Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Στέφανος Τσιανάκος, το κομάντο του Δημοκρατικού Στρατού, που έζησε μόνος του και παράνομος στο δάσος επί δύο χρόνια!


1949-2009
ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ
ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ

Ο Στέφανος Τσιανάκος ήταν στην επίλεκτη δύναμη του ανεξάρτητου τάγματος της Κομοτηνής. «Μέσα στο βουνό τίποτε δεν μπορούσε να με κρατήσει, να με εμποδίσει, από την εκτέλεση της αποστολής μου», θα μας πει αναπολώντας με θλίψη και υπερηφάνεια εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Στη συνέχεια ήταν σύνδεσμος του διοικητή της 7ης Μεραρχίας και εκτελούσε αποστολές στις περιοχές Δράμας- Ξάνθης- Κομοτηνής. Επί δυο χρόνια, μετά τη λήξη του Εμφυλίου, ήταν παράνομος στα βουνά της Δράμας και της Ξάνθης. Μπήκε στη Βουλγαρία μετά από εντολή του κόμματος. Παρακολούθησε τρεις στρατιωτικές σχολές και ήταν αξιωματικός του Βουλγαρικού στρατού. Για 15 χρόνια ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων και ήταν ένας από τους σημαντικούς κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες της Στάρα Ζαγόρα. Με συγκίνηση μας μίλησε για τους 50 αντάρτες που έθαψε στα νεκροταφεία της πόλης ενώ στο γηροκομείο της διπλανής κωμόπολης Γιάκοντα έχουν ταφεί 700 Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες.
Τα παιδιά του Στέφανου και της Ελένης Τιανάκα, Δημήτρης και Βικτώρια, ζουν στη Στάρα Ζαγόρα. Έχουν δυο εγγόνια κι ένα δισέγγονο.
..........................................................................................................................................................
Την εντυπωσιακή ιστορία του κομάντο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας(ΔΣΕ) Στέφανο Τσιανάκου από τον Βάλτο Ορεστιάδας είχα καταγράψει το 2009, πριν δέκα χρόνια, στο πλαίσιο του διασυνοριακού ρεπορτάζ για τον "Βορέα"(τεύχος 49). Ήταν η πρώτη φορά που τον συναντούσα και στο μεταξύ ανάμεσα μας υπήρχε ένας ιδιαίτερος δεσμός, αφού ήταν "φανατικός" ακροατής της εκπομπής μου στην ΕΡΑ Νέας Ορεστιάδας και πάντα από τη Στάρα Ζαγόρα μου έστελνε τα δικά του μηνύματα και τις αφιερώσεις του! Μέσω αυτής θα γνωστοποιήσει τον θάνατο του Ηλία Δημητριάδη, ενός θρύλου των βουλγαρικών στρατιωτικών υπηρεσιών και ονομαστού χειροπρακτικού, στους συγγενείς του στο Σπήλαιο Τριγώνου Ορεστιάδας!
Σταύρος Γ.Παπαθανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου