Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Ένα από τα τρία στον κόσμο μολυβδόβουλατου Μαριανού, αδελφού του Βασιλείου Α, ιδρυτή της Μακεδονικής δυναστείας, βρέθηκε στην ανασκαφή του Σπηλαίου Τριγώνου Ορεστιάδας από τον αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο

Με την πρωτοβουλία του ηλεκτρονικού περιοδικού ΒΟΡΕΑΣmagazin και τη συνεργασία του δήμου Ορεστιάδας πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη στο Σπήλαιο Τριγώνου Ορεστιάδας με υπεύθυνο της ανασκαφής τον αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο, επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων Θράκης, ο οποίος μίλησε στις 26 Δεκεμβρίου 2006, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Έκθεσης Φωτογραφιών και Εκμαγείων Αρχαιολογικών Ευρημάτων, που λειτουργεί εδώ και εφτά χρόνια στο υπόγειο του δημοτικού αναψυκτηρίου, με θέμα «Το μολυβδόβουλο του Μαριανού και τα αρχαιολογικά ευρήματα του Σπηλαίου». Το συγκεκριμένο εύρημα παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού είναι ένα από τα τρία, που έχουν βρεθεί στον κόσμο, ήταν του Μαριανού, αδελφού του Βασιλείου Α΄, του ιδρυτής της μακεδονικής δυναστείας, που καθόρισε καταλυτικά για διακόσια χρόνια την πορεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Όπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο αρχαιολόγος Διαμαντής Τριαντάφυλλος και σύμφωνα «με τον αρχαιολόγο Ν. Ζήκο ένα όμοιο βρίσκεται στο CORPUSτου V. LAURENT  στη συλλογή M. THIERRY. Ένα τρίτο μολυβδόβουλο του Μαριανού, αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο φυλάσσεται στο Ιστορικό Μουσείο της Βιέννης».

Στην πίσω όψη του υπάρχει η παρακάτω πεντάστιχη επιγραφή: «ΜΑΡΙΑΝ(Ω) ΜΑΓ(ΙΣΤΡΩ) ΑΝΘ(ΥΠΑΤΩ) ΠΑΤΡ(ΙΚΙΩ) Β(ΑΣΙΛΙΚΩΝ) ΠΡΩΤ(ΟΣΠΑΘΑΡΙΩ) ΜΕΓ(ΑΛΩ) ΛΟΓΟΘ(ΕΤΗ) ΑΓΓΕΛ(ΩΝ)». Στην κύρια όψη υπάρχει σταυρός σε βαθμιδωτή βάση και κυκλικά η επιγραφή: «Κύριε βοήθει τω σω δούλω».

Στην ενδιαφέρουσα επιστημονική εργασία του, «Οι προφητικές διηγήσεις για τον Βασίλειο Α’ στις βυζαντινές πηγές», στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τομέα Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(Α.Π.Θ.) ο Ευθύμιος Ιωαννίδης γράφει: Ο νέος αυτοκράτορας Βασίλειος Α’ γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στην Αδριανούπολη της Θράκης, στο Θέμα Μακεδονίας, όπως ονομαζόταν η στρατιωτικοδιοικητική περιφέρεια της δυτικής Θράκης με έδρα την Αδριανούπολη, για αυτό και είχε την προσωνυμία Μακεδών και για τον ίδιο λόγο η δυναστεία του είναι γνωστή ως Μακεδονική.

»Γόνος μιας ταπεινής αγροτικής οικογένειας, αγράμματος, με φυσικά χαρίσματα και μια έντονη διάθεση καιροσκοπισμού, εγκατέλειψε τα ελάχιστα πατρογονικά χωράφια στο Θέμα της Μακεδονίας, προσδοκώντας καλύτερη τύχη με την μετοικεσία του στην Κωνσταντινούπολη.

»Εκεί, με τη μεσολάβηση του ηγουμένου της μονής του Αγίου Μάμαντος, στην οποία είχε ζητήσει καταφύγιο κατά την έλευσή του στη Βασιλεύουσα, προσελήφθη ως πρωτοστράτωρ στην οικία του Θεοφιλίτζη, προστάτη του μοναστηριού, συγγενή του καίσαρα Βάρδα, καθώς και του αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ’».

Παπαθανάκης Σταύρος





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου