωνικά στρώματα της γαλλικής κοινωνίας! Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δημοσκοπικά τα πηγαίνει καλύτερα και πως προηγείται του κόμματος ή καλύτερα του συνασπισμού κομμάτων του προέδρου Μακρόν! Οι διεθνείς εξελίξεις φαίνεται ότι ευνοούν την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης αλλά οι συνθήκες αυτής της ανόδου έχουν βαθύτερα αίτια και δεν έχουν προκύψει μόνο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου ανά πάσα στιγμή μπορούν τα πράγματα να ξεφύγουν και δεν είμαστε μακριά από το εφιαλτικότερο σενάριο: να οδηγηθούμε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ν΄ ανοίξουν στην κυριολεξία οι Πύλες της Κόλασης!

Τα προβλήματα στις δυτικές κοινωνίες έχουν αρχίσει με τον θρυμματισμό του μοντέλου ευημερίας και η μέχρι χθες ισχύουσα συναίνεση είναι πια παρελθόν! Τα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα εντείνονται και ο συνδυασμός τους μ΄ένα εξαιρετικά εύφλεκτο μείγμα πολιτισμικών προστριβών λόγω της μετανάστευσης, έρχονται να δοκιμάσουν τις αντοχές των δημοκρατικών πολιτικών θεσμών! Η άνοδος αυτή είναι ένα χαρακτηριστικό μιας επερχόμενης πολιτικής αταξίας που θέτει σε δοκιμασία όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα τις θεωρούμενες ως συστημικές είτε ανήκουν στη δεξιά είτε στην αριστερή μπάντα!

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η πολιτική ενεργοποίηση της ομογενούς μας Renee Thomaidis,που αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί σε μια σχετικά μεγάλη ηλικία μέσα από τις γραμμές της «Εθνικής Συσπείρωσης» της Μαρίν Λεπέν αναφέροντας μάλιστα ως κυρίαρχο στοιχείο και την αριστερή οικογενειακή παράδοση της! Μην σας προκαλεί και μεγάλη έκπληξη, γιατί τέτοια παραδείγματα έχουμε και στην Ελλάδα αλλά να αναφέρω ότι τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία προπύργια της Αριστεράς απλά δεν υπάρχουν και παραδοσιακές εργατικές περιοχές, όπου έχουμε το γαλλικό και το γερμανικό προλεταριάτο έχουν γυρίσει την πλάτη στα κόμματα που μέχρι τώρα στήριζαν και κοιτάνε δεξιότερα! Είναι μια πραγματικότητα που δεν την έχουν επεξεργαστεί όσο θα έπρεπε καθώς συνεχίζουν με παλαιοκομματικά μοντέλα να προσεγγίσουν και να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα της εποχής!

Η Renee Thomaidis, λοιπόν, τα λέει όπως τα έχει βιώσει μέσα στην οικογένεια της με τον πατριάρχη της οικογένειας τον Δημήτρη Θωμαίδη να είναι «ο πρώτος και θρυλικός μετανάστης», όταν τα Πετρωτά ήταν Καράμπαα ή Καράμπαγ και ανήκε στην Οθωμανική αυτοκρατορία, όπως και η υπόλοιπη Θράκη! Ο νεαρός Δημήτρης του Θωμά είχε προσβληθεί από τη συμπεριφορά του πατέρα του κι αποφάσισε να φύγει απ΄το χωριό! Όλα αυτά τα γράφει στο trigono evros ο αγαπητός Παράσχος Κώστογλου που κάνει εξαιρετική δουλειά όχι μόνο για τα Πετρωτά αλλά και για όλα τα χωριά του Τριγώνου! Πρώτα πήγε στην Αδριανούπολη και μετά από την Κωνσταντινούπολη με πλοίο για τη Γαλλία, όπου το Ελληνικό Προξενείο τον κατέγραψε ωα Δημήτρη Θωμαίδη! Η πορεία φαίνεται ότι ήταν εντυπωσιακή, αφού μετά από κάποια χρόνια είχε τα χρήματα όχι μόνο για να κάνει το ταξίδι της επιστροφής αλλά κι επιστρέφοντας μετά από 14 χρόνια να έχει την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσει έργα αναγκαία για τη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων της γενέτειρας του! Το ξανάκανε και το 1935 και μάλιστα είχε μείνει ηια αρκετό διάστημα και προσπαθούσε να πείσει τους συγχωριανούς του να προχωρήσουν σε κοινές εκμεταλλεύσεις μα την αγορά μηχανημάτων κι όλα αυτά ήταν αρκετά για να τον κατηγορήσουν για τη «διάδοση κομμουνιστικών ιδεών»! Ήταν η τελευταία φορά που επισκέφθηκε το χωριό! Έναν χρόνο αργότερα θα παντρευόταν στον Ιερό Ναό του Πρωτομάρτυρος Στεφάνου, στην εκκλησία που κηδεύτηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Μαρία Κάλλας και σ΄αυτήν είχε γίνει ο πολύκροτος γάμος του Άκη Τσοχατζόπουλου! Συνέχισε την ενασχόληση του με τα ναυτιλιακά στο Λονδίνο, όπου και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαζικών βομβαρδισμών από τη ναζιστική Λούφτβαφε του Χέρμαν Γκέρινγκ το 1943! Παιδί του γιου του είναι η 62χρονη Rennee Thomaidis, που διατήρησε το οικογενειακό επώνυμο της!

Κάποια στιγμή, λένε οι πληροφορίες, ότι επισκέφθηκε τα Πετρωτά για να γνωρίσει το χωριό του παππού της που δεν γνώρισε ποτέ! Η ίδια δεν έδειξε και ιδιαίτερη διάθεση να αποκαταστήσει δεσμούς κι επαφές με άλλα συγγενικά πρόσωπα,που προσφέρθηκαν και ενδιαφέρθηκαν να έρθουν πιο κοντά! Ακόμη κι αν θέλει να αποκοπεί η μνήμη της καταγωγής και της προέλευσης πάντα θα είναι παρούσα και μέρος της ταυτότητας της! Βέβαια τα ταυτοτικά ζητήματα είναι ένα μέγα θέμα της εποχής μας, ωστόσο η περίπτωση της είναι άκρως διδακτική κι επιτρέπει σε όλους μας ποικίλες και πολυεπίπεδες αναγνώσεις. Οι μεταναστευτικές ροές, διαδρομές και εμπειρίες είναι μέγα θέμα των καιρών μας και δεν προσφέρονται για υπεραπλουστεύσεις και λαϊκισμούς!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου