Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Αναστάσιος Μπακάλμπασης, ένας πολιτικός ανοιχτών οριζόντων από τη Ροδόπη, επί σειρά ετών υπουργός Γεωργίας, από τους κυριότερους συνεργάτες του Αλέξανδρου Παπαναστασίου-Μια επίκαιρη πρόταση του "Βορέα" για μια εκδήλωση μνήμης


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΑΚΑΛΜΠΑΣΗΣ
ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ
1890-2010
120 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ

Γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης το 1890.
Αποφοίτησε από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και συνέχισε τις σπουδές του στα πανεπιστήμια της Γενεύης και του Νιουσατέλ.
Στη συνέχεια ακολούθησε τον διπλωματικό κλάδο, διατέλεσε προξενικός υπάλληλος στις πρεσβείες της Βέρνης και της Κωνσταντινούπολης και υποπρόξενος στην ιδιαίτερη πατρίδα του Καλλίπολη.
Στην πολιτική αναμίχθηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1920, ως οπαδός του κόμματος των Φιλελευθέρων, εκλεγείς πληρεξούσιος Καλλίπολης στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση (1920). Αργότερα προσχώρησε στο κόμμα της Δημοκρατικής Ενώσεων του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και ήταν ένας από τους κυριότερους συνεργάτες του.
Εξελέγη πληρεξούσιος της Ροδόπης στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση (1924) και βουλευτής Ροδόπης κατά τις περιόδους Α΄ (1926), Β΄ (1928-32), Γ΄(1932-33), Δ΄ (5 Μαρτίου 1933) και κατά την βουλευτική περίοδο 1946-1950.
Εξελέγη από τον Εκλογικό Σύλλογο Βουλής και Γερουσίας δυο φορές αριστίνδην Γερουσιαστής την πρώτη φορά από 4 Νοεμβρίου 1932 μέχρι 24 Ιανουαρίου 1933 και από 31 Μαρτίου 1933 μέχρι την 1η Απριλίου 1935.
Στις 3 Απριλίου 1933 παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα χάριν του Αλέξανδρου Παπαναστασίου που είχε αποτύχει στην Αρκαδία. Διατέλεσε υπουργός και υφυπουργός Γεωργίας τέσσερις φορές κατά τα έτη 1924,1926,1932,1933 και υπουργός Αεροπορίας κατά το 1948 στη συμμαχική κυβέρνηση Θ. Σοφούλη –Κ.-Τσαλδάρη.
Με το ψευδώνυμο «Διόσκουρος» συνέγραψε στα γαλλικά τα βιβλία «Περί Θράκης», «Η λύσεις του τουρκικού προβλήματος», «Το αγροτικό πρόβλημα», «Η νεωτέρα ελληνική φιλολογία» και στα ελληνικά «Το προσφυγικόν πρόβλημα (1928), «Τα ελληνικά καπνά εν τη ευρωπαϊκή καπναγορά» και τη μελέτη «Περί Περσίας», με την ευκαιρία της μετάβασής του στη χώρα αυτή. Επίσης τη μελέτη «Η ελληνική οικονομία της Ελλάδος και η οργανωμένη ιδιωτική πρωτοβουλία κατά την περίοδον της κατοχής 1941-1944» και «Σκέψεις επί του καπνικού» (1945) και πάρα πολλές άλλες μελέτες και πραγματείες που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά.
Ως υπουργός, βουλευτής ή ως μέλος αποστολών επανειλημμένες εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνή συνέδρια και διασκέψεις. Μέχρι το 1936 διατέλεσε μέλος του Ανώτατου Οικονομικού Συμβουλίου. Ήταν μέλος της Επιτροπής που κατά τον Ιούνιο του 1946 ταξίδεψε στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας.
Κατά τον Μάιο του 1951 ως απεσταλμένος της Ελλάδας συνέβαλε στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Ισραήλ για τν αξιοποίηση της περιουσίας του πατριαρχείου.
Ως αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπείας εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διεθνές Συνέδριο Εργασίας της Γενεύης (1951) και εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και στη συνέχεια ηγήθηκε του Συμβουλίου Μεταναστεύσεως της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διεθνή Διάσκεψη Μετανάστευσης στη Νάπολι. (Οκτώβριος 1951).
Θιασώτης της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας εργάστηκε για την πραγματοποίησή της, ιδιαίτερα δε από τη θέση του αρχηγού της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μικτή Ελληνοτουρκική Επιτροπή (Μάρτιος –Μάιος 1925) για την υπογραφή των σχετικών συμφωνιών, συμβάσεων και αποφάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
"ΒΟΡΕΑΣ"(ΤΕΥΧΟΣ 59-ΜΑΪΟΣ 2010)
.....................................................................................................................................................

Αυτή η πρόταση του "Βορέα" παραμένει και σήμερα επίκαιρη που ειδικά ο Δήμος Κομοτηνής θα μπορούσε να την εντάξει στο δικό του σχεδιασμό και με τη συνεργασία της Βουλής και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων θα μπορούσε να προχωρήσει στη συνδιοργάνωση μιας εκδήλωσης μνήμης και τιμής για τον βουλευτή Ροδόπης Αναστάσιο Μπακάλμπαση, έναν πολιτικό ανοιχτών οριζόντων, που διετέλεσε υπουργός  Γεωργία με εξαιρετική γνώση του καπνικού ζητήματος, που μας απασχολεί ιδιαίτερα και σήμερα στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ένας από τους κυριότερους συνεργάτες του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ένας από τους βαθύτατους γνώστες των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, ανεξάρτητα, αν κάποια διαφωνεί με την οπτική του δεν ήταν τυχαίο ότι ήταν αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μεικτή Ελληνοτουρκική Επιτροπή(Μάρτιος-Μάιος 1925).
Σταύρος Παπαθανάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου