Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Δέσποινα Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου:η τελευταία των Καραθεοδωρή!

Επικήδειος Λόγος

Αξέχαστη φίλη Δέσποινα,
Θλιβερό καθήκον μου επιβάλλει την ώρα αυτή του ύστατου αποχαιρετισμού να πω δυο λόγια βγαλμένα από τα αισθήματα που δημιουργεί η μακρόχρονη και ειλικρινής φιλία.
Η τύχη το έταξε να φέρεις τρία μεγάλα επίθετα:
Υπήρξες θυγατέρα ενός μεγάλου επιστήμονα και μεγάλου πατριώτη. Του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
Ο πρώτος σου σύζυγος, ο αείμνηστος Θεόδωρος Σκούταρης, ήταν ένας ευπατρίδης και μεγάλος πατριώτης με σημαντική δράση κατά το μεγάλο πόλεμο.
Αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του παντρεύτηκες τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Ροδόπουλο, Υπουργό και Πρόεδρο της Βουλής.
Λόγω του πατέρα σου γνώρισες τα μεγαλύτερα επιστημονικά μυαλά της Ευρώπης και της Αμερικής. Λόγω του συζύγου σου υπήρξες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, τρίτη Κυρία της Ελλάδος, μετά την βασίλισσα Φρειδερίκη και την Αμαλία, τη σύζυγο του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος σε περιέβαλλε με μεγάλη εκτίμηση.
Παρέμεινες όμως μέχρι το τέλος της ζωής σου ένας απλός, καλοπροαίρετος και χαμογελαστός άνθρωπος. Όσοι σε γνώρισαν δεν θα ξεχάσουν πότε την ευγένεια και την καλοσύνη σου. Έταξες σκοπό της ζωής σου να προβάλλεις το έργο του πατέρα σου στην ελληνική κοινωνία και το πέτυχες. Ανταποκρινόσουν σ' όλες σχεδόν τις προσκλήσεις που αφορούσαν εκδηλώσεις για το μεγάλο επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Δεχόσουν στο σπίτι σου τα τελευταία χρόνια μαθητές από διάφορα σχολεία της χώρας και τους μιλούσες πάντα με χαμόγελο για τη ζωή και το έργο του πατέρα σου και τις διάφορες εμπειρίες που είχες από την οικογενειακή σας ζωή.
Πρέπει να προσθέσω ακόμα ότι είχες την ατυχία να γνωρίσεις, δωδεκάχρονη κοπέλα, τη μεγάλη συμφορά του ελληνικού έθνους, τη μικρασιατική καταστροφή.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την γνωριμία μας, πριν πολλά χρόνια, όταν σε επισκέφτηκα στο σπίτι σου για να ζητήσω τη βοήθειά σου (φωτογραφίες, διηγήσεις και διάφορες μαρτυρίες) για να γράψω ένα βιβλίο για τη ζωή και το έργο του πατέρα σου. Με υποδέχτηκες με ζεστασιά και μεγάλη ευγένεια, η δε βοήθειά σου ήταν πολύ σημαντική. Από τότε διατηρήσαμε μια ζεστή και σταθερή φιλία.
Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη στην οικογένειά σου, τον γιο σου Αλέξανδρο, τη νύφη σου Άρτεμη, την εγγονή σου Δέσποινα και στα δισέγγονά σου.
Καλό σου ταξίδι Δέσποινα Καραθεοδωρή – Ροδοπούλου.
Αιωνία η μνήμη σου αξέχαστη φίλη.

                                                                                  Ευάγγελος Σπανδάγος
                                                                                  Μαθηματικός – Συγγραφέας

Ήταν η τελευταία που έφερε το όνομα των Καραθεοδωρή.Μετά τον θάνατό της δεν υπάρχει άλλος συνεχιστής του ονόματος.Υπήρξε μια άξια κόρη ενός μεγάλου πατέρα.Τίμησε τη μνήμη του πατέρα της ποικιλοτρόπως. Κράτησε ζωντανή τη σχέση με τους συμπατριώτες της,τους κληρονόμους του Μποσνάκιοϊ,τους κατοίκους της Νέας Βύσσας Ορεστιάδας.Και κυρίως φρόντισε τον τάφο του πατέρα της στο Μόναχο για να είναι ένα αιώνιο ταφικό μνημείο-σύμβολο της καταγωγής και της αρχαιοελληνικής και οικουμενικής παιδείας του.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου