Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ο εισηγητής της καθιέρωσης της 19ης Μαίου ως Ημέρας Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας

Ο Εβρίτης κοινωνιολόγος-πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης είχε και έχει τεράστια συμβολή στην ανάδειξη του Ποντιακού Ζητήματος κι αυτό είναι κάτι που του το αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές. Ήταν ο εισηγητής της καθιέρωσης της 19ης Μαίου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Είχε τη δυνατότητα να ασκήσει πολιτική επιρροή σε υψηλό επίπεδο, λόγου χάρη στον πρωθυπουργό και πρόεδρο τπυ ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, γιατί χωρίς την υιοθέτηση στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο δεν επρόκειτο να περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων! Συνοδοιπόρος του σ΄αυτή την υπόθεση ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού Κώστας Φωτιάδης, που παρέδωσε ένα πολύ σπουδαίο ερευνητικό έργο, που θα αποτελεί πηγή έμπνευσης και μελέτης για τις νεότερες γενιές ερευνητών και μια μοναδική τεκμηρίωση του Ποντιακού Ζητήματος με υψηλούς επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς όρους!
Ημέρα μνήμης για τα όσα συνέβησαν το 1919 και υπογράμμισης των πρωτεργατών της Ημέρας Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, που από περιθωριακό πολιτικό θέμα, την κατέστησαν κεντρικό εθνικό και στη συνέχεια ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα!
Σταύρος Παπαθανάκης

1 σχόλιο:

  1. 19η Μαΐου : Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
    Αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων.

    Συνοπτική, αλλά πιστή καταγραφή του ιστορικού της αναγνώρισης
    Της 19ης Μαΐου, ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

    Η εισήγηση για την αναγνώριση από την Ελληνική Βουλή έγινε από τον γράφοντα το 1991.
    Έκανα πρόταση προς τον τότε Βουλευτή Θεσσαλονίκης Λευτέρη Κωνσταντινίδη και συνέταξα σχετική επιστολή του προς τον Ανδρέα Παπανδρέου.
    Ο Λευτέρης την παρέδωσε παρουσία μου στον Πρόεδρο, τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, λίγο πριν τη συνεδρίαση της Κοιν. Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
    Κατά την ομιλία του προς τους Βουλευτές ο Ανδρέας ανακοίνωσε την αποδοχή της Πρότασης.
    Μετά τις εκλογές τον Οκτώβριο του 1993, με Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, προχώρησα στη Σύνταξη της Εισηγητικής Έκθεσης και της Πρότασης Νόμου, η οποία με πρωτοβουλία του Λευτέρη Κωνσταντινίδη και τις υπογραφές όλων των Ποντιακής καταγωγής Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου στη Βουλή.
    Έτσι, στις 24 Φεβρουάριο του 1994, ήρθε στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίστηκε ομόφωνα σε μία και μόνη συνεδρίαση.
    Προς αποφυγήν αμφισβητήσεων, σημειώνω ότι στο Αρχείο της Βουλής των Ελλήνων υπάρχει το πρωτότυπο του εγγράφου, όπου η τελευταία φράση της Πρότασης Νόμου - ίσως από κάποια συναίσθηση της ιστορικότητας της υπόθεσης και της στιγμής – έχει γραφεί από το χέρι μου ώστε να αναγνωρίζεται ο γραφικός μου χαρακτήρας.
    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο εκείνης της ημέρας, που η συζήτηση έγινε εν μέσω αντιδράσεων από ξένες πρεσβείες και το «ελληνικό» διπλωματικό σώμα …
    Ενώ η Ολομέλεια είχε αποφασίσει την επέκταση της συζήτησης σε δυο συνεδριάσεις, ο Ανδρέας έδωσε εντολή για άμεση ολοκλήρωση, προκειμένου να μη δώσει έδαφος στις αντιδράσεις αυτές.
    Τιμή και ευκαιρία για μένα να συμβάλω, έστω και «ανώνυμα», σε ένα τέτοιας πανεθνικής εμβέλειας και σημασίας Ιστορικό Γεγονός.
    Γιώργος ΑΝΑστόΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή