Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Δέκα χρόνια από την εκδημία του μητροπολίτη Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας-Σουφλίου Νικηφόρου, η ποιμαντορία και η προσφορά του οποίου στον τόπο είναι ταυτισμένη με δυο εμβληματικά έργα, την ανέγερση της Παναγίας Ελευθερώτριας και την ίδρυση της Σχολής Αστυφυλάκων με την παραχώρηση του κεντρικού της κτιρίου























Δέκα χρόνια πέρασαν από την εκδημία, στις 4 Οκτωβρίου 2009, του μητροπολίτη Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας-Σουφλίου Νικηφόρου και η μνήμη του είναι ζωντανή και η προσφορά του αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές. Για το βιογραφικό του και τη διακονία του υπάρχουν αρμοδιότεροι για να μιλήσουν και να γράψουν. Αυτό, όμως, που μπορώ να πω με βεβαιότητα κι επειδή το βίωσα μέσα από το ρεπορτάζ, υπήρξε μια προσωπικότητα πολύ ανοιχτή στην επικοινωνία και στη διαχείριση ζητημάτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Εμβληματικά έργα η ανέγερση της Παναγίας Ελευθερώτριας και την ίδρυση της Σχολής Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, με την παραχώρηση του κεντρικού της κτιρίου, γεγονός που διευκόλυνε τη γρήγορη αποπεράτωση του κατασκευαστικού-κτιριακού προγράμματος και την επιτυχή μεταφορά μια σημαντικής κρατικής δομής στην περιοχή.
Καταγόταν από τις Φέρες και το κοσμικό όνομα του ήταν Αθανάσιος Αρχαγγελίδης με προσφυγικές ρίζες στην Ανατολική Θράκη. Με δική του πρωτοβουλία φιλοτεχνήθηκε η προτομής της Σοφίας Βέμπο, η Ανατολικοθρακιώτισσα τραγουδίστριας της Νίκης, που βρίσκεται δίπλα στο Ηρώο του Διδυμοτείχου.
Είχε ακόμη καθοριστική συμβολή στην αγιοποίηση του Κυρίλλου ΣΤ’ μιας από τις σπουδαίες εκκλησιαστικές μορφές του Γένους, δίνοντας ώθηση στις προσπάθειες για την ανάδειξη της εντός και εκτός των ορίων της Θράκης.
Δράσεις και πρωτοβουλίες ενός θρησκευτικού ποιμένα με απόλυτη συνείδηση της ευθύνης και της καταγωγής του!
Σταύρος Παπαθανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου