Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

"ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ" του Θωμά Μπακαλάκου, που είχαν κυκλοφορήσει το 1975, πριν 45 χρόνια, ένας ύμνος στους αγρότες και την ελληνική ύπαιθρο, τα εμβατήρια των αγροτικών κινητοποιήσεων

"ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ" του Θωμά Μπακαλάκου, που είχαν κυκλοφορήσει το 1975, πριν 45 χρόνια, ένας ύμνος στους αγρότες και την ελληνική ύπαιθρο, τα εμβατήρια των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ένα ορόσημο στην ελληνική δισκογραφία και το ελληνικό πολιτικό τραγούδι, τραγούδια που άγγιξαν την ψυχή των αγροτών και του κόσμου της ελληνικής υπαίθρου και των ριζοσπαστικοποιημένων νέων της εποχής. Μια εξαιρετική δουλειά του μουσικοσυνθέτη Θωμά Μπακαλάκου, από τους πλέον ολοκληρωμένους της γενιάς του με σημαντικό έργο σε πολλά είδη. Οι στίχοι του Διονύση Τζεφρώνη αναδεικνύουν τις πτυχές της ζωής αγροτιάς και τα βάσανα της και τα κοινωνικά προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας, που ακόμη και σήμερα περιγράφουν την πραγματικότητα των χωριών μας με τη δημογραφική και πληθυσμιακή κατάρρευση να έχει δημιουργήσει μια ζοφερή εικόνα και η  μετανάστευση να αποτελεί μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη πληγή στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Καταπληκτικός στην ερμηνεία ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, για τον οποίο "ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ" ήταν ένας σταθμός στη σπουδαία δισκογραφία και εντυπωσιακή πορεία του, ο πρώτος δίσκος του!
Στη φωτογραφία με τον Θωμά Μπακαλάκο ο αγαπητός φίλος Μιχάλης Μπρατίκας, από το Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου, πριν λίγες μέρες στην Αθήνα, όπως και οι περισσότεροι της γενιάς μας, μεγαλώσαμε με τα τραγουδήσαμε σε πορείες και σε παρέες που θα συνεχίζουν να γράφουν τη δική τους ιστορία!
Σταύρος Παπαθανάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου